Розділ Культура

Рятувальник з Шепетівки зібрав колекцію пожежних касок

Автор Світлана Поробок 13 квітня 2021, 21:53
Рустам Головко Рустам Головко Фото: Суспільне Поділля

Шепетівський пожежник Рустам Головко колекціонує пожежні каски. Колекція невелика, розповідає чоловік, та про кожен експонат у ній може розповісти історію з реального життя й робочих буднів рятувальників.

Колекціонувати каски пожежних шепетівський рятувальник Рустам Головко почав мимоволі, саме так, каже, з'явилися перші експонати його колекції. Це - металеві каски, якими користувалися пожежні до 70-тих років минулого століття.

"Це трапилось чисто спонтанно, у старому пожежному депо на горищі наводили порядок, я ще був молодим лейтенантом, начальником караулу, і наткнулися на стару каску"

Каски пожежників 70-тих років

Такі каски, додає рятувальник, захищали голови пожежних лише від предметів, які могли впасти з висоти й травмувати рятувальника.

"Як і в суспільстві йде прогрес, так і в касках. Якраз в цій колекції можна побачити цей прогрес. Раніше каска захищала лише від падіння на голову, зараз є забрало, яке захищає від високої температури лице. Також спеціальні окуляри, які надають допомогу в ліквідації наслідків ДТП, коли ми використовуєм бензо і пневмоінструмент, працюємо з металом, який має різні скалки, які можуть потрапити в очі", - розповідає Рустам Головко.

Та найдорожча для нього – його перша каска на роботі пожежного. Бо, каже, вона не раз рятувала йому життя.

Перша каска пожежника

"Коли я прийшов працювати в 97-му році, я отримав цю каску. Був випадок, коли, підійшовши до вікна, щоб його відкрити, але після ліквідації пожежі було сильне задимлення. Я відкриваю його і перемичка над вікном впала мені на голову. Удар був сильний, але каска врятувала мені життя. Якби не каски, можна було б не один струс мозку отримати". - говорить рятувальник.

Німецька каска пожежника

Додає, наразі пожежним стало легше працювати у зв’язку з удосконаленням техніки і касок. Найнадійніші, говорить рятувальник, каски німецьких виробників. У них, додає, все продумано до найменших деталей.

Удосконалення головних уборів пожежних триватиме, впевнений Рустам. Та припускає, які можуть бути пожежні каски років за 20.

"Як в фантастичних фільмах показують, коли опускаєш забрало, одразу бачиш на електроному табло температуру. Так само в нас є тепловізор, який за допомогою інфрачервоного випромінювання показує, де шукати людей. Можливо, це теж виведуть на панель. І радіоапаратуру, для спілкування між пожежниками", - каже пожежник.

Суспільне Поділля

Останнє редагування 13 квітня 2021, 22:11

Відео

0
репостів
0
репостів