Розділ Освіта

Учнівське лісництво «Пліщинське»

Автор 03 липня 2015, 14:32
Багаторічна й плідна діяльність десятків шкільних учнівських лісництв та трудові здобутки юних лісівників – яскрава сторінка юннатівського руху на Хмельниччині, педагогічної творчості й ентузіазму, навчання і виховання та профорієнтації підростаючого покоління.

Учнівське лісництво «Пліщинське» Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів створене в 2006 році і діє на базі державного лісогосподарського підприємства «Шепетівський лісгосп», яке знаходиться в мальовничій зоні Малого Полісся у центральній частині Шепетівського району, що на півночі Хмельниччини. Сьогодні серед колишніх вихованців учнівського лісництва є науковці і керівні працівники лісової галузі, висококваліфіковані лісівники, агрономи, педагоги та багато сумлінних і трудолюбивих фахівців народного господарства, здобутками сумлінної праці яких пишається їх рідна школа та односельчани.

Організатор і незмінний керівник учнівського лісництва, яке заслужено визнане одним із найкращих в Україні та за її межами, – Микола Андрійович Зведенюк, вчитель хімії вищої категорії, вчитель-методист, відомий в освітянському середовищі області педагог-ентузіаст юннатівського руху, багаторічну сумлінну й плідну працю якого освітянські очільники різних рівнів відмітили рядом грамот і листів подяк.

Відповідальні за роботу юних господарів лісу – лісничий Пліщинського лісництва Михайло Вікторович Савчук та інженер лісових культур Шепетівського держлісгоспу Анна Олександрівна Кирильчук. Дбайливо ставиться до юних лісівників і їх поточних потреб керівник цього солідного лісогосподарського підприємства, Відмінник лісового господарства України Володимир Михайлович Сасюк.

За учнівським лісництвом «Пліщинське», у 5 ланках якого працює понад 60 юних лісівників, закріплено 200 га лісу, 7 га заповідного урочища «Адамове займисько» і 2 га шкільного дендропарку.

Керівництво лісництвом здійснює рада шкільного лісництва, до складу якої входять тільки юні лісівники, та координаційна рада, що складається із фахівців лісового господарства, вчителів та учнів, котрих постійно підтримують батьки.
Головними напрямками практичної роботи стали лісівництво та лісонасінна справа, лісокультурницька робота, навчальна та дитяча науково-дослідницька діяльність, масова природоохоронна робота і виробнича діяльність.

Вихованці учнівського лісництва садять ліс, доглядають за насадженнями, прибирають ліс від захаращень, озеленюють береги річок, вивчають фізико-географічні умови району дослідження, ґрунти, рослинність, тваринний світ, лісорослинні та типологічні умови лісу, дендрологію, лісонасінну справу, проводять наукові дослідження, беруть активну участь у різних конкурсах, пропагують свою роботу у ЗМІ.

Юні лісівники вивчили і впровадили у виробництво технологію вирощування сіянців із закритою кореневою системою та зацікавлено вивчають інноваційні технології ведення лісового господарства. За роки роботи їм вдалося розмножити живцями клен-явір форми «пташине око» й створити невеличку його ділянку. Вивчають також і недеревні ресурси лісу.

У заповідному урочищі «Адамове займисько», що включене до складу природно-заповідного фонду Хмельницької області, зростає відкасник осотовидний, занесений у Червоний європейський список.

Вивчивши його біоекологічні особливості та виявивши в рослині інсулін, юні дослідники спробували розмножити його в культурі. На подив науковців, їм та їх учителю вдалося насінним способом, вперше в Європі, створити цілу плантацію цієї цінної рослини. Після завершення цього успішного експерименту вони передали методику вирощування та живий матеріал в НАН України д.б.н. В.І. Мельнику і рослинки прекрасно прижилися й розмножуються в Національному ботанічному саду ім. М. Гришка НАН України.

В цьому урочищі, яке стало базою виконання допитливими юними пліщинськими природолюбами наукових досліджень, проростає більше 20 видів червонокнижних рослин, які ретельно доглядаються і оберігаються.

Спільно з науковцями та під керівництвом М.А.Зведенюка школярі вивчили ґрунти, описали флористичний склад, рослинність, провели фенологічні спостереження, виготовили картосхеми.

Особливу увагу проведенню дослідницько-експериментальної роботи юними лісівниками приділяють науковці, під керівництвом яких ці роботи виконуються – Мельник Віктор Іванович, доктор біологічних наук, професор, академік УАН, завідувач відділу природної флори Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка НАН України та Миклуш Степан Іванович, доктор сільськогосподарських наук, професор, директор Інституту лісового і садово-паркового господарства Національного лісотехнічного університету України, Сопушинський Іван Миколайович, доктор сільськогосподарських наук, доцент кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу Інституту лісового і садово-паркового господарства Національного лісотехнічного університету України і його колега Вінтонів Іван Степанович, доцент цієї кафедри та Овчарук Василь Іванович, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, завідувач кафедри плодоовочівництва, лісового та садово-паркового господарства Подільського державного аграрно-технічного університету.

Юні пліщинські лісівники приймають активну участь у науково-практичних конференціях, конкурсах-захистах МАН, творчо співпрацюють з науковцями вузів та НАН України, виконують науково-дослідницькі роботи за їх завданням на теми: «Біоекологічні особливості дуба звичайного сформованого в басейні річки Припять» (Олег Мнюх) і «Декоративна текстура деревини ясена звичайного форми хвилясто-завилькуватий» (Наталя Семенюк).

За допомогою місцевих лісівників та під керівництвом М.А.Зведенюка його вихованці оформили клас шкільного лісництва, яке вже давно стало базовим для науково-дослідницької роботи учнів інших шкіл регіону.

Делегація юних господарів лісу Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів з дослідницькою роботою «Біоекологічні особливості і якісні характеристики клена-явора форми «пташине око», сформованої на кордоні ареалу в Україні» представляла нашу країну в 2009 році в РФ у м. Москві на VІ Міжнародному юніорському лісовому конкурсі і стала не лише його лауреатом, а й виборола почесне ІІІ місце.

В 2013 році, отримавши перемогу в Україні, їх команда взяла участь у ювілейному Х Міжнародному юніорському лісовому конкурсі в РФ у м. Москві та Ханти-Мансійську, де юний лісівник шкільного учнівського лісництва Роговський Максим успішно захистив індивідуальну науково-дослідницьку роботу і отримав Диплом лауреата конкурсу, посівши почесне ІІІ місце. Учасниками цього важливого і популярного серед лісівників міжнародного заходу були школярі і студенти – представники 29 держав, в т.ч. країн СНД, Англії, Німеччини, Фінляндії, Канади, США, Японії та інших розвинутих країн світу.

У червні 2014 року на Волині, представляючи учнівські лісництва Хмельниччини, делегація юних лісівників з Пліщина презентувала свою практичну діяльність та досягнення на VIII Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв і стала його переможцем, здобула Гран-прі, дипломи й цінні подарунки та право проводити наступний Зліт на базі закладів освіти і держлісгоспів нашої області.

Сьогодні освітяни і лісівники Хмельниччини, завдяки юним пліщинським лісівникам та їх минулорічному тріумфу, активно готуються гідно прийняти делегації юних лісівників з усіх регіонів України та провести 8 – 11 вересня цього року ІХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних закладів.
0
репостів
0
репостів