Розділ Освіта

Про перебіг ЗНО-2014 у Шепетівці

Автор Н.Бунечко 03 липня 2014, 19:26
Основна  сесія  зовнішнього  незалежного оцінювання завершилася. Цьогоріч на проходження  ЗНО з  м.Шепетівки було зареєстровано 454 абітурієнти ( на  4 абітурієнти більше 2013 року). Вони разом складали 1765 тестів, (в 2013 р.- 1527 тестів). Це на 16% більше попереднього року. Крім того, на міські пункти тестування  приїжджали із Шепетівського, Полонського, Ізяславського, Білогірського, Славутського районів та міст Славути, Нетішина, Полонного, Ізяслава.. Разом  4267 абітурієнто-тестувань.

У розрізі вибору  предметів  абітурієнтами міста статистика така:

Предмет

2012 рік

2013 рік

2014 рік

найпопулярніші

Укр.мова та літ.

426

  444

444

+

Історія України

280

  243

274

+

Математика

190

  216

231

+

Всесвітня історія

13

   15

15

 
Фізика

80

   93

124

 
Хімія

74

  111

100

 
Біологія

193

  178

179

+

Географія

90

   83

75

 
Англійська мова

118

  126

130

 
Німецька мова

4

   1

0

 
Іспанська мова

2

   0

0

 
Російська мова

2

   6

3

 
Світова літератур

-

  13

10

 
З таблиці видно, що простежується тенденція збільшення  кількості абітурієнтів, які складають математику. В Україні цей предмет у рейтингу посідає друге місце, у нашому  місті з четвертого у 2012 року піднявся на третє у 2013 році, на такому ж залишився у 2014.  Значно збільшилося  тих, хто обрав фізику. Це  свідчить про бажання  випускників  обирати технічну освіту. Покращилася явка  випускників на тестування. Загалом, вона була дещо вищою від обласного показника.  Найкращою явка була на іноземній мові та українській мові та літературі (понад 95%) . Однак, на ЗНО з біології з’явилося  найменше  зареєстрованих - 89,4%. Загалом, 324 тестових зошити за кошти держави  лише для Шепетівського округу було надруковано даремно.

На кожному цьогорічному тестуванні (у 2013 р. – на окремих) була технологічна перерва, про початок якої надходило смс-повідомлення на мобільний телефон уповноваженої особи від Вінницького РЦОЯО. Під час перерви міліціонер-охоронець заходив  разом з уповноваженою особою  до аудиторії та перевіряв металошукачем кожного абітурієнта на наявність у нього пристроїв передачі, зчитування інформації, а також мобільних телефонів. У результаті було зафіксовано одне порушення на пункті  тестування № 97 (НВК №1), а саме: у випускника  із с. Полянь Шепетівського району   вилучили мобільний  телефон на тесті з української мови та літератури, який задзвенів під кришкою парти. Абітурієнта позбавили права далі працювати над тестом. Його роботу вилучили та анулювали. Інших відхилень  від правил з боку абітурієнтів не було. Не зафіксовано запізнень,  явки на пункт тестування без повного комплекту документів, ніхто  не мав намірів списувати.  Абітурієнти з кожним роком стають дисциплінованішими та організованішими.

Серед позитивних моментів  можна відзначити посилення безпеки пунктів, злагоджену роботу медичних працівників Шепетівського Центру  ПМСД (головний лікар М.М. Гром, відповідальна за ЗНО лікар О.В.Босюк), представників державної охорони, працівників Шепетівського МВ УМВС України в Хмельницькій області.

Варто  зазначити, що завдяки професіоналізму, досвідченості та відповідальності керівників навчальних закладів, на базі яких працювали пункти тестування на чолі з Клімович Д.С., Піонтковською Г.Р., Качоровською Н.В., Можейко Г.П.  ЗНО  вдалося провести на високому рівні. У процесі тестування були задіяні 175 підготовлених педагогів, які добросовісно виконали свої обов’язки.  А це означає, що всім абітурієнтам були створені рівні умови для проходження тестування та вступу до вузів.

За процедурою ЗНО спостерігало  64  громадських спостерігачі, 4 журналісти місцевих газет «Шепетівський вісник», «День за днем» та 2 журналісти  Шепетівської  телерадіокомпанії «Шанс Жодного випадку відхилення  від вимог законодавства не зафіксовано. За весь період тестування  не було  апеляційних заяв щодо  процедури тестування.

Особливостями ЗНО-2014 є те, що тести у Шепетівці складали окремі  абітурієнти з Криму, а абітурієнти з Донецької та Луганської областей реєструвалися на додаткову сесію, яка  в цьому році  для Хмельничан буде проходити не у Вінниці, як в попередні роки, а в місті Хмельницькому. Загалом, тести складала лише молодь. Однак, була й сорокарічна шепетівчанка,  мама трьох дітей. Самопочуття абітурієнтів  було  добрим. Серйозних звернень до медперсоналу не зафіксовано.  Однак   випускниця однієї  із шкіл Полонного приїхала на пункт тестування  хворою (зранку в Полонному до неї  викликали автомобіль швидкої допомоги). Завдяки кваліфікованому втручанню медичних працівників  дівчина впоралася не лише зі своїм фізичним станом, але й тестом.

Український центр оцінювання якості освіти оголосив результати   всіх тестів основної сесії. Окремі випускники не погоджуються з ними. Такі особи мають право подавати апеляційну заяву до комісії, яка працює у м. Києві  при Українському ЦОЯО.  Тих, хто не набрав мінімальних 124 бали, в Україні понад 62 тисячі.   П’ять абітурієнтів отримали  200 балів з трьох предметів (Львівська обл.. – 1,  м. Київ – 2,  Закарпатська обл.- 2),   50 –  200 балів з двох. Всього виконаних тестів на 200 балів  591. Узагальнені результати складання  шепетівчанами тестів  будуть відомі дещо пізніше, однак хочеться вірити, що випускники міста є конкурентоспроможними та продовжать своє навчання у вузах різних рівнів акредитації. На даний час гарною звісткою для міста стало те, що випускниця ЗОШ №6 Яцишина Ольга отримала 200 балів з іноземної (англійської) мови. Це перші 200 балів з англійської у Шепетівці. Готувала ученицю до тесту високо досвідчений  професіонал  Полодюк Тетяна Олексіївна.

А хто в період тестування з поважних причин не зміг прийти на пункт тестування, для них з 01 по 15 липня проводиться додаткова сесія, як уже було зазначено, у м. Хмельницькому. Таких осіб у нашому регіоні (північній зоні області) на даний час  - 6,  із м. Шепетівки  - 2. Не залишено   поза увагою  й тих, хто під час тестування перебуває у Шепетівській виправній колонії №98. Для них ( таких троє) тестування буде проведено в колонії  04, 08, 10 липня відповідно з української мови та літератури, математики, історії України.

Вступна кампанія набирає обертів. Усім бажаємо успіхів у пошуках свого місця у вишах та здійснення всіх мрій!
Останнє редагування 03 липня 2014, 22:52
0
репостів
0
репостів