Оформлення ОСЦПВ : вказуємо місто прописки водія чи реєстрації авто?

Перше, чим слід зайнятися після покупки автомобіля, - оформлення ОСЦПВ. Процедура обов'язкова абсолютно для всіх власників авто, незалежно від того, хто на ньому буде їздити. Є сайти, де зручно зібрані всі пропозиції автострахувальників wiu.com.ua, але давайте для початку вивчимо що ж це таке і як можна зекономити без шкоди надійності. 

ОСЦПВ - це обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності (Закон України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», редакція від 09.12.2015 р). При відсутності такого поліса вас можуть оштрафувати на суму до 825 грн.

Розмір обов'язкового платежу по страховці залежить від декількох факторів:

  • типу транспортного засобу (легковий або вантажний автомобіль);
  • об'єму двигуна;
  • року випуску авто;
  • водійського стажу власника (чим менше стаж, тим більше страхова премія, так як ймовірність попадання в ДТП обернено пропорційна досвіду водіння);
  • місця реєстрації транспортного засобу (в більших містах рух на дорогах більш інтенсивний, отже більше аварій);
  • наявності / відсутності страхових випадків, пільг та ін.

Розрахувати ціну на ОСЦПВ з прямим врегулюванням можна за допомогою калькулятора ОСЦПВ.

Коли автовласник збирається купити ОСЦПВ, то перші параметри з вищенаведеного переліку зазвичай не викликають питань, а ось щодо місця реєстрації транспортного засобу часто виникають суперечки. Яке місто вказувати в страховому полісі? Той, в якому прописаний власник, або той, в якому зареєстрований автомобіль? Хочеться внести ясність в цьому питанні.

Відповідно до «Положення про особливості укладання договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» в страховому полісі ОСЦПВ вказується місцезнаходження установи, яка зареєструвала автомобіль, та яка зазначена в документі про реєстрацію транспортного засобу. Тобто якщо Ви прописані в Харкові, але машину зареєстрували в київському МРЕВ (або в сервісному центрі МВС), то вказати в страховому полісі Ви повинні саме Київ.

Чому ж не можна вказувати місто прописки власника авто? У Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ) це пояснюють тим, що автомобілем може керувати кілька людей, прописаних в різних містах. Щоб уникнути плутанини, вирішили залишити місто, в якому зареєстрована машина, адже страховка виписується на конкретний транспортний засіб (Постанова МТСБУ № 1661/10 від 25.01.2012).

Чому це важливо для автовласників? По-перше, від міста залежить розмір страховки, так як для різних населених пунктів поліс ОСЦПВ істотно відрізняється за вартістю. Так, страхові компанії виділяють 7 зон:

1 зона - це Київ. Тут коефіцієнт страховки К2 становить 4,8 (тобто базова ціна ОСЦПВ множиться на коефіцієнт 4,8).
2 зона - так звані міста-супутники столиці: Бориспіль, Боярка, Бровари, Васильків, Вишгород, Вишневе, Ірпінь. Коефіцієнт 2,5.
3 зона - міста-мільйонники (Харків, Одеса, Дніпро). Тут купити ОСЦПВ для авто з об'ємом двигуна 1,6 л можна за 918 грн.
4 зона - міста з населенням від 500 тисяч до 1 мільйона чоловік (Донецьк, Запоріжжя, Кривий Ріг, Львів) Коефіцієнт становить 2,8.
5 зона - населені пункти з кількістю проживаючих 100 - 500 тисяч чоловік. Коефіцієнт дорівнює 2,5.
6 зона - міста з населенням менше 100 тисяч чоловік. Коефіцієнт становить 1,5 - 1,6. Так, наприклад, в Фастові ціна ОСЦПВ становить 405 грн.
7 зона - зона для автомобілів з іноземною реєстрацією, коефіцієнт становить 1,5 - 1,6.

Як бачите, найбільш вигідно зареєструвати машину в населеному пункті, що відноситься до 6-й зоні. Це дозволить вам щорічно економити на ОСЦПВ.

Другий важливий момент: якщо ви неправильно вказали місто реєстрації при оформленні поліса ОСЦПВ, страхова компанія може стягнути 50% від суми, виплаченої в результаті страхового випадку (п. 38-1.1 зазначеного вище Закону України). Звичайно, через 1000 гривень в суд на вас навряд чи хто подасть. Але якщо сума виплати була, скажімо, 10 000 грн, то з вас можуть зажадати повернути 5 000 грн. Тому будьте уважні при оформленні страховки.

0
репостів
0
репостів