Збільшення кількості не щеплених проти дифтерії шепетівчан може призвести до епідемії

Автор 08 листопада 2019, 12:10
Збільшення кількості не щеплених проти дифтерії шепетівчан може призвести до епідемії Фото з мережі Інтернет

   Після спалаху кору Україна стоїть на порозі ще одної небезпечної хвороби – дифтерії. У жовтні поточного року випадки захворювання на дифтерію виявили на Закарпатті, Тернопільській області, та в містах Київ, Харків, Хмельницький – всього більше 20 випадків. Ця інфекція небезпечніше від кору, адже смертність складає 50%.

Епідеміологічна ситуація на Шепетівщині по захворюваності на дифтерію останні 20 років залишається благополучною. Разом з тим, при наявності певної кількості не щеплених проти дифтерії серед дитячого та дорослого населення є ймовірність виникнення цього смертельно небезпечного захворювання.

Отож, рахую за доцільне нагадати, що таке дифтерія та основні методи профілактики при цьому захворюванні.
Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і носоглотки, а також, в окремих випадках, шкіри в місцях пошкоджень. Дане захворювання може призвести до летального випадку.
Основний прояв – поява фібринозних плівок сіруватого кольору на поверхні мигдалин і слизових оболонках ротоглотки.
Для дифтерії у дітей, як і для багатьох інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів, характерна переважно зимова сезонність.
Джерело інфекції при дифтерії – хворі або безсимптомні носії.
Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. У рідкісних випадках інфекція передається контактно-побутовим шляхом.
Інкубаційний період коливається від 2 до 7 днів (в середньому 3 дні). Особи, які не імунізовані проти інфекції, можуть захворіти в будь-якому віці.
Основні причини дифтерії у дітей полягають у відсутності вакцинації за віком.

Симптоми дифтерії у дітей дуже різноманітні і залежать від локалізації інфекційного процесу.

Ознаки дифтерії носа
При виникненні даної форми відбувається ураження носових ходів. З них виділяється кров’янисте відокремлюване. При детальному обстеженні, на крилах носа з’являються ділянки тонкої скоринки. Перші ознаки дифтерії носа з’являються швидко.

Симптоми дифтерії ротоглотки
Дифтерія ротоглотки – найчастіша форма захворювання. Характеризується появою щільних фібринозних плівок на мигдалинах, які дуже складно знімаються шпателем. Для захворювання даної форми також характерні такі симптоми дифтерії, як поява запального процесу ротоглотки, підвищення температури тіла до 38.3-38.9°C, тахікардія, загальна слабкість.

Ознаки дифтерії гортані
Дифтерія гортані є однією з найнебезпечніших форм дифтерії по виникненню ускладнень. У пацієнтів з’являються наступні ознаки дифтерії – висока температура тіла (39.4-40°C), загальна слабкість, сильний кашель, осиплість і втрата голосу, дихальні розлади.

Дифтерія шкіри у дітей
В основному характерна для осіб, які не дотримуються правил особистої гігієни. Практично будь-яка ділянка шкіри може бути інфікована дифтерійною паличкою. У місці зараження відбувається запалення дерми з утворенням сіруватого нальоту, виразок, рани не загоюються.

В даний час імунізація населення – це найефективніший спосіб запобігти виникненню дифтерії. Імунізація проводиться введенням вакцини проти дифтерії, коклюшу, правця (АКДП) в 3 етапи:
– перша вакцинація в 2 міс;
– друга вакцинація в 4. міс;
– третя вакцинація в 6 міс.
Далі проводиться ревакцинація населення вакциною АКДП, АДП та АДП-М:
– перша – в 18 міс;
– друга – в 6 років;
– третя – в 16 років.

Дорослому населенню щеплення проводяться через кожні 10 років. Вакцинами проти дифтерії лікувально-профілактичні заклади Шепетівщини забезпечені.
Пацієнти, хворі на дифтерію, повинні бути ізольовані. Враховуючи те, що дифтерія має дуже короткий інкубаційний період, проводиться виявлення і спостереження за особами, які контактували з хворим. З метою профілактики дифтерії можливе призначення семиденного курсу антибактеріальної терапії.

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень
Шепетівського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький
обласний лабораторний центр МОЗ України» Костюк В.В.

0
репостів
0
репостів