Розділ Культура

Я прийшов у цей світ любити

Автор 31 жовтня 2015, 16:44
Дякуючи друзям, побувала на концерті Народного артиста України Степана Гіги. Загалом не планувала іти на концерт (домашні клопоти і настрій… одним словом, геть не до веселощів), але друзі вмовили піти і навіть білет купили. Перші пісні сприйняла без особливого ентузіазму, але потім пройнялася таки запальним характером співака, який пообіцяв глядачам «покращити настрій»… Як він викладався, щоб це зробити! Працювати дві години на сцені в такому темпі – це вам не жарт. Степан Гіга сам виконав більше двох десятків пісень, а ще зо п’ять заспівала його донька Квітослава. Пригадалися слова пана Степана з якогось інтерв’ю: «Співаю як у найменшому селі нашої країни, так і у всіх великих містах та столиці. І завжди однаково співаю». Це свідчить про велику повагу артиста до публіки.
А після концерту залізла в інтернет послухати пісні і почитати інформацію про співака. Серед багатьох гарних інтерв’ю якось неприємно вразила стаття Волинського інтернет-видання про концерт Гіги, що відбувся у Луцьку (до речі вщерть заповнений глядачами). Насамперед, зачепили за живе іронічні слова «про повернення у 90-ті». Напевно саме вони і спонукали мене написати статтю і поділитися враженнями від концерту.

Не має нічого дивного в тому, що публіка в залі була в своїй більшості солідна – адже і співаку незабаром (16 листопада) має виповнитися 56 років. Тобто цілком нормально, що пан Степан співає для своїх однолітків, які виросли на піснях 80-х і 90-х років. Було б дивно і навіть смішно та незрозуміло, якби він співав для юнацтва. Але і молодь, що була присутня в залі, сприймала його пісні дуже гарно, про що свідчили вигуки «Браво!», прямо таки крики глядачів та радісні вигуки дівчат.

Звичайно, популярність артиста залежить від репертуару, манери та стилю виконання. Я не спеціаліст у музичних справах, тому можу дати оцінку, як простий глядач: виконання чудове – на всі 12 балів! Репертуар підібрано гарно і нова пісня, яка вперше пролунала зі сцени є – все, як завше, на високому професіональному виконавському рівні справді Народного артиста Степана Гіги.

Шепетівчани протягом концерту мали змогу прослухати улюблені пісні співака (бо таки справді його люблять!). І справа навіть не в двох «Золотих дисках» автора (хоча і це є свідчення його популярності!). Для інформації, для визначення диску «Золотим» у нашій країні потрібно мати 50 тисяч примірників проданих дисків. Саме альбом «Вулиця Наталі» став рекордним і доленосним – кількість проданих дисків перевищила мільйон! Степан Гіга першим в незалежній Україні отримав «Золотий диск».

А яка складна у виконанні пісня «Вулиця Наталі», і який сильний по тембру звучання голос співака! Це тобі не кривляння і шепіт біля мікрофону, а справжній шквал емоцій!

Для мене, як для людини, що пише вірші, завжди у піснях важливий текст, тому було надзвичайно приємно відчути, що сам пан Степан прискіпливо ставиться до текстів пісень. В жодній пісні немає отого набору слів, які нічого не значать (чим «багаті» нині сучасні молоді співаки та молодіжні гурти, які не «завантажують» пісні змістом). Кожна пісня співака таки торкалася душі, була близька і зрозуміла, тому що співалося в ній про такі вічні категорії, як кохання двох сердець, любов до жінки, людські стосунки.

Плідною є співпраця з поетом-піснярем Анатолієм Фіглюком (до речі, нашим земляком - уродженцем Ярмолинеччини). Степан Гіга написав музику до віршів Анатолія і так народилися пісні: «А любов», «Вулиця Наталі», «Сон», «Любов стороною йде», «Дружині», «Достигає вишня», «Замріяний дивак», «Я поклав своє кохання на вівтар». Є пісні на вірші Вадима Крищенка, Андрія Демиденка, Степана Галябарди. Додам, що Степан Петрович створює і виконує пісні виключно українською мовою. На запрошення української діаспори він часто гастролює в Канаді, Італії, Китаї та інших країнах світу. Скрізь шанують українську пісню за її неповторність і самобутність.

Своєю головною метою Степан Гіга вважає популяризацію української пісні, оскільки і сьогодні для україномовних співаків обмежений доступ на телебаченні. Ми уже звикли бачити на екранах телевізорів одних і тих же виконавців, часто російськомовних (особливо на каналі Інтер та ISTV), які більше десяти років співають ті ж самі пісні.

Окрім пана Степана в концерті взяла участь його донька Квітослава, до речі, уже Заслужена артистка України.

Виконавці не забували бажати шепетівчанам добра, миру, щастя, любові, а конферансьє розважав глядачів анекдотами.

Концерт тривав понад дві години і весь цей час вдячні глядачі бурними оплесками супроводжували виконання кожної пісні. А ще дарували троянди батькові та доньці. До речі, і син Степана Петровича, теж Степан, і донька Квітослава, серйозно займаються музикою і беруть участь в концертах Гіги-старшого. Цього разу Степан-молодший залишився з молодою дружиною (він нещодавно одружився). Якщо батьки-депутати тягнуть за собою не завжди розумних дітей, то чому батько-співак не може допомогти своїм талановитим дітям? Ми з вами ще добре пам’ятаємо ті часи, коли віталося зародження династій шахтарів, робітників, а тут мистецька династія – це ж чудово! Діти продовжують справу батька-співака та навчаються безцінному мистецтву виконання українських пісень. Хіба це погано? Хоча батько співає сучасну попсу, син – поп-рок, а Квітослава - так звану брітіш-поп, кожен мріє досягти високого у мистецтві виконання пісень. Справжнє мистецтво повинно бути мірою і взірцем, а кожен з виконавців повинен іти своїм шляхом.

Глядачі вподобали просту відповідь співака на запитання, що йому потрібно для щастя: «Перше – щоб мої діти були щасливі. Друге – щоб я мав радість від них. І третє – щоб мої діти досягли більше у житті, ніж досягнув я». Цього хочуть всі батьки для своїх дітей.

До речі, напевно не всі шепетівчани знають, що Народний артист України Степан Петрович Гіга народився в селі Білки Іршавського району, Закарпатської області. Талановитий музикант та співак, екстерном закінчив Ужгородське музичне училище.

Навчаючись у Київській консерваторії, мав право на вільне відвідування (в ті часи для цього слід було мати спеціальний дозвіл з Міністерства Освіти). Його викладачем був легендарний співак українсько-радянської епохи, професор вокалу Костянтин Огнєвой. По закінченню консерваторії Степан Гіга отримав направлення працювати солістом Національної опери України, але відмовився. Він обрав самостійний шлях естрадного виконавця і не помилився. Неповторний сильний голос, власний стиль виконання пісень гарантовано принесли співаку всенародну славу і щиру любов глядачів.

Коли співак виконував пісню "Яворина", присвячену пам'яті Назарія Яремчука (музика Степан Гіга, слова - Степан Галябарда), зал встав і, стоячи, прослухав пісню до кінця.

На завершення хочу побажати пану Степану та його талановитим дітям добра, благополуччя у родині, нових творчих звершень та любові шанувальників.
0
репостів
0
репостів