За якими критеріями обирати для себе 4К монітор

Роздільна здатність 4K має всі шанси в майбутньому стати домінуючою на ринку, замінивши FullHD в сфері як комп'ютерних ігор, так і відеоконтенту. Звичайно, процес цей досить повільний, але його результати можна бачити вже зараз: відповідні монітори з кожним роком стають все доступнішими. Давайте спробуємо розібратися в критеріях вибору таких дисплеїв.

Бренд

В магазинах представлена ​​велика кількість моніторів самих різних фірм-виробників. Але вам головне потрібно звернути увагу на те чи в Україні є офіційне представництво виробника, це гарантує вам надійний гарантійний та постгарантійний сервіс. Монітори 4К LG в Україні мають окрім гарантії якості власне продукту, ще і гарантію надійності аксесуарів, що представлених на їх сайті. За допомогою нього можна знайти офіційних дистриб'юторів та замовити продукцію з гарантією на ремонт і обмін за європейськими стандартами.

Запам'ятайте, не купуйте моделі китайських noname-виробників, тому що практично всі вони без виключення не відповідають заявленим харастеристикам, мовчимо вже про відсутність гарантійного обслуговування. Це царина, де ще китайці не навчились розроблювати якісний продукт, тим більше копіювати інший.

Діагональ екрану

Немає сенсу в покупці 4K-монітора з діагоналлю менше 27 дюймів: таке співвідношення характеристик далеке від оптимального. Для прихильників «дрібного пікселя» підійде 27-дюймовий варіант, іншим користувачам можна порадити розглянути моделі з діагоналлю 31-32 дюйма. Любителям же великих екранів варто звернути свою увагу на 35+ або навіть 40+ рішення. Тут є один нюанс: такий великий дисплей не вийде повністю охопити поглядом зі звичної для користувачів ПК відстані, тому перед покупкою потрібно подивитися обрану модель наживо.

Тип матриці

Виробники пропонують три основних типи матриць: TN, IPS і * VA, а також різні варіації. Перший варіант підходить тільки для професійних геймерів і людей, які збираються використовувати монітор виключно для ігор. Так, у TN чудовий час відклику і низький інпут-лаг, але ці переваги нівелюються серйозними недоліками: поганими кутами огляду і посередньою передачею кольору. Та й далеко не кожен глядач здатний на практиці помітити різницю в кілька мілісекунд навіть в динамічних сценах.

Інші два типи матриць позбавлені описаних вище проблем, тому підходять для покупки всім без винятку. Втім, не можна забувати про те, що IPS-матриця в поганій реалізації може на практиці виявитися гірше TN в хорошій, так що огляди, тести і перегляд дисплея в магазині ніхто не відміняв. Що стосується * VA, біля екранів подібного типу може проявлятися ефект Black Crush - зливання темних відтінків при певному розташуванні глядача по відношенню до монітора, тому їх теж варто оцінювати перед покупкою особисто.

Покриття

Покриття дисплея може бути глянцевим, напівматовим або матовим. Глянець сильно відблискує, якщо навпроти монітора розташоване джерело яскравого світла, але зате у нього краще передача кольору. Матовий варіант може поступатися за яскравістю, але забезпечує надійний захист від блисків. Напівматове покриття - компроміс між двома попередніми варіантами. Вибір же залежить від особистих переваг і майбутнього розташування монітора щодо вікон.

HDMI або DisplayPort

При покупці монітора, який буде підключатися до комп'ютера або ноутбука, слід заздалегідь уточнити, яким роз'ємом володіє відеокарта або материнська плата останнього, в іншому випадку доведеться використовувати перехідники. Як HDMI, так і DisplayPort можуть передавати відео високої роздільної здатності і звук, але для HDMI може знадобитися спеціальний кабель, який гарантує необхідну пропускну здатність. Це викликано тим, що перші версії даного інтерфейсу не були розраховані на передачу відео з роздільною здатністю 3840 * 2160 пікселів.

Вбудовані динаміки

Вбудована аудіосистема монітора, звичайно, не може змагатися з повноцінними динаміками (за винятком самих бюджетних моделей), але для ігор або перегляду медіаконтенту цілком підходить. Нехай це і не самий пріоритетний бонус при покупці пристрою, ігнорувати його не варто, і при інших рівних можна вибирати девайс з можливістю відтворення звуку.

USB-вихід

Додатковий USB-концентратор дозволить підключати різні пристрої, такі як флешки або зовнішні накопичувачі, безпосередньо до корпусу монітора, що дуже зручно, якщо слоти на системному блоці зайняті або розташовані так, що до них складно швидко отримати доступ, наприклад, під столом.

Інші параметри

Крім перерахованих вище характеристик, варто звертати увагу на ергономіку і тип підставки монітора: чи регулюються висота і кут нахилу, чи можна при необхідності розташувати дисплей вертикально. Для деяких користувачів значення має і наявність VESA-кріплення, завдяки якому девайс можна надійно закріпити на стіні. Комусь важливий безрамковий або просто сучасний дизайн - такі питання належать, скоріше, до сфери індивідуальних запитів.

0
репостів
0
репостів