Крижма-плед - важливий атрибут хрестин у холодну пору року

Батьки немовлят, що зʼявилися на світ у холодну пору року, хвилюються, як би їх маленьке сонечко не змерзло та не застудилося під час обряду хрещення. Щоб заспокоїти їх та розвіяти ці побоювання, варто потурбуватися про те, щоб на малюка після занурення в купіль чекала тепла крижма для хрещення. Підготувати крижму - один із перших обовʼязків хрещеної матері.

real a78ce3bb 983f 4abc 944c da72f048bfd1

Що таке крижма та навіщо вона потрібна

Полотно, у яке загортають дитину після занурення до купелі зі святою водою, називають хрестильним рушником (покривалом, накидкою), крижмою чи крижмом (від польського "хрест"). Хрестильне покривало виконує кілька функцій:

  • перш за все, це символ того, що дитина віднині перебуває під Божим захистом (її прикривають крила янгола-охоронця);
  • як і будь-який рушник, крижма вбирає воду, допомагає обсушити малюка;
  • якщо крижма тепла, вона до того ж допоможе швидко зігріти дитину після купелі, захистить від прохолодного повітря;
  • можна купити дуже гарні, вишукані крижми, що створюють святковий настрій, доповнюють хрестильне вбрання;
  • крижму зберігають протягом усього життя. Дехто загортає у неї хвору дитину (вважається, що це могутній оберіг);
  • відповідно до церковних канонів крижму після хрестин потрібно заховати, але в наш час її часто використовують у якості ковдри, пледа.

Якою має бути крижма

У якості хрестильного рушника можна використати шмат світлої натуральної тканини достатнього розміру (приблизно як пелюшка). Головне, щоб тканина була новою, до хрестин не використовувалась. Але ж хрестини - це свято, а на свято люди надягають найкраще вбрання. Тому й крижму прикрашають мереживом, вишивкою. Деякі майстерні пропонують готові крижми, що виглядають, як справжні витвори мистецтва, та дуже приємні на дотик.

У спеку можна використовувати тонку, легеньку лляну крижму-пелюшку, для прохолодної погоди краще підійде махрова крижма-рушник, а для холодної пори варто обрати крижму-плед, утеплену плюшем. Верхній куточок крижми часто роблять подвійним, він утворює капюшон. Класичний колір хрестильного рушника - білий, а для оздоблення використовують золотистий і сріблястий, блакитний і рожевий. Полотно прикрашають вишивкою церковної тематики (хрест, зображення янголів, Богородиці), ініціалами малюка. На замовлення майстри можуть виготовити іменну крижму.

0
репостів
0
репостів