Наполегливим світ дає дорогу

Автор Юлія Здибель 03 квітня 2017, 20:45
Наполегливим світ дає дорогу Фото Ігоря Алексюка

Олександр Миколайович Краєвський — завідуючий урологічним відділенням Шепетівської центральної лікарні — яскраве підтвердження цих слів. Звісно ж, без команди однодумців, людей, пріоритети в роботі яких — це максимально якісне надання медичної допомоги, важко було б досягти такого рівня. Однак те, що все відділення, ясна річ, сформоване лідером, лікарем вищої категорії із сорокарічним досвідом, функціонує як єдиний механізм — заслуга Олександра Миколайовича.

Досить стриманий у спілкуванні, тактовний, виважений у висловлюваннях з упевненим характером… В його очах глибина, зосередженість на деталях і...  трошки втоми. Життя Олександра Краєвського — це динамічний поступ, який почався  ще в далекому 1973 році після закінчення Тернопільського державного медичного інституту. Потім посада ординатора урологічного відділення, а далі з 1985-го — завідуючого урологічного відділення Шепетівської районної лікарні. З того часу й розпочалося становлення хірурга. Гортаючи сторінки свого життя, зізнається: стільки довелося побачити в своїй роботі, що виділити якийсь найяскравіший епізод доволі важко. 

Відділення — а це немало-небагато — 22 працівники, з яких троє лікарів, котрі мають вищу і першу категорії — надає своїм пацієнтам необхідний комплекс допомоги. Олександр Миколайович, звісно ж, долучився до професійного росту колег, адже власний багаж знань та величезна кількість оперативних втручань за десятки років — це неоціненний досвід для хірургів-наступників. Він зумів організувати роботу відділення, максимально спрямовуючи свої сили на високий результат, тож усі рішення приймаються разом із колегами. 

«Ціную в людях порядність і принциповість, —  розповідає лікар. — Не люблю улесливості. Тут це зайве. Бо саме нормальний підхід до того, чим займаєшся, й сформує нормальний мікроклімат на робочому місці». Недарма ж, вважає Олександр Миколайович, що найважливішими якостями будь-якого керівника є людяне ставлення до колег і підлеглих. 

Робота забирає більшу частину життя. У відділенні всього на 20 ліжко-місць (скоротили з 30-ти через оптимізацію) виконується за рік майже 390 операцій і забезпечується повноцінне  стаціонарне перебування хворих. І темп знизити досить важко, та й зосередженість максимальна, бо справа ж пов’язана зі скальпелем. Більшість пацієнтів — люди старшого покоління. Оперувати людину літнього віку — складно, кожен крок має бути точним до найменших деталей і дуже відповідальним. Досить часто хворі потрапляють у важкому стані, потребують кваліфікованої допомоги і прийняття негайних рішень. І, звичайно, напрошується запитання: чому пацієнти так зволікають із візитом до лікаря? Олександр Миколайович, не роздумуючи, дає коротку й вичерпну відповідь — важке матеріальне становище. «Люди добре розуміють, — із сумом констатує хірург, — для лікування необхідно купувати ліки, а ціни на них, як ми знаємо, досить високі. Раніше майже всі медпрепарати пацієнт мав змогу самостійно придбати. А зараз лікар виписує рецепт, а такої можливості вже немає. Отож і не йдуть до медзакладів, терплять до останнього, та це тягне за собою іноді важкі наслідки. Бо вчасне звернення чоловіків, наприклад, з проблемами простати, як правило, дає 90-95 відсотків одужання». Виявити ознаки та причини геморою теж не складно.

Олександр Миколайович неодноразово наголошує, що тісна співпраця медиків-практиків з державними органами повинна максимально сприяти тому, щоб того показника вдалося досягти. Вважає, що вкрай не вистачає інформації  для населення щодо профілактики деяких серйозних урологічних захворювань. І тоді, можливо, пацієнти, розуміючи серйозність наслідків, при будь-яких скаргах на самопочуття не відтягували б візит. Адже кількість, наприклад,  захворювань передміхурової залози значно зросла за останні роки. Тому у віковій категорії чоловіків — від 40 до 60 років — це пік захворюваності.

Певна річ,  не можна не згадати, що в Шепетівській центральній районній лікарні функціонує хороша поліклініка, куди хворі спершу можуть звернутися і пройти необхідні обстеження. А якщо того вимагає подальше лікування, продовжити його в стаціонарі. Урологічне відділення Олександра Краєвського нині — це його гордість. Великими стараннями, справжньою турботою підтримується належний стан палат, хворі забезпечені харчуванням. Усі ремонти виконуються власними силами та з допомогою місцевої влади. 

А вона, як зазначає завідуючий відділенням, зробила досить багато — виділила більше 1,5 мільйона гривень на купівлю трансуретрального резектоскопу для оперативного лікування захворювань передміхурової залози і пухлин сечового міхура. Тож нині виконуються такі операції на високоякісному обладнанні. Крім того, реанімаційне відділення оснащене всім необхідним для порятунку життя пацієнта. Та й на невідкладну допомогу є необхідні медичні препарати, що надзвичайно важливо в критичних ситуаціях.

Однак сучасний підхід у лікуванні та вчасне звернення, наголошує Олександр Миколайович, дасть змогу чоловікам віком 40-50 років, до прикладу, після операції аденоми простати повернутися до повноцінного життя. Нині ж є низка підтримуючих препаратів для швидкого одужання. А ще досить часто їхніми пацієнтами стають жінки з сечокам’яною хворобою і хронічними захворюваннями органів сечової системи. Їм надається увесь необхідний перелік медичних послуг для якісного лікування.

Безперечно, сильний лідер і його сильна команда забезпечують високий результат роботи. Коли пацієнти повертаються до повноцінного життя, тоді  розумієш, що відбувся як медик. Тож не лишається нічого іншого, як наполегливо долати шлях, даний Богом.

Газета "Подільські вісті"
Останнє редагування 04 серпня 2018, 03:04
0
репостів
0
репостів