Гідроакумулятори: на що варто звертати увагу

При плануванні індивідуальної системи водопостачання часто постає питання щодо вибору оптимального гідроакумулятора. На що варто звертати увагу? Що потрібно врахувати? Які головні характеристики треба знати? Про це розкажемо далі.

Гідроакумулятори — це місткість для води, всередині якої знаходиться гумова еластична мембрана. kak vybrat gidroakkumulyator 6

Його використовують для:

  • забезпечення тиску води на стабільному рівні,
  • захисту насосного обладнання від частих спрацьовувань,
  • зберігання резервних запасів у разі відключення електроенергії,
  • захисту систем від гідроударів, які пов’язані з перепадами напруги або попаданням повітря у водопровід.

Горизонтальний чи вертикальний

Існує 2 моделі гідроакумуляторів: горизонтальна та вертикальна. Відмінності між ними практично не великі. Насамперед, це стосується способу видалення повітря, яке накопичується всередині мембрани. Вертикальний агрегат накопичує повітря у верхній частині місткості та видаляє його за допомогою спеціального клапана. Горизонтальний випускає повітря декількома способами за допомогою додаткових ніпелів, кранів та інших зливів. Обирати краще той, який найзручніше прикріпити до вашого насосу. Щоб він не створював незручностей під час використання.

gidroakkumulyator gorizontalnyy aquatica 100l 779125 detail 1

Об’єм — один з головних критеріїв

Відповідно до потреб та призначення існують гідроакумулятори різного обсягу: на 24, 50, 80, 100, 150 і більше літрів.

  • Якщо потрібно запобігти частому включанню насосу, краще придбати гідроакумулятор не менше, ніж на 30-40 літрів. А агрегат з баком на 80-100 літрів повністю вирішить проблему частих включень.
  • Якщо необхідно підтримувати тиск у системі при відключенні насосу, достатньо буде місткості на 24 літри. Врахуйте, що чим ближче кріпиться гідроакумулятор до насосу, тим краще функціонує система.
  • Якщо є потреба у резервації води у разі відключення електроенергії, тоді підійде бак на 100 літрів.
  • Якщо гідроакумулятор потрібний для компенсації пікових значень під час споживання води, купувати доведеться бак, об’ємом 50 літрів.

Хороший вибір гідроакумуляторів можна знайти в інтернет-магазині sigma.ua.

Тиск повітря у насосній станції

Купуючи гідроакумулятор на 80, 100 чи 300 літрів, спершу рекомендують звернути увагу на наявність тиску повітря.

У гідравлічному акумуляторі тиск вимірюють відповідно до показника гідростатичного тиску у системі постачання водою приміщення, який не повинен бути нижчим.

Окрім цього, важливо, що тиск насосу під час вмикання обов’язково мусить бути вищим, ніж тиск гідробаку мінімум на 0,5 бара. А для кращої продуктивності різниця повинна коливатися від 1,5 до 3 бар.gidroakkumulyator vertikalnyy aquatica 50l 779123 detail 1

Зазвичай, виробники встановлюють тиск повітря у гідроакумуляторах 1,5 бар, але на практиці бувають різні показники. Тому перш ніж встановлювати бак, необхідно його уважно перевірити.

Якість матеріалів гідроакумулятора

Обираючи гідробак, також важливо звертати увагу на якість матеріалу, з якого він виготовлений. Особливо це стосується матеріалу мембрани. Поцікавтесь про наявність санітарно-гігієнічних висновків та сертифікатів для безпечного використання у системі питної води. Не зайвим буде переконатися у наявності запасних фланців та мембран. Аби потім не довелося купувати новий бак, якщо раптом зіпсується якийсь елемент.

0
репостів
0
репостів