Харчові отруєння: що слід знати любителям суші та ролів

Автор 05 червня 2023, 13:11

Японська кухня дуже популярна, головними її делікатесами гурмани визнають суші і роли. Ці страви стали вже традиційними і для вітчизняних кафе і ресторанів. І хоча японці стверджують, що справжні суші і роли готують виключно з свіжозловленої риби і морепродуктів, у вітчизняному варіанті цих страв використовуються в основному свіжоморожені продукти. Важко сказати, як йдуть справи в Японії, але у нас отруєння ролами і суші аж ніяк не рідкість – настільки, що деякі люди навіть бояться їх пробувати.

Останнім часом на Шепетівщині відкрилось та працює чимало закладів громадського харчування, які виготовляють страви азіатської кухні, де можна посмакувати сушами та ролами, але треба бути обережними, бо основними інгредієнтами ролів і суші є рис, риба та різні морепродукти, причому риба і морепродукти, які не піддаються термічній обробці. Сира риба може бути інфікована сальмонелами та личинками паразитичних хробаків. Для зменшення їх здатності викликати отруєння, риба повинна пройти складний процес обробки (глибоке заморожування, вимочування у спеціальних соусах). Будь-яке порушення технології на цьому етапі може стати причиною харчового отруєння або ж глистової інвазії.

Найчастіше отруєння суші відбувається з вини його виробників. Саме тому до причин отруєння відносять:

  • Порушення санітарно-гігієнічних норм і правил. Якщо страва виготовляють у забрудненому приміщенні, при цьому використовують брудний посуд, то бактерії проникають навіть у якісні продукти і вони стають небезпечними для людини. Також велике значення необхідно приділяти перевірці персоналу на носійство інфекційних хвороб (у тому числі кишкових патологій);
  • Порушення правил і алгоритму виготовлення рол і суші.

Симптоми отруєння

Вживання в їжу ролів або суші, інфікованих патогенними кишковими бактеріями, призводить до розвитку харчової токсикоінфекції. Через кілька годин після вживання неякісних страв у хворого виникає неприємна важкість у животі, нудота. Потім до цих симптомів додаються: блювання, біль у животі спастичного, переймоподібного характеру, пронос, підвищення температури тіла.

Якщо у приготуванні їжі або суші використовувалися морепродукти з високим вмістом солей важких металів, то виникає серйозний розлад, першими симптомами якого є: різка біль у животі, пронос або запор, а нерідко їх чергування, метеоризм, порушення нервової чутливості, металевий смак у роті. Надалі до них приєднуються ознаки функціонального ураження печінки, нирок та інших внутрішніх органів.

Перша допомога при отруєнні ролами і суші. Поява перших ознак дискомфорту, виникають через кілька годин від вживання в їжу суші або ролів, є підставою для термінового проведення заходів, спрямованих на виведення токсичних продуктів із організму.

Насамперед, необхідно промити шлунок. Хворому дають випити кілька склянок теплої води. Потім пальцями натискають на корінь язика, що викликає напад блювоти. Повторювати промивання шлунка слід кілька разів, щоб повністю видалити зі шлунка залишки їжі. Нейтралізувати отруйні речовини, які вже встигли проникнути в тонкий кишківник допомагають лікарські засоби з сорбуючою дією. До них відносяться: Активоване вугілля, Смекта, Ентеросгель, Полісорб МП, Фільтрум СТІ.

Для зменшення симптомів інтоксикації та запобігання зневоднення хворого слід рясно поїти. Пити потрібно часто і невеликими порціями. Для оральної регідратації можна використовувати розчин Регідрону або регідратаційної солі.

Коли потрібна медична допомога? В більшості випадків симптоми отруєння ролами і сушею проходять швидко і хворі не звертаються за медичною допомогою. Але іноді без допомоги лікарі обійтися не можна. До таких ситуацій належать:

  • отруєння у дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • симптоми отруєння не вщухають протягом двох днів;
  • надмірно інтенсивні болі в животі; зниження добового виділення сечі;
  • темний колір сечі;
  • поява в калових масах домішки крові та/або значної кількості слизу;
  • зниження артеріального тиску.

Профілактика

Враховуючи, що процес приготування ролів і суші досить складний, краще всього ласувати цими стравами виключно в спеціалізованих ресторанах. Приготувати смачні і, найголовніше, безпечні роли в домашніх умовах навряд чи можливо з наступних причин: морепродукти попередньо повинні бути піддані швидкої і дуже глибокому заморожуванню, яке згубно діє на патогенні мікроорганізми і яйця паразитів; у процесі приготування шматочки сирої риби витримують в декількох соусах, що володіють антибактеріальною дією. Якщо все-таки роли готуються вдома, то слід використовувати виключно морську рибу, так як вона рідше буває інфікованої яйцями паразитів.

На закінчення хотілося б сказати, що суші і роли дуже смачні, і навіть корисні тим, хто бажає схуднути — за рахунок своєї низької калорійності. Але все добре в міру — часте вживання суші і рол підвищує ризик виникнення отруєння цими продуктами. Дотримання декількох простих правил допоможе уникнути отруєння суші:

  • дотримання особистої гігієни — миття рук перед початком прийому їжі;
  • дотримання чистоти під час приготування рол;
  • купувати тільки самі свіжі інгредієнти для страв;
  • робити покупки тільки в тих магазинах, в яких є гарантія на дотримання умов і термінів зберігання продуктів.

Шепетівський районний відділ ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

0
репостів
0
репостів