Якщо не хочеться довго стояти біля плити, можна спробувати приготувати вечерю у духовці. Вийде смачніше, легше і корисніше. Головне, щоб духова шафа була сучасною — з широким температурним діапазоном, таймером, а також функціями грилювання та конвекції. Під цей опис підходить майже будь-яка електрична духовка Electrolux.
В спекотну погоду рідко виникає бажання з’їсти на вечерю щось жирне та обтяжливе для шлунку. Значно краще смакують легкі страви на основі сезонних овочів, зелені, дієтичного м’яса та морепродуктів. Рецепти саме таких ласощів пропонуємо вашій увазі нижче.
Куряче філе з овочами та медово-соєвим соусом
Ніжна і соковита курочка з ароматним соусом — ідеальний варіант вечері для всієї родини. Ця страва прийдеться до смаку навіть прихильникам здорового харчування. Вона містить багато білка, тому її можна сміливо вживати під час схуднення.
Складові:
- філе курки — 0,6 кг;
- кабачок або цукіні — 1 середній плід;
- перець солодкий — 200 грамів;
- морква — 1 штука;
- мед — 10 грамів;
- соєвий соус — 80 мілілітрів;
- часник — 2 зубці;
- олія або вершкове масло для змащування форми.
Покрокове приготування:
- М’ясо і всі овочі (крім часнику) нарізати кубиками або соломкою приблизно однакового розміру.
- Форму змастити маслом або олією, на дно викласти м’ясо, зверху — шар овочів.
- Увімкнути духовку і прогріти її до 180 градусів. Тим часом приготувати заливку з соєвого соусу та меду.
- Помістити форму з овочами та м’ясом у духову шафу, запікати 25 хвилин в режимі верхнього та нижнього нагріву.
- За 5 хвилин до готовності вилити у форму заливку. Після завершення приготування вичавити кілька зубців часнику та ретельно перемішати.
Перед подаванням страви на стіл можна додати трохи лимонного соку та зелені.
Запечені кабачки під шапкою з сулугуні
Смаколики, приготування яких займає не більше, ніж пів години, — це одна з найкращих речей, вигаданих людством. Кабачки з сиром сулугуні — справжня «амброзія». Особливо тішить те, що з ними не треба довго морочити голову. Кілька рухів кухонним ножем — і страва ресторанного рівня готова.
Інгредієнти:
- 3 кабачки середнього розміру;
- 250 грамів сулугуні;
- 80 грамів сметани;
- сушений часник, сіль та перець.
Як готувати?
- Кабачки розрізати вздовж на слайси товщиною близько сантиметра. З одного кабачка у середньому виходить від 3 до 5 слайсів.
- Сир нарізати тонкими пластинами.
- Сметану змішати з часником і спеціями.
- Кабачкові слайси змастити сметаною та «застелити» пластинками сиру сулугуні.
- Духовку розігріти до 180 градусів, викласти заготовлене на деко шаром сиру догори, запікати 15 хвилин.
- Активувати функцію «Гриль» та готувати кабачки ще 5 хвилин.
Креветки у лимонній заливці
Одна із тих страв, які готуються швидше, ніж з’їдаються, — це креветки у лимонній заливці.
Інгредієнти:
- очищені креветки — 500 грамів;
- сік одного лимона;
- вершкове масло — 30 грамів;
- лимонна цедра — 1 чайна ложка;
- пластівці чилі — ¼ чайної ложки;
- часник — 2 зубці;
- сіль — 5 грамів;
- зелень.
Способі приготування:
- У добре змащену маслом форму викласти креветки в один шар.
- Лимонний сік змішати з цедрою, перцем чилі, сіллю та пропущеним через прес часником.
- Додати заливку до креветок.
- Запікати страву при 180 градусах 10 хвилин. Довше непотрібно, бо морепродукти можуть стати «гумовими».
- Готові креветки викласти на тарілку і прикрасити дрібно нарізаною зеленню.
Смачного! Сподіваємося, ці страви подарують вам незабутні гастрономічні враження.