Розділ Інше

Які рідкісні та незвичні гриби ростуть в лісах Шепетівщини

Автор 02 жовтня 2024, 14:30

На території Національного природного парку "Мале Полісся", що на Шепетівщині, окрім традиційних грибів, які зазвичай збирають прихильники "тихого полювання", ще можна зустріти рідкісні та незвичні. Ці гриби відрізняються своєю незвичною формою, фактурою, або ж незвичним забарвленням.

Детальніше про них розповіла старша наукова співробітниця національного природного парку "Мале Полісся" Наталія Кратасюк.

Лікогала надеревна

080557be5f03d18c

Цей гриб ще відомий, як вовче молоко, чи вовче вим'я. Зазвичай зустрічається на відмерлій деревині, де вона росте у вигляді масиву рожево-пурпурних чи коричневих кульок, або мас. Ці маси мають желеподібну консистенцію і містять спори. Неїстівний.

Артроміцес глечикоподібний

6fe059377d442f25
Цей гриб ще називають – оленячі ріжки. Його гілляста форма дійсно нагадує ріжки оленя, що додає йому особливої екзотичності. Попри свою привабливість, цей гриб є неїстівним.

Аурикулярія вухоподібна

48bc740a0e86656f
Цей гриб відомий також, як іудине вухо. Його назва пов’язана з унікальною формою плодового тіла, що нагадує людське вухо. Цей гриб зазвичай росте на гнилій деревині та зустрічається в листяних лісах. Іудине вухо має м'яку желеподібну текстуру і є їстівним, його навіть використовують у кулінарії в деяких країнах, особливо в азійських стравах.

Веселка звичайна

2a113c2a9e04e632
На початковій стадії свого розвитку, коли гриб має яйцеподібну форму, він є їстівним і навіть вважається делікатесом. Проте після "розкриття", коли з'являється характерна видовжена ніжка з капелюшком, веселка стає неїстівною. Цей гриб також відомий своїм сильним, специфічним запахом у зрілому віці, який приваблює комах.

Гнойовик кошлатий

1b7e3327d3c76a9e
Це їстівний гриб, який можна знайти в лісах та на луках, включно з територією НПП "Мале Полісся". Його легко впізнати за характерною білою шапочкою, покритою лусочками, що робить його зовнішній вигляд "кошлатим". Цей гриб вважається їстівним, але тільки на ранніх стадіях розвитку, поки його пластинки залишаються світлими. Гнойовики слід вживати дуже швидко після збору, оскільки вони швидко руйнуються і чорніють.

Грифола кучерявенька

ce546802e8719690
Цей гриб ще називають "бараняча голова". Він є рідкісним видом грибів, занесеним до Червоної книги України. Цей гриб зустрічається переважно в широколистяних лісах і віддає перевагу дубам. Він утворює великі плодові тіла, що можуть нагадувати розгалужену квітку або пучок листя. Попри свою рідкість і охоронний статус, грифола їстівна, але через загрозу зникнення збір цього гриба в природі суворо заборонений.

Дощовик м'який

5c51065fafb0c666
Досить широко поширений їстівний гриб, який можна знайти на луках, лісових галявинах і навіть у міських парках. Він відрізняється своєю круглою або грушоподібною формою, білим забарвленням та м'якою текстурою на ранніх стадіях розвитку. Дощовики вживають в їжу, поки їхній м'якуш є білим і щільним. Згодом, коли гриб старіє і темніє, то стає непридатним для вживання.

Ексидія залозиста

9ae3edef55bf10e8

Її желеподібна, слизова текстура та темне забарвлення відрізняють її від інших грибів. Цей гриб часто зустрічається на мертвій деревині та має важливу екологічну роль у її розкладанні. Незвичайна форма, що нагадує мозкові звивини, та здатність змінювати свою консистенцію залежно від вологості роблять цей гриб особливо цікавим для спостереження.

Зморшок їстівний

3bdd34be98d44898
Має характерну зморшкувату шапинку і порожнисту ніжку. Цей гриб росте в лісах, парках та садах, часто з'являється на місцях старих кострищ. Хоча і їстівний, зморшок потребує ретельної обробки перед приготуванням.

Ксиларія багатолика

3de4ec702e2504be
Більш відома в народі як "пальці мерця". Це дійсно незвичайний гриб, який часто викликає подив і навіть страх у тих, хто його бачить вперше. Свою назву він отримав завдяки своєму характерному зовнішньому вигляду: плодові тіла цього гриба нагадують темні, витягнуті пальці, що стирчать з мертвої деревини.

Моховик паразитичний

ad67b35ace9d9e38
Це справжній грибний дивак, який не просто росте в лісі, а ще й паразитує на інших грибах, найчастіше на дощовиках. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України.

Псевдогіднум драглистий

54f3a97328b71619
Досить незвичайний гриб, який часто можна зустріти на деревині, що гниє. Його характерна особливість – слизова, желеподібна консистенція. Плодове тіло нагадує невелику подушечку або вушко, вкриту слизом. Колір може варіюватися від жовтуватого до коричневого. Вважається умовно їстівним, однак, через специфічну текстуру не дуже популярний в кулінарії.

Саркосцифа червона

684e13a90bae0a89
Цей гриб ще називають ельфійська чаша – це один з найяскравіших і найкрасивіших грибів, які можна зустріти ранньою весною. Свою назву вона отримала завдяки яскраво-червоному кольору і формі, що нагадує маленькі чашечки. Плодове тіло тонке, воскоподібне, без вираженого смаку і запаху. Найчастіше зустрічається на гілках, що гниють та листяних дерев. З’являється ранньою весною, часто ще під шаром опалого листя. Вважається умовно їстівним.

Строчок звичайний

ef05c2cf345b5e45
Гриб, який часто плутають зі своїм їстівним родичем – зморшком. Проте, на відміну від зморшка, строчок є отруйним у сирому вигляді. Його зовнішній вигляд досить характерний: нерівна, зморщена шапка, що нагадує мозок, і порожниста ніжка.

Трутовик сірчано-жовтий

932386e15e42e212
Незвичайний деревний гриб, який часто можна зустріти на стовбурах листяних дерев. Свою назву він отримав завдяки яскраво-жовтому забарвленню, яке нагадує колір сірки. Плодове тіло має вигляд великих, м'ясистих полиць, які нагадують сірчано-жовті капелюхи. Молоді гриби мають яскраве забарвлення, яке з віком блідне. Умовно їстівний, має приємний грибний аромат і смак.

Останнє редагування 02 жовтня 2024, 14:42
0
репостів
0
репостів