Розділ Бізнес

Аграрії Шепетівщини активно проводять комплекс весняно-польових робіт

Автор 17 квітня 2020, 16:49

Вагома частина врожаю 2020 року закладена ще з осені минулого року. У визначені агротехнічні строки посіяно 10105 гектарів озимих культур, в тому числі зернових культур на площі 8000 гектарів, озимого ріпаку – 2105 га.

Зокрема, такої важливої продовольчої культури, як озимої пшениці посіяно на площі 5985 га. Найбільшу частину її засіяно в ТОВ «Лотівка - Еліт», а саме, 33 % від загальної площі. Значно збільшились посівні площі озимого ячменю та озимого жита. Зокрема, посіяно озимого ячменю на площі 1680 га, озимого жита - на площі 335 га. За даними обстеження, 70 % посівів озимих зернових перебувають у доброму та 30 % - у задовільному стані. Гірший стан з посівами ріпаку, адже 370 га площ підлягає пересіву.

Робота аграріїв Шепетівщини, на даному етапі, спрямована на своєчасне проведення весняної посівної кампанії. В поточному році, зважаючи на особливості погодних умов, комплекс весняно – польових робіт агроформування району розпочали ще в лютому місяці з підживлення озимих сільськогосподарських культур. На сьогодні, повністю завершено перше підживлення озимих культур та на 70 % площ проведено друге підживлення цих культур.

Згідно з прогнозом, весною необхідно засіяти близько 31 тис. га ярих сільськогосподарських культур, із них близько 20 тис. га. планується засіяти зерновими культурами, близько 11 тис. га – технічними культурами. В порівнянні до минулого року, в 5 разів збільшилися обсяги вирощування кукурудзи на зерно, соняшнику – на 15 %. Разом з тим, в поточному році майже в 2 рази менше засіяно ярого ячменю, очікується зменшення посівів сої на 3,6 тис га, або на 60 %.

На сьогодні, повністю завершено сівбу ярих ранніх зернових культур на площі понад 2,5 тис. га. Продовжується сівба пізніх ярих культур, які вже посіяно на площі 7,5 тис. га, або 30% до прогнозу. Зокрема, кукурудзи на зерно посіяно на площі майже 7 тисяч га. ( 32 % до запланованого).

Наразі, аграрії району приступили до посіву технічних культур, зокрема, соняшнику посіяно на площі 524 га, або 6 % до прогнозу. На 52 відсотках запланованих площ вже висаджено картоплю та посіяно овочі. Отже, темпи проведення цьогорічної посівної кампанії значно випереджають минулорічні.

Головний спеціаліст відділу житлово – комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Валентина ЛОПОЦЮК

0
репостів
0
репостів