Розділ Бізнес

Шепетівська громада втратила 7 862 400 грн через "суботній базар"

Автор 05 грудня 2021, 12:41

Внаслідок неефективних управлінських рішень (дій), безконтрольність щодо надання в користування комунального майна комерційній структурі ТОВ «Шепетівка-Компані» безоплатно та без договірних відносин, Шепетівською міською радою недоотримано доходів розрахунково на загальну суму 7862,4 тис гривень. Про це йдеться у звіті Державної аудиторської служби України №20-08/4 від 23.09.2021.

Відсутність належного контролю за надходженнями до бюджету зі сторони виконавчого органу міської ради, на який покладено контроль за справлянням надходжень до міського бюджету потребує суттєвого упорядкування та удосконалення. Найголовнішим завданням фінансової політики місцевих бюджетів є наповнення їх дохідної частини.

Аудитом виявлено окремі чинники, які, на думку аудиторів, не сприяють максимальному залученню додаткових джерел доходів та ефективному управлінню майном і землями.

Недостатній рівень контролю за виконанням рішень Шепетівської міської ради не сприяє наповненню бюджету необхідними ресурсами на максимально можливому рівні.

Так, відповідно до п.2 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України 26.02.2002 року N 57/188/84/105, (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 березня 2002 р. за N 288/6576), ринок - це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку, функціональними обов'язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозицій.

Територія ринку повинна мати відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі, зручне сполучення громадського транспорту загального користування, підземні чи наземні переходи для пішоходів, стоянки для транспортних засобів відвідувачів, безпечні для руху пішоходів входи і виходи, штучне освітлення території ринку, автостоянок та під'їздів.

Робота ринків не повинна погіршувати санітарний та екологічний стан місцевості й негативно впливати на умови проживання населення (п.6 Правил).

Поява "суботнього базару"

Тимчасовий ринок по проспекту Миру в м.Шепетівці був організований рішенням виконавчого комітету Шепетівської міської ради № 172 від 18.05.1995року (п. 17). Даним рішенням, в зв'язку з гострою необхідністю в реалізації промислових товарів населення, тимчасово, по четвергах, в суботні та недільні дні, дозволено торговим підприємствам, населенню організувати торгівлю по пр. Миру до вул. Чкалова з перекриттям вуличного руху в границях будинків №№41-37 та 48-44 по пр. Миру. Територія, передбачена для торгівлі, тимчасово закріплена за комбінатом благоустрою міста.

Однак, в зв'язку з тим, що під час експлуатації тимчасового ринку по пр. Миру загромаджувалися дороги, виїзди, і проходи до житлових будівель, відсутні наскрізні проїзди, виключена можливість під'їзду автомобілів швидкої допомоги, пожежних автомобілів до пожежних гідрантів та їх використання в разі виникнення пожежі, а також порушуються санітарні норми реалізації продуктів харчування, відсутня санітарно-захисна зона ринку до житлових будинків, враховуючи приписи головного державного санітарного лікаря Шепетівського району №2617 від 13.08.2003р., головного державного інспектора з пожежного нагляду м. Шепетівки, виконком Шепетівської міської ради прийняв рішення №283 від 26.11.2003 року «Про закриття тимчасового ринку по пр. Миру, затвердженого рішенням виконкому №172 від 18.05.1995року». Відповідно до даного акту вирішено припинити функціонування тимчасового ринку по пр. Миру з 20.12.2003 року (п.1), а рішення виконкому №172 від 18.05.1995року - вважати таким, що втратило чинність (п.6).

В подальшому, враховуючи звернення підприємців, виконавчий комітет та міська рада неодноразово йшли на поступки та переносили остаточний термін припинення функціонування тимчасового ринку.

З метою забезпечення інтересів підприємців, що здійснюють торгівлю на суботньому ринку, мешканців житлових будинків по проспекту Миру, а також враховуючи приписи контролюючих органів, виконкомом Шепетівської міськради оголосив конкурс на облаштування тимчасового ринку по проспекту Миру. Умовами конкурсу передбачалося представлення проекту тимчасового ринку, погодженого з СЕС, відділом ГУ МНС, МРЕВ, ДАІ, головним архітектором міста, дотримання умов розміщення ринку згідно з Правилами торгівлі на ринках.

ТОВ «Шепетівка-Компані»

Рішенням виконавчого комітету Шепетівської міської ради № 256 від 07.08.2008 року закріплено утримання тимчасового ринку по пр.Миру на перехідний період за переможцем конкурсу ТОВ «Шепетівка-Компані» та покладено обов’язки по справлянню ринкового збору на Адміністративнокомунальну інспекцію згідно п.2 до рішення ХХІІІ сесії міської ради 23 скликання від 20.12.2001 року № 17 та на представників ТОВ «ШепетівкаКомпані» в якості громадського контролю, на період до прийняття рішення чергової сесії міської ради з цього питання.

З аналізу вказаних актів слідує, що ринок по проспекту Миру в м. Шепетівка створювався не як окремий суб’єкт господарювання, зареєстрований в установленому законом порядку, що відповідає санітарним, будівельним та протипожежним нормам, а лише визначалася територія, на якій для продавців і покупців створювалися умови у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозицій. Обов’язки ж по створенню таких умов, тобто по утриманню тимчасового ринку покладалися на ТОВ «Шепетівка-Компані», місцем знаходження якого відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи є : м.Шепетівка, вул. Воровського,12 , а видами діяльності, відповідно до витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, є діяльність посередників у торгівлі широкого асортименту, надання в оренду й експлуатація власного чи орендованого нерухомого майна, неспеціалізована оптова торгівля, управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту.

В подальшому змінювався строк діяльності тимчасового ринку та виконавець справляння ринкового збору (ТОВ «Шепетівка-Компані»). Строк діяльності тимчасового ринку визначався конкретною датою, або пов’язувався з настанням конкретного факту.

Проаналізувавши вказані рішення виконавчого комітету та міської ради, аудитори дійшли висновку, що термін функціонування тимчасового ринку на проспекті Миру пов’язується із його перенесенням в інше місце, при цьому таке перенесення пов’язується із визначенням іншої території, виділеної для здійснення торгівлі на ринку.

Комунальне підприємство «Шепетівський ринок»

9 серпня 2011 року на пленарному засіданні Шепетівської міської ради УІ скликання прийнято рішення № 13 «Про створення комунального підприємства «Шепетівський ринок», яким створено КП «Шепетівський ринок», затверджено статут підприємства та визначено місцезнаходження підприємства по проспекту Миру,28.

Зі змісту статуту КП «Шепетівський ринок» слідує, що засновником і власником підприємства є територіальна громада м.Шепетівки. Метою діяльності підприємства є надання послуг та створення для продавців та покупців належних умов торгівлі на спеціально відведеній для цієї мети території .

Отже, утримання тимчасового ринку по проспекту Миру може надавати послуги та створювати для продавців та покупців належні умови Комунальне підприємство «Шепетівський ринок», що в свою чергу надасть можливість отримувати додаткові надходження до міського бюджету та покращить своє фінансове становище.

Таким чином, Шепетівською міською радою вжито заходів для створення продавцям та покупцям належних умов торгівлі на ринку на спеціально відведеній для цієї мети території.

Ринок по проспекту Миру функціонує з порушенням вимог, які ставляться до облаштування ринку, оскільки це має бути визначена, відокремлена територія, що відповідає санітарним, протипожежним, будівельним нормам. Ринок розміщено на центральній вулиці міста, його функціонування створює незручності для мешканців вулиці, перешкоджає проїзду автотранспорту, в т.ч. спеціалізованого. Створено комунальне підприємство «Шепетівський ринок», засновником якого є територіальна громада міста, для якого виділено відокремлену територію по проспекту Миру,28, що відповідає вимогам, які ставляться до функціонування ринку, на якому є вільні місця. Припиненням функціонування ринку по проспекту Миру не порушуються права та законні інтереси підприємців, оскільки такий ринок функціонував лише в суботу, в інші дні підприємці здійснюють свою діяльність поза межами ринку.

10% чистого прибутку попри договір громада не отримала

Рішенням Шепетівської міської ради № 13 від 16.02.2009 року закріплено за ТОВ «Шепетівка-Компані» утримання і облаштування ринку та справляння ринкового збору по пр.Миру до 01.05.2011 року.

14 жовтня 2010 року між ТОВ «Шепетівка-Компані» в особі директора Веселкової Г.П., що діє на підставі Статуту та Виконавчий комітет Шепетівської міської ради в особі голови міськвиконкому Шпільченка С.І., що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з іншої сторони, разом іменуються «Сторони» уклали цю Угоду про соціальне партнерство (далі-Угода) про наступне:

Предмет угоди: Сторони за цією угодою зобов’язуються об’єднати свої зусилля та спільно діяти з метою поліпшення роботи тимчасового ринку по вул Проспект Миру м. Шепетівка та соціальних питань.

Згідно Угоди про соціальне партнерство ТОВ «Шепетівка –Компані» забезпечує щомісячне 10% перерахування чистого прибутку від діяльності тимчасового ринку.

Відповідно до п. 6.1 цієї Угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами ї діє до 01 травня 2016 року.

Крім того, необхідно зазначити, що вказана угода не є господарським договором в розумінні цивільного та господарського законодавства України, оскільки укладення такої угоди, як і її істотні умови не передбачені ні Цивільним, ні Господарським кодексами України.

Згідно інформації Шепетівської міської ради (лист від 30.08.2021 №01- 25/3030), для здійснення торгівлі на тимчасовому ринку по проспекту Миру земельна ділянка для ТОВ «Шепетівка-Компані» не виділялася, договір оренди земельної ділянки тимчасового ринку по проспекту Миру Шепетівською міською радою з ТОВ «Шепетівка - Компані» не укладався.

Наразі ж підприємці здійснюють торгівлю на тимчасовому ринку по проспекту Миру щосуботи, чотири рази в місяць, при цьому, за період, який підлягає дослідженню, кошти від використання (оренди) торговельного місця та земельної ділянки до міського бюджету Шепетівської міської ради не надходили.

Розрахунок збитків

Згідно Генплану розташування торгівельних місць на території тимчасового ринку в м. Шепетівка на проспекті Миру кількість торгівельних палаток становить 1250 одиниць.

Згідно інформації Шепетівської міської ради (лист від 30.08.2021 №01- 25/3030), станом на 28.08.2021 року кількість торгових місць на тимчасовому ринку по проспекту Миру становить 672 місця.

На запит Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області від 26.08.2021 інформації щодо площі земельної ділянки тимчасового ринку по проспекту Миру не надано.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У частині 1 статті 901 Цивільного кодексу України зазначається, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно із пунктом 20 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Мінекономіки України, МВС України, ДПА України, Держстандартизації України від 26.02.2002 р. №57/188/84/105, адміністрація ринку при наданні продавцям торговельних місць на визначений термін укладає з ними письмову угоду, в якій рекомендується зазначати термін дії угоди, асортимент (вид) товарів, що реалізуються, розташування торговельного місця, умови оренди торговельного місця, розмір та порядок оплати за оренду майна, перелік послуг, які надає ринок, та їх вартість.

Слід зазначити, що розмір плати за надання в оренду торговельного місця регулюють місцеві органи влади.

Однак, рішення щодо встановлення розміру плати за надання в оренду торговельного місця Шепетівською міською радою не приймалось.

З вищевикладеного, Шепетівською міською радою в порушення п. 20 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Мінекономіки України, МВС України, ДПА України, Держстандартизації України від 26.02.2002 р. №57/188/84/105, ч. 1 статті 759, ч. 1 ст.901 Цивільного кодексу України надано в безоплатне користування комунальне майно (земельна ділянка), яка належить громаді міста, комерційній структурі ТОВ «Шепетівка-Компані» при тому, що Угода про соціальне партнерство від 14.10.2010 року втратила чинність ще з травня 2016 року. Комерційна структура ТОВ «ШепетівкаКомпані» незаконно та безпідставно здійснювала збір коштів із фізичних осіб-підприємців за використання торговельного місця по проспекту Миру, що призвело до недоотримання доходів Шепетівською міською радою розрахунково в загальній сумі 7862,4 тис. грн (0,30 тис. грн х672 х 39 міс.).

Довідково: згідно касових чеків № 0000001669 від 29.05.2021 та №0000002296 від 21.08.2021 ТОВ «Шепетівка –Компані» місячний тариф за утримання торгового місця на тимчасовому ринку по проспекту Миру становить 0,3 тис. грн (Рішення ХХХУ сесії міської ради 5 скликання від 28.08.2008 №20, Угода про соціальне партнерство від 14.10.2010, запит міському голові Шепетівської міської ради від 26.08.2021, лист - відповідь від 30.08.2021 №0-25/3030, касових чеків № 0000001669 від 29.05.2021 та №0000002296 від 21.08.2021 в Додатку 27 до звіту).

Таким чином, внаслідок неефективних управлінських рішень (дій), безконтрольність щодо надання в користування комунального майна комерційній структурі ТОВ «Шепетівка-Компані» безоплатно та без договірних відносин, Шепетівською міською радою недоотримано доходів розрахунково на загальну суму 7862,4тис гривень.

Останнє редагування 05 грудня 2021, 13:21
0
репостів
0
репостів