Як чистити свердловину вібраційних насосом?

Час від часу необхідно виконувати профілактичну чистку свердловини на воду від механічних забруднень, які накопичуються на її дні - мулу і піску. Робити це необхідно для того, щоб контролювати рівень мулового шару, який в процесі експлуатації свердловини постійно зростає.

Спочатку він мінімальний, але з часом збільшується і досягає висоти фільтраційного ділянки обсадної труби, що стає причиною погіршення її дебіту.

Крім цього, якщо не виконати своєчасну чистку свердловини, мул може розростися до таких обсягів, що дійшовши до висоти, на якій розміщений занурювальний насос, він просто поглине його. Про якість води, в такому випадку, самі розумієте, говорити не доводиться.

Чистка свердловини може здійснюватися безліччю різних способів: за допомогою компресора, желонки, прокачування спеціальними насосами - все це детально описано в окремій статті. Але найпростішим варіантом очищення свердловини на воду є її прокачування звичайним насосом вібраційного типу.

Чистка може бути виконана будь-яким вібраційним насосом trudovik.com.ua - Малюк, Струмочок, Водолій. Головне, щоб пристрій мав нижню систему водозабору. Цей спосіб відмінно підходить для неглибоких свердловин і колодязів.

Виконується чистка в кілька етапів:

  1. Попередньо необхідно підготувати 20-30 сантиметровий шматок шланга, діаметр якого відповідає перетину водозабірного патрубка насоса. Рекомендується використовувати шланг з досить щільної гуми.
  2. Одягаємо шланг на патрубок і міцно фіксуємо його за допомогою пластикового хомута.
  3. Всередину шланга необхідно вставити шматок пластиковий труби 30-40 сантиметрів завтовшки, і закріпити все тим же хомутом або в'язанням дротом. Це все потрібно для того, щоб не опускати сам занурювальний насос в шар мулу, що може привести до швидкого внутрішнього засмічення конструкції.
  4. Прив'язуємо до насоса трос, з допомогою якого будемо опускати пристрій всередину свердловини. Для цього на корпусі передбачені спеціальні зачепи.
  5. Тепер починається безпосередня чистка. Опускаємо занурювальний насос в свердловину і включаємо його. Опускати необхідно до тих пір, поки насос не почне качати брудну воду, після чого у міру очищення води поступово стравлювати шланг - щоб він занурювався все нижче. Не рекомендується відразу «встромляти» насос в саму глибину мулу. Щоб вся ділянкя біля свердловини не була залитий брудом, можете пристосувати будь-яку ємність (бочку), для збору забрудненої рідини.
  6. Як тільки погружной насос почне качати прозору воду - чистка закінчена.

Оскільки чистка є досить важким режимом експлуатації вібраційного пристрою, дуже часто по її завершенню доводиться міняти внутрішній клапан, а іноді і поршень, насоса. В будь якому разі, це обійдеться вам значно дешевше, ніж виклик бригади з прокачування свердловин - а результат буде фактично тим самим, так що мета виправдовує засоби.

0
репостів
0
репостів