Як вберегти життя під час грози

Автор 13 липня 2017, 06:02

Цьогоріч літо видається багатим на грози, буревії та зливи. Часто ці метеорологічні явища супроводжуються сильними ударами блискавки. На території України вже неодноразово були зафіксовані випадки попадання блискавиці в людей, що призводило до сильних травм, а то й до загибелі людей. На Хмельниччині цього року таких випадків зафіксовано не було. Проте кожен має знати, як вберегтися в грозу, щоб нещастя вдалося уникнути.

З цією метою Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області звертається до краян із проханням дотримуватись основних правил безпеки під час грози:

1. Уникайте відкритої місцевості. Під час грози намагайтеся не перебувати на відкритій місцевості, уникайте височин, пагорбів тощо. Однак, якщо Ви з певних причин залишилися в полі, то фахівці радять сховатися в будь-якому можливому поглибленні: невеличкій канаві або найнижчому місці. Необхідно присісти і пригнути голову.

2. Не можна лежати на мокрій землі під час грози. Треба уникати води, оскільки це – провідник струму.  Удар блискавки поширюється навколо річки в радіусі 100 метрів. Тому під час грози в жодному разі не слід купатися, навіть не варто перебувати біля водойми. У місті під час грози можна зайти в магазин, під’їзд або перечекати грозу під навісом біля стін будівель.

3. Не можна ховатися під деревами. Слід пам’ятати про те, що блискавка найчастіше потрапляє у найвищі дерева: дуб, тополю, сосну. У лісі дуже небезпечно ховатися від грози.

4. Не варто метушитися і бігти. Фахівці не рекомендують тікати від грози, адже що ширше Ваш крок, тим небезпечнішим буде удар блискавки. Не слід пересуватися на мотоциклі або велосипеді.

5. Не торкайтеся мокрих предметів. Також бажано не перебувати біля багаття, адже нагріте повітря має більш сильну провідність і може спровокувати удар блискавиці. У жодному разі не можна перечікувати грозу поблизу лінії електропередач. Намагайтеся не розмовляти мобільним телефоном під час грози. Краще його тимчасово вимкнути. Вдома слід вимкнути телевізор, радіо та не користуватися електричними приладами.

Останнє редагування 13 липня 2017, 14:19
0
репостів
0
репостів