Санепідситуація Шепетівщини значно погіршилась за перше півріччя 2019 року

Автор В.В. Мазаєв 25 липня 2019, 01:24

В Шепетівському районі склалася неблагополучна епідситуація щодо інфекційної захворюваності. За 6 місяців 2019 року зареєстровано 26 випадків сальмонельозної інфекції, що складає 34,3 на 100 тис. населення при середньо обласному показнику 10,7 на 100 тис. населення. Це на 44% більше порівняно з аналогічним періодом 2018 року. Шепетівський район займає «почесне» перше місце серед усіх районів області по захворюваності на сальмонельоз. Випадки реєструвалися як серед міського населення (14 випадків), так і серед жителів сільської місцевості (Судилків, Ленківці, Городище – по 2 випадки; Р. Нова, Сульжин, Плесна, Кліментовичі, Хутір, Білопіль – по 1 випадку). Серед організованих дитячих колективів випадки захворювання сальмонельозом реєструвалися в таких закладах: ЗОШ с. Судилків, ЗОШ с. Хутір, ЗОШ №4.

Захворюваність на бактеріальну дизентерію становить 1,3 на 100 тис. населення при середньо обласному показнику 1,4 на 100 тис. населення.

Традиційно високі рівні захворюваності гострими кишковими інфекціями серед населення Шепетівщини. За 6 місяців поточного року зареєстровано 82 випадки захворювання та становить 109,4 на 100 тис. населення. Серед сільського населення зафіксовано 24 випадки (Судилків, Михайлючка – по 4 випадки; Красносілка – 3 випадки; Пліщин – 2 випадки; Серединці, Гриців, Ч.Цвіт, Ленківці, К.Решнівка, Городище, Рилівка, Білопіль, Білокриниччя, Вербівці, В.Медведівка – по 1 випадку) та 58 випадків гострих кишкових інфекцій серед містян.

В 2 рази збільшилася захворюваність на вірусний гепатит В і становить 1,3 на 100 тис. при середньо обласному показнику 0,9 на 100 тис. населення.

Також Шепетівський район знаходиться на 3 місці в області по рівню захворюваності на туберкульоз органів дихання – 25 випадків, що становить 33,0 при середньо обласному показнику 21,7 на 100 тис. населення. В порівнянні з 2018 роком, захворюваність зросла на 8,7%. Зареєстровано в 8 жителів міста та в 17 сільських жителів (Плесна, Пліщин, Травлин, Городище, Судилків – по 2 випадки; Дубіївка, Курганівка, Онишківці, Михайлючка, Білопіль, Мокіївці – по 1 випадку).

Уже важко когось здивувати високими цифрами щодо захворюваності кором, адже в Україні з 2017 року триває спалах цієї підступної хвороби. За даними Центру громадського здоров’я України, з початку поточного року захворіло 55776 жителів, із них 18 чоловік померло, в тому числі 2 летальні випадки зареєстровано на Хмельниччині. В Хмельницькій області цього року захворіло 4348 чоловік. Що стосується Шепетівки та району, то станом на 10 липня з початку року зафіксовано 218 випадків захворювання кором (для порівняння: за весь 2018 рік захворіло 52 місцеві жителі). На щастя, на території Шепетівського району летальних випадків не було. Найбільше випадків захворювання було в таких населених пунктах: м. Шепетівка (113 випадків), смт. Гриців (19); с. Судилків (26); Поляни, Гордище – по 7 випадків; Вербівці (5); Травлин, Брикуля, Старі Бейзими – по 4 випадки; Хролін, Коськів, Чотирбоки, Білокриниччя – по 3 випадки.

Провівши аналіз інфекційної захворюваності, можна зробити висновок, що з-поміж сільського населення найбільше випадків зареєстровано серед жителів Судилківської сільської ради.

Серед відвідувачів освітніх закладів досі залишається велика кількість не щеплених проти кору через відмову, що свідчить про недостатню роботу медичних працівників та адміністрації закладів з даного питання. Станом на сьогодні, навчальні заклади міста та району відвідують 867 не щеплених проти кору, що суперечить вимогам ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

В Шепетівській центральній районній лікарні протягом кількох років відсутня протибутуліністична, протиправцева та протидифтерійна сироватки, що, у разі виникнення даних захворювань, може призвести до летальних випадків.

Не менш важливою проблемою на сьогодні є велика популяція бродячих собак та котів у місті, що призводить до збільшення кількості нападів тварин на населення. Необхідна програма зі стерилізації бродячих тварин та подальший догляд за ними, зі збалансованих собачим харчуванням https://www.optimeal.eu/ru/products/dog та ветеринарним доглядом. 

Через велику популяцію нездорових бродячих тварин існує реальна загроза виникнення смертельно-небезпечного захворювання – сказу. Незважаючи на значний світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, на сьогодні сказ зареєстровано у 150 країнах світу, через який щороку гине понад 50 тисяч людей, і кожен випадок захворювання, як правило, закінчується летально. За перше півріччя поточного року за медичною допомогою внаслідок укусів тварин звернулося 40 чоловік (31 житель міста та 10 мешканців Шепетівського району – Чотирбоки, Хутір по 2 випадки, Жилинці, Серединці, Поляни, Хролін, Кліментовичі, Городище). В переважній більшості укуси були нанесені бродячими тваринами. В одному випадку лабораторно підтверджено сказ в собаки, яка покусала двох мешканців с. Хутір.

Також в Шепетівському районі викликає насторогу стан води питної. За 1 півріччя 2019 року Шепетівським міськміжрайонним відділом проведено дослідження на відповідність ДержСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 53 проби води криничної (з них не відповідають вимогам 42 проби, 79,25 %, в т.ч. по вмісту нітратів 36 проб, 67,9%); води водопровідної 54 проби (з них не відповідають 9 проб, 16,7%). Основними мікробіологічними забруднювачами питної води традиційно є патогенна та умовно-патогенна флора, хімічними – перевищення вмісту нітратів, заліза та загальної жорсткості, що може стати причиною виникнення соматичної та інфекційної захворюваності.

Варто зазначити, що Шепетівська міська рада, Грицівська селищна рада та Ленковецька сільська рада регулярно приділяють увагу забезпеченню якісною питною водою населення. Періодично проводиться профілактична дезінфекція громадських криниць з наступним лабораторним контролем якості та безпечності води криничної. А ось посадові особи Судилківської сільської ради ігнорують вимоги Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення». Не проводиться належна профілактична дезінфекція (необхідно проводити не менше 2 разів/рік), лабораторний контроль якості води в населених пунктах Судилківської сільської ради.

Високі рівні захворюваності кишковими інфекціями пов’язані з тим, що працівники діючої торгівельної мережі, громадського харчування, побутового обслуговування з 2012-13 років не проходять медичні огляди, в особових медичних книжках працівників відсутній допуск до роботи (в деяких взагалі не ведуться).

На центральному та привокзальному ринках міста проводиться торгівля в антисанітарних умовах швидкопсуючими товарами (ковбасні вироби, фарш, оселедці тощо) – не дотримується температурний режим реалізації продукції, відсутнє холодильне обладнання, торгівля з землі, відсутні сертифікати якості продукції та ін..

Відкриваються нові торгівельні заклади, тимчасові споруди, в яких працівники не мають медичних книжок. Водії автобусів, таксі, продавці м`яса, овочів, риби на місцевих ринках не проходять обстеження на сифіліс, гонорею, бактеріоносійство та ніші дослідження, які передбачені Наказом МОЗ України № 280 від 23.07.2012 р.

Захворюваність гепатитами можна пов`язати з наданням косметичних процедур та медичних послуг. Не всі перукарні та салони краси міста добросовісно відносяться до своєї роботи при наданні своїх послуг населенню. Лише 20 із 38 регулярно проводять лабораторні дослідження стерильності робочого інструментарію, змивів на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору, води на показники епідемічної безпеки тощо Особливу насторогу викликають проведення так званих манікюрних процедур «на дому», де навіть не може йти мова про дотримання навіть елементарних протиепідемічних заходів – багаторазове використання інструментарію, повна відсутність стерилізації тощо. Але вони приваблюють відвідувачів через свою дешевизну. А самі відвідувачі, в свою чергу, не можуть об’єктивно оцінити можливі наслідки для життя та здоров’я через низький рівень санітарно-гігієнічних знань.

Завідувач Шепетівським міськміжрайонним відділом ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» В.В. Мазаєв

Останнє редагування 25 липня 2019, 01:46
0
репостів
0
репостів