Лікуємо плоскостопість: обираємо ортопедичні устілки

Автор 29 грудня 2022, 10:09
Лікуємо плоскостопість: обираємо ортопедичні устілки Матеріал на правах реклами

Чимало сучасних людей страждають від плоскостопості. В одних захворювання розвивається ще у дитячому віці, в інших – після дорослішання. Цьому сприяє незручне взуття, швидкі стрибки зростання, спосіб життя та інші фактори. Так, поступово склепіння стопи сплощуються. При розвитку проблеми, людина швидше втомлюється, після тривалої фізичної активності скаржиться на біль у ногах та спині. Чи можна позбутися плоскостопості?

Так, але спочатку потрібно з'ясувати причину появи, а потім підбирати корекційні методики. Цим має займатися лікар. Підбір ортопедичних устілок https://zdorovi.ua/ та лікувальна гімнастика, масаж – найбільш популярні корекційні методи.

Перебіг патології

Спочатку розберемося у проблематиці. Стопа здорової людини має кілька поздовжніх склепінь і один поперечний. За їх підтримку відповідають зв'язки та м'язи. Так влаштована здорова стопа, яка добре справляється з функцією амортизації. Що це означає? Опорно-руховий апарат захищений від надмірних навантажень під час активності:

  • ходьби;
  • бігу;
  • стрибків;
  • занять спортом.

Якщо зв'язки та м'язи не забезпечують оптимального рівня підтримки, то стопа слабшає, не надає потрібної підтримки опорно-руховому апарату та поступово стає плоскою. Суглоби та хребет активної людини отримують струс через брак підтримки, тому погіршується самопочуття. Відбувається перенапруга м'язів ніг, розтягнення зв'язок.

Функції ортопедичних устілок

При корекції плоскостопості лікарі рекомендують щодня носити ортези. Взуттєві вставки дають склепінням підтримку, попереджають прогресування порушень. Вони забезпечують також:

  • нормалізацію кровотоку в ділянці стопи;
  • зниження навантаження на колінні та тазостегнові суглоби, гомілкостоп;
  • зменшення втоми;
  • стійкість під час активності, під час вертикального положення;
  • захист від патологічної деформації опорно-рухового апарату

Головна причина купити ортези під час плоскостопості – правильний розподіл навантаження.

Рекомендації щодо вибору

Призначенням ортопедичних устілок повинен займатись лікар після аналізу клінічної картини. При доборі враховують форму та ступінь патології. Паралельно призначають лікувальну гімнастику. Спеціальний комплекс вправ спрямований на підвищення еластичності склепінь та загальне покращення функціонування опорно-рухового апарату.

При доборі корекційних устілок вдаються до різних методик. Найпростіша з них – використання відбитка стопи. При виготовленні устілок переважно застосовують гіпсові зліпки чи комп'ютерні зображення. В останньому випадку пацієнт стає на спеціальну платформу, після чого вся інформація про особливості будови стопи з'являється на моніторі. Лікарю стає зрозуміло, на яку частину припадає найбільше навантаження. На основі цієї інформації виготовляють корекційні взуттєві вставки. У магазинах є готові ортопедичні устілки. Їх роблять із натуральної шкіри або полімерної сировини. Для людей із надмірною вагою виробляють спеціальні жорсткі устілки.

При їх виготовленні використовують такі матеріали:

  • графіт;
  • сталь;
  • пластики.

Зі згаданої сировини роблять лише певні вставки, які зазнають найбільшого навантаження. Існують і напівтверді ортези з пористої гуми, спіненого поліетилену та шкіри. Вони контролюють висоту склепінь, позбавляють опорно-руховий апарат від надмірного навантаження. Бюджетними та дуже ефективними називають моделі з силікону. Однак їм не властива достатня пружність та тривалий термін служби.

"Золоте правило" купівлі ортопедичних устілок: "Не можна економити!". Корекція плоскостопості коштує недешево. Важливе також взуття. Воно не повинне бути старим, зношеним, з деформованою підошвою. Вибирайте якісне шкіряне взуття та дотримуйтесь рекомендацій лікаря під час покупки взуттєвих підкладок.

Останнє редагування 29 грудня 2022, 10:25
0
репостів
0
репостів