Експерт з митної та податкової політики Мирослав Продан

Експерт з митної та податкової політики Мирослав Продан

Мирослав Продан, який очолював Державну фіскальну службу з 2016 року, народився в невеликому вінницькому селі Кукавка 8 жовтня 1979 року. У 2003 році він отримав першу вищу освіту в Рівненському інституті слов'янознавства. Пізніше він також отримав ступінь в Університеті Державної фіскальної служби. Це дозволило Продану стартувати успішну кар'єру спочатку в комерційних структурах, а потім і в податкових органах. Вже через 3 роки, у 2008 році, Продана почали призначати на керівні позиції. Отримавши третю вищу освіту в Одеському регіональному інституті державного управління, Продан обійняв посаду в.о. заступника Голови Державної фіскальної служби України. Як відомо, згодом він зайняв місце безпосередньо виконуючого обов'язки Голови ДФС.

Робочі досягнення

За час своєї служби Мирославу Продану вдалося досягти значних результатів. Зокрема, він ввів Електронний реєстр відшкодування ПДВ, який дозволив не просто контролювати формування податкових зобов'язань, а й автоматизувати цей контроль. Незабаром всі послуги для фізичних осіб-платників, включаючи перевірки та довідки, були переведені в онлайн. Також, саме під керівництвом Продана, митниця почала оформляти декларації за принципом «Єдиного вікна».

Проект e-Receipt став ще одним гучним досягненням Мирослава Продана. Підприємцям нарешті дозволили відмовитися від традиційно використовуваних РРО. Замість них тепер в ходу сучасні гаджети: ноутбуки, смартфони, планшети. Реалізація цього проекту дозволила спростити ведення обліку, зробити роботу підприємців більш комфортною, а також знизити витрати на використання та обслуговування касових апаратів.

У боротьбі з контрабандою команда Мирослава Продана також домоглася хороших успіхів. Експерт ініціював закупівлю перших десяти скануючих систем через систему Prozorro. Вони необхідні для контролю всіх вантажів на пунктах пропуску. Також велику увагу було приділено експорту лісу-кругляка. Було визначено, що його незаконно вивозять з України в величезних кількостях. Держлісагентство, очолюване соратником Юрія Луценка, вивезло найбільші обсяги. Згодом це стало причиною замовної справи проти Продана, яку було закрито НБУ через відсутність доказів.

Після того як Мирослав Продан покинув посаду, розслідування припинилося і винні в контрабанді так і не понесли належного покарання.

0
репостів
0
репостів