Розділ Бізнес

Як заощадити на тарифах і допомогти енергетикам вирівняти добовий графік електричних навантажень

Автор 19 серпня 2015, 15:21
Враховуючи нинішню напружену ситуацію як з видобутком, так і з постачанням вугілля на теплові електростанції, питання забезпечення сталого електропостачання споживачам у денні та вечірні годиш доби залишається пріоритетним.
Добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України характеризується піком навантаження в години вечірнього максимуму і провалом навантаження в години нічної зони доби. При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період складає понад 8000 МВт, а у літній - 5000 МВт. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях, через необхідність забезпечення щоденних пусків і зупинок близько 10 енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електричної енергії яка виробляється.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема – зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години доби.

Враховуючи, що в структурі електроспоживання України частка населення складає близько 30%, економічна зацікавленість споживачів у застосуванні енергоємних електроприладів в нічний час може стати дієвим чинником енергозбереження у масштабі цілої країни.

В Україні для розрахунків за електричну енергію застосовуються тарифи, диференційовані за періодами часу, з метою вирівнювання форми добового графіка навантаження.

Питома вага споживачів, які належать до групи «Промисловість» і які розраховуються за дифтарифами становить близько 50%. Разом з тим кількість побутових абонентів, які розраховуються за диференційованими тарифами, складає лише близько 0,8% від їх загальної кількості, а їхній обсяг споживання електроенергії у 2014 році склав приблизно 2,0% від загального споживання електричної енергії населенням.

Усе це свідчить про необізнаність населення з можливостями економії коштів при розрахунках за електроенергію залежно від періодів доби її користування.

З метою сприяння роботі енергосистеми України споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу.

Переваги переходу на диференційований двозонний облік

Ви можете сплачувати за спожиту вночі електроенергію на 50% менше!
  • у денний час (з 7:00 до 23:00) - тариф буде таким, як і завжди (коефіцієнт 1) – 45.6 коп/кВт (з 01.09.2015);
  • у нічний час (з 23:00 до 7:00) - тариф буде меншим на 50% - 22.8 коп/кВт (з 01.09.2015).
З двозонним тарифом Ви будете економити у будь-якому разі, адже максимальна ціна за 1 квт·год дорівнює звичайному тарифу, за яким Ви нині сплачуєте.

Зонний облік буде вигідним при користуванні вночі особливо електроприладами великої потужності – кондиціонером, бойлером, тепловентиляторо м, теплою підлогою, електроопаленням , пральною/посудом ийною машиною, мультиваркою тощо.

Застосування таких тарифів дозволить дієво заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію, за умови здійснення наступних заходів:

для населення:
  • використання більшого обсягу електричної енергії в нічні години доби;
  • не застосування енергоємних електроприладів у період з 8 до 11 години та17 до 22 години;
для юридичних споживачів:
  • перенесення часу роботи підприємств, які працюють в одну зміну, на нічні години доби, для тих, які працюють у першу та другу зміни - перенесення роботи другої зміни на нічні години доби;
  • не застосування енергоємного обладнання як для опалення, так і в технологічних процесах у період з 8 до 11 години та з17 до 22 години.
  • зниження підприємствами з безперервним циклом роботи навантаження у період з 8 до 22 години доби.
  • застосування на котельнях і теплоцентралях комунальної сфери модульних електричних теплових пунктів і автоматичного регулювання підігріву зворотної мережної води перед подачею її в котел, що дозволяє заощадити до 30% природного газу.

Перейти на дифтариф нескладно - для цього слід лише звернутись із відповідною заявою в відділ маркетингу і збуту Шепетівського РЕМ ПАТ «Хмельницькобленерго» за адресою: м.Шепетівка, вул. Пліщинська 170. Вам буде надано всебічне сприяння та усі необхідні роз’яснення.
0
репостів
0
репостів