«Зміна-ізоляція-зміна»: медики розповіли детальніше про свою обсервацію

Автор 06 квітня 2020, 13:23

Минуло 5 діб, як частина медиків Шепетівської районної лікарні пішли на самоізоляцію. Через коронавірус, підтверджений в мешканця Шепетівки, увесь персонал відділення анестезіології та інтенсивної терапії (реанімації) лікарні знаходиться цілодобово в лікарні, не покидаючи закладу.

Лікар-анестезіолог відділення Олег Довгань, розповів сайту «Є», чому медики вдалися до такого кроку, чи забезпечені вони засобами захисту та як проходить лікування хворого з COVID-19.

- Олеже, ви пішли на самоізоляцію самостійно?

- «До нас в лікарню надійшов хворий, в якого згодом було діагностовано COVID-19. Враховуючи, що більшість працівників нашого відділення, які безпосередньо займалися його лікуванням, є контактними особами, усіма нами було прийняте рішення про самоізоляцію. Це наше добровільне рішення. Ми постійно перебуваємо безпосередньо в лікарні. Нам виділили ЛОР-відділення, для того, щоб після робочої зміни медики не йшли додому, не наражали на небезпеку свої родини, а могли перебувати в ізоляції і стежили за станом власного здоров’я».

- Скільки медиків перебуває в самоізоляції в Шепетівській центральній районній лікарні?

- На самоізоляції в лікарні перебуває 6 лікарів відділення анестезіології та інтенсивної терапії, включаючи завідувача відділенням, 8 медичних сестер та одна молодша медична сестра (санітарка). Ще один медбрат та 3 молодших медсестри перебувають на самоізоляції вдома, оскільки проживають самостійно і, відповідно, без ризиків для інших. Вікова категорія медиків, які пішли на самоізоляцію, - від 35-ти до 58-ти років.

- Перебуваючи в лікарні ви продовжуєте працювати?

- Так, ми працюємо. Наша самоізоляція – це в жодному разі не відмова від роботи. Ми так само відпрацьовуємо зміну у відділенні реанімації та інтенсивної терапії, де нині перебуває хворий з підтвердженим COVID-19. Власне, ми займаємося його лікуванням. Потім повертаємося в ЛОР-відділення, виділене для обсервації, де відпочиваємо. Тобто, режим нашого життя тепер: зміна-ізоляція-зміна.

- Чи вистачає медикам засобів захисту?

- Так, наразі вистачає. Ми постійно працюємо в засобах захисту – від першого контакту з хворим і так щодня.

- Розкажіть, про той момент, коли чоловік з підозрою на коронавірус звернувся до лікарні. Як саме це відбувалося?

- Хворий, у якого підтвердили COVID-19, сам звернувся до лікарні – на приймальне відділення. Він був з пневмонією. Знаю, що до того його лікував сімейний лікар. На момент звернення він був в стані середньої важкості – на межі важкого. Аналізуючи наперед ймовірну небезпеку, лікар, який його оглядав, був в захисній масці. А вже в відділенні, куди чоловіка на той момент ще з підозрою, госпіталізували, всі працювали в захисних костюмах. Перший експрес-тест, який йому зробили, дав негативний результат. Другий експрес-тест, який зробили на наступний день, вже дав позитивний результат. Тоді були відправлені проби на аналіз ПЛР, які й підтвердили, що в чоловіка таки COVID-19.

- Який наразі стан хворого?

- Стан хворого важкий. Але відносно стабільний. Ми його лікуємо згідно з протоколами МОЗ. Він перебуває на штучній вентиляції легень, але неінвазивним методом. Це суттєво. Тобто, штучна вентиляція легень здійснюється через маску, а не через інтубаційну трубку, яку вводять до дихальних шляхів пацієнта у випадку інвазивного методу. Чоловік при свідомості. Показники, звісно, змінюються. Є моменти погіршення, є моменти покращення. Але щодоби ми фіксуємо певні позитивні моменти в лікуванні. Прогнозів не даємо.

- Чи відомо вам про інші випадки інфікування коронавірусом в Шепетівці?

- Так, відомо, що в колеги по роботі цього чоловіка, який лікується в нашому відділенні, теж лабораторно підтвердили COVID-19. І, на скільки мені відомо, госпіталізований хтось з родичів цього колеги до Хмельницької інфекційної лікарні з підозрою. Які результати дослідження на коронавірус по цьому випадку, мені поки не відомо.

- Який настрій в лікарів, чи немає страху, бажання відмовитися працювати. Який стан здоров’я в медиків?

- Ні, настрій у всіх у робочий. Ми не відступимо. Симптомів хвороби в тих, хто перебуває в ізоляції, немає. Ми двічі на день вимірюємо собі температуру, стежимо за можливими змінами в стані здоров’я. В нас усіх також взяли проби на тест-ПЛР. В телефонному режимі вже повідомили, що вони негативні. Офіційно результатів ми ще не бачили.

- Як ви зараз оцінюєте ситуацію з поширенням корона вірусу? На скільки вона, на вашу думку, складна?

- Ми стикнулися з цим безпосередньо. І раніше, усі, хто в нас працює в реанімації, розуміли, що медиків це не мине. Тверезо аналізуючи ситуацію, яка відбувається в світі, морально готувалися до того, що з цим доведеться працювати. Адже ситуація з пандемією дуже складна. Ми бачимо, як працюють наші колеги в інших країнах… Звісно ж, хтось, можливо, і не думав, що коронавірус прийде в Шепетівку. Але лікарі дивляться на це з холодним розумом. Бо пересічні люди – матеріалісти. Вони якщо бачать небезпеку, тоді її бояться. А вірус - небезпека невидима. Тому часто сприймають це як щось надумане. А до цієї ситуації, ще раз наголошую. важливо підійти з холодним розумом. Ми закликаємо дотримуватися правил карантину. Суворо дотримуватися. І стежити за станом власного здоров’я та своїх рідних. Не піддавайтеся паніці, спілкуйтеся зі своїм сімейним лікарем. І дослухайтеся до порад, які нині лунають звідусіль. Бо це може статися з кожним.

Нагадаємо, про випадок інфікування коронавірусом в Шепетівці стало відомо наприкінці березня. Спочатку хворого мали госпіталізувати до Хмельницькі інфекційної лікарні, яка є госпітальною базою для лікування інфікованих коронавірусом на території нашої області. Але через стан його здоров’я від перевезення відмовилися. Він проходить лікування в Шепетівській центральній районній лікарні.

0
репостів
0
репостів