Розділ Культура

Майстерня для творчих людей з особливими потребами зібрала митців

Автор Ірина Погребняк 14 вересня 2015, 17:50
Майстерня для творчих людей з особливими потребами зібрала митців Фото Гурського Віталія
Всеукраїнська школа майстерності для обдарованих людей з обмеженими фізичними можливостями розпочала роботу в понеділок. Четвертий рік поспіль в рамках цього спеціалізованого проекту в Шепетівку приїжджають творчі особистості з різних областей.
Цьогорічна тема майстер-класів —«Ми діти твої, Україно» —передбачає використання природних матеріалів для створення доробок, які можна застосовувати у побуті. Вперше учасники школи зможуть спробувати себе в гончарстві.

— Цей вид декоративно-вжиткового мистецтва майже не поширений на Шепетівщині. А останні гончарі, зі слів очевидців, жили в селі Купино ще у вісімдесятих роках минулого століття, — пояснив В’ячеслав Сміховський, директор музею. — Глина — то живий та приємний у роботі матеріал. Він має здатність передавати позитив­ ну енергію, зцілювати. А це — дуже важливо для кожної людини.

Вперше за чотири роки школа розділилася: влітку учасники з південних областей України зі­ бралися на Одещині. Натомість форум для жителів західних та центральних областей працює упродовж тижня у Шепетівці.

Під час урочистого відкриття учасниця з Івано-Франківщини поетеса Марічка Назарович по­дарувала музею Миколи Островського ікону Божої Матері «Семистрільна».

— Ця ікона шанується серед православних вірян та вважається чудотворною. На ній зображена Пресвята Богородиця, пронизана в груди сімома стрілами або мечами. Це символізуює повноту суму та сердечного болю, які зазнала Пресвята Діва Марія під час земного життя, — пояснила Марічка Лазарович.

А ще на відкриття IV Всеукраїнської школи майстерності завітав Ангел, який кожному у жменьку роздав зерно істини, що проросте паростками віри та добра... У костюмі небесного покровителя була жінка-волонтер, що супроводжувала учасницю школи Марічку Лазарович. Театралізована сценка «Розмова людини з Ангелом» прозовий твір, що написала Марічка, прозвучав у авторському ви­конанні. Діалог з представником небесних сил і простої людини, яка просить благодаті та милості Божої для себе, ближніх, жінка-інвалід присвятила всім учасникам школи майстерності.

По завершенні урочистостей гості й учасники вирушили в захопливу подорож-екскурсію життєвим шляхом Павки Корчагіна, героя книги Миколи Островського «Як гартувалася сталь». Описані в цій книзі події тісно переплітаються з історичними подіями Шепетівщини.

Майстер-класи з живопису, травоплетіння, журналістики й поетики розпочалися у вівторок. Кожен учасник заздалегідь виконав домашнє завдання у відповідному напрямку роботи школи. Оцінюватимуть і навчати­ муть учасників школи досвідчені майстри народного мистецтва області, члени Національної спілки журналістів України — Леся Туровська та Національної спілки письменників України — Петро Маліш. 
День за Днем
Фотозвіт ІV Всеукраїнська школа майстерності
0
репостів
0
репостів