Розділ Бізнес

Будинки для будівельників ХАЕС по 1,5 млн: «Енергоатом» готується до «Великого атомного будівництва»

Автор Оксана Цокур, Юрій Ніколов 01 жовтня 2024, 13:42
Будівництво енергоблока №3 почалось у 1985 році Будівництво енергоблока №3 почалось у 1985 році

Видання «Наші гроші» проаналізували закупівлі різних підрозділів «Енергоатома» останніх місяців, спрямовані на підготовку до будівництва атомних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Це проєкт із великими корупційними ризиками, які побачили вже і журналісти, і Антикорупційний комітет Верховної Ради. «Енергоатом» планує почати добудову блоків №3 і №4 вартістю в десятки мільярдів гривень, яке завершиться у кращому випадку через багато років. Однак мільярди почнуть освоювати прямо зараз. Тобто гроші будуть витрачатись на неактуальні зараз речі.

Керівник Міненерго Герман Галущенко особисто лобіює цей проект «Енергоатома». Однак офіційно Міненерго тримає себе на відстані від цієї історії: заявляє, що не має жодного стосунку ані до «Енергоатома», ані до будівництва ХАЕС. Наразі законопроект про добудову ХАЕС не має поштовху з боку Офісу президента. Але у будь-який момент може отримати «толчок». І до нього готуються.

За останні чотири місяці у «Прозорро» оприлюднені тендери «Енерготома», пов’язані з будівництвом на ХАЕС, на загальну суму понад 450 млн грн. Це ще не будівництво, а виключно підготовка до нього.

Наприклад, для влаштування будівельного містечка придбали конструкції на 100 мільйонів: 60 споруд різного призначення на 42,78 млн грн і 40 житлових будиночків із меблями і побутовою технікою на 57,63 млн грн.

Будиночки почали закуповувати наприкінці квітня. Вони повністю готові до проживання і призначені для працівників Запорізької АЕС, задіяних у ремонтно-відбудовних роботах на енергоблоках №3 та №4 ХАЕС.

budynochok dlia budivel nykiv

Вони мають бути оснащені енергозберігаючими металопластиковими вікнами Steko, утеплені мінеральною ватою. Оздоблення інтер’єру — терасна дошка, дерев’яний фальшбрус, ламінат у кімнатах та керамогранітна плитка у ванних.

Опалення комбіноване від котельні та централізоване. Також мають бути кондиціонери, бойлери, пожежна сигналізація, телевізор, холодильник, сейф, інтернет, кабельне та стаціонарна телефонна лінія.

Інтер’єр також виписали до дрібниць. Шафи, тумби, столи, передпокій, ліжко — все біле, навіть тримач йоржика та туалетного паперу виписали чітко в тон — Yoka Saki White Matt за 1 380 грн, хоча в «Епіцентрі» тримачі іншого дизайну можна придбати і по 624 грн.

imgonline com ua 2to1 HXaTw2uCo11

Ліжка мають бути Aqua Rodos Avangard, що теж не найдешевша позиція на ринку — 35-45 тисяч залежно від наявності підйомного механізму. Для прикладу подібні білі ліжка Aqua Rodos з іншої колекції «Б’янка» вартують близько 24 тисяч грн. І на них теж можна спати.

lizhko

Також у договорах прописано постіль, посуд, рушники, махровий халат зі 100% бавовни, м’які стільці, килимки, роутер, відкривачку-штопор та інше. Проте не у всіх угодах переліки тотожні.

«Наші Гроші» проаналізували технічну специфікацію на саму модульну конструкцію і за параметрами знайшли у відкритих джерелах найбільш схожі будинки у компанії «КБК»: проект «Оптібарн».

nh mini kopiia 2

Як повідомив консультант цієї фірми, ціна самого будинку з оздобленням та комунікаціями коливається коливається від 26 до 27 тисяч доларів, тобто від 1 до 1,1 млн грн. Це майже у півтора раза дешевше від тендерної ціни ХАЕС. У її весняному контракті будиночки були по 1,5 млн грн, у вересневому – по 1,4 млн грн. Можливо, частково ця різниця пояснюється тим недешевим умеблюванням, про яке ми говорили вище. Однак наші підрахунки умеблювання свідчать, що воно могло коштувати лише 200 тисяч гривень для кожного будинку.

Частину будинків, за повідомленням самого «Енергоатома», вже доставили до котеджного містечка.

budynochok pryvezly

Окрім житла, ХАЕС купила 60 допоміжних модульних конструкцій:

  • 35 вагонів-гардеробів — 820 620 грн/шт
  • 3 вагончики для нарад — 997 320 грн/шт
  • 6 вагончиків-їдалень — 862 320 грн/шт
  • 1 медпункт — 606 334 грн/шт
  • 4 вагончики-душові — 708 000 грн/шт
  • 3 інструментальні — 420 000 грн/шт.
  • 7 нічних модульних постів охорони — 136 800 грн/шт
  • 1 пост із турнікетом — 242 400 грн/шт

Вони також оснащені меблями і технікою, але більш скромні: столи з ДСП, стільці з штучною шкірою, шафи сталеві. Вагончики для нарад хіба що відрізняються столами з буку та інтерактивними дошками Intboard Ut-Tbi92х діагоналлю 92” за 32 тисячі гривень.

Окрім 100 мільйонів на будиночки та вагончики, ХАЕС у травні замовила розробку проєкту зведення нового багатоквартирного будинку на 9 поверхів за 1,92 млн. Також триває монтаж нового бетонного заводу.

Активно для потреб філії закуповують і будівельну техніку та обладнання – автонавантажувачі, гідропідйомники, автомобільний кран, екскаватори, підіймач тощо. Загальна вартість цих угод вже склала 143 мільйони. Частину машин для потреб філії закуповував «Енергоатом». Ще понад 28 мільйон витратили на спецодяг.

Про перебіг втілення проєкту регулярно інформує XAECTV. На об’єкт часто навідується керівник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, який при огляді будівництва технічної естакади зазначив, що будівельна готовність енергоблока №3 становить 75-80%.

Однак Котін не сказав, що будівництво цього блоку почалось у 1985 році й зупинилось із розпадом СРСР. Відтоді цей блок стояв затоплений ґрунтовими водами, а інші конструкції були відкриті для дощу і снігу. Відтак їхня придатність для подальшого будівництва знаходиться взагалі під великим питанням.

Останнє редагування 01 жовтня 2024, 13:52
0
репостів
0
репостів