Будівництво тривалістю 33 роки: чому так довго будують корпус Шепетівської лікарні

Недобудований корпус Шепетівської багатопрофільної лікарні. Серпень, 2023 рік Недобудований корпус Шепетівської багатопрофільної лікарні. Серпень, 2023 рік Фото: Суспільне Хмельницький

33 роки будується новий корпус у Шепетівській багатопрофільній лікарні на Хмельниччині. Роботи на будмайданчику стартували за рік до незалежності України, у 1990 році. І зупинилися, коли будівлю звели і накрили дахом — на повне оздоблення і облаштування забракло грошей, розповіла Суспільному директорка лікарні Валентина Савчук.

За словами Валентини Савчук, вісім років тому на добудову корпусу лікарні треба було 27 мільйонів гривень. Профінансувати з Державного фонду регіонального розвитку тоді змогли половину. І частина грошей пішла на переробку зробленого, але давно.

"Була проведена електропроводка, були проведені зовнішні роботи, утеплення фасаду, заміна вікон, заміна даху, тому що йому було вже понад 20 років. Внутрішні роботи практично не проводились, оздоблення стін, комунікації — не підключені", — каже Валентина Савчук.

Торік для завершення будівлі, каже директорка закладу, не вистачало 170 мільйонів — дві третини на власне будівництво, решта — на меблі, обладнання і переїзд.

"Ми звернулися за допомогою до Світового банку. Також просимо підтримки в нашого департаменту охорони здоров’я, щоб якщо будуть будь-які проєкти — чи міжнародні, чи на рівні держави, — щоб нас підтримували, і ми могли звернутися та добудувати наш корпус лікарні", — говорить Валентина Савчук.

Нині інтенсивна терапія, дитяче відділення, акушерсько-гінекологічне — усі розташовані у різних корпусах Шепетівської лікарні. Відстань між деякими — кількасот метрів.

"Деколи є потреба в дообстеженнях маленьких діток, яких транспортувати дуже важко. А наші апарати ультразвукової діагностики, рентген-діагностика, лаборанти, лабораторії — це все в різних місцях, в різних ділянках лікарні", — говорить лікарка-неонатологиня Василина Козак.

У корпусі, будівництво якого розпочалося 33 роки тому, ще до незалежності України, за словами директорки закладу Валентини Савчук, всі відділення мають бути разом:

"Це має бути перинатальний центр другого рівня, в якому буде розміщено пологове відділення, гінекологічне, відділення патології вагітних, відділення інтенсивної терапії для новонароджених та для жінок. Також буде розміщена жіноча консультація — амбулаторний заклад, і дитяче відділення".

Серед довгобудів області корпус Шепетівської лікарні не є пріоритетним об’єктом для завершення будівництва, каже заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Ткачук.

"Коли вони визначаться, зроблять проєктно-кошторисну документацію, тоді, можливо, і обласна військова адміністрація однозначно підтримає, будемо розглядати джерела фінансування, якщо такі будуть", — каже посадовець.

За словами Сергія Ткачука, грошей на корпус-довгобуд у державному бюджеті немає. До того ж, зараз проєкт треба вкотре переробити: додати до плану будівництва укриття для пацієнтів і персоналу. А це означає чергове здорожчання будівництва.

Відео

0
репостів
0
репостів