Розділ Бізнес

Скільки коштів громади Шепетівщини спрямували на потреби оборони

Автор 13 жовтня 2023, 14:20

Лише цього року Шепетівська міська рада виділила на ремонт доріг та вкладання бруківки майже 50 млн грн. Це в той час, як мешанці громади скидаються на купівлю тепловізорів, автомобілів, дронів та інших необхідних військовим речей. Днями ГО "Жіночий Антикорупційний Рух" з'ясовували скільки ж посадовці Шепетівки та інших громад району спрямовували коштів мешканців на військові потреби.

Активісти ГО "ЖАР" надіслали запити 13 міським радам на Хмельниччині. І це виявилось ще тим квестом. Бо не всі вирішили розповідати, як саме витрачали кошти на підтримку військових.  Хмельницька, Старокостянтинівська та Нетішинська міські ради відмовили у наданні інформації. Лише після втручання Уповноваженого ВРУ з прав людини інформацію вдалось отримати. 

Шепетівська міська рада

Шепетівська міська рада на потреби оборони витратила 3,38 мільйона гривень. У Шепетівці, як і у Кам’янці-Подільському, купували автівки. Але більше. До прикладу, торік у червні придбали вантажно-пасажирський автомобіль Renault Master за  160 тисяч гривень у Борея Олега Ярославовича та Mercedes-Benz Sprinter 312 за 234 тисячі гривень у Фещина Олексія Васильовича, а також напівпричіп Krone SDP 27 вартістю 292 тисячі гривень у ТОВ “Меркурі Транслогістик”. 

Вже у липні 2022 року придбали малотоннажний фургон Fiat Ducato за 98 тисяч гривень у Ворсовського Ігоря Геннадійовича та спеціалізований малотоннажний фургон Opel Vivaro вартістю 207 тисяч гривень у ФГ «Захід Агро-2015», а саме у Дорощука Андрія Миколайовича. 

Також минулого року купували засоби зв’язку. До прикладу, в тому ж липні за 40 комплектів радіостанцій BAOFENG заплатили 92 тисячі гривень підприємниці Ірині Лахай. 

В липні 2022 року також купили медичні засоби, а саме кровоспинні джгути в кількості 200 штук на суму 45 тисяч гривень у підприємця Євгена Оксамитного і ще 300 комплектів військової форми Multican на суму 525 тисяч гривень у підприємниці Ганни Філарет. 

Наприкінці минулого року та в березні цього року в підприємця Олександра Котика купили 6 штук блоків багатоканальної швидкої зарядки Bandera Power 180 на суму 160,2 тисячі гривень. До речі, вже в серпні цього року міська рада розмістила інформацію про придбання цієї ж швидкої зарядки у ФОП Лісіцький В. А. за майже 25 тисяч гривень.

Вже у цьому році міська рада придбала 5 супутникових модемів SpaceX Starlink на суму 169 тисяч гривень у підприємця В’ячеслава Лісіцького (23 лютого 2023 року три штуки за 99 тисяч гривень, 17 березня 2023 року одну штуку за 33 тисяч гривень, і 3 квітня 2023 року одну штуку за 35 тисяч гривень).Також в цьому році активно закуповували системи відеоспостереження, нічного бачення, зарядні станції та засоби зв’язку. До прикладу, за 15 комплектів системи нічного бачення для транспортних засобів OWL EYE модель «Філін» заплатили 450 тисяч гривень у підприємниці Наталії Калиненко. Три зарядні станції Anker 535 Powerhouse-512 за 75 тисяч гривень придбали у  підприємця В’ячеслава Лісіцького в лютому 2023 року. Однак міська рада не надала інформацію про купівлю такої ж зарядної станції у березні вже цього року за майже 25 тисяч гривень.

zakupivli 1

У квітні цього року за 871,9 тисяч гривень міська рада закупила систему відеоспостереження (відеокамери, монітори, ноутбук, телевізори, ретранслятори, квадрокоптер, мережеві фільтри, кабелі та інше) у підприємця Олександра Лемешка.

zakupivli 2

Підприємниця Лахай І.В. активно співпрацювала з Шепетівською міською радою і у 2023 році. До липня цього року вона отримала за постачання запасних частин для транспортних засобів для однієї з військових частин 317 тисяч гривень. Загалом цей ФОП отримав 14 проплат на загальну суму 826,9 тисячі гривень з початку року. Постачала запасні частини до транспортних засобів військової частини, фари, акумулятори та стартери.

zakupivli 3

Окрім ФОП Лахай І.В., запасні частини до транспортних засобів у військові частини постачали і ФОП Савчук С.В., ФОП Галдобін С.Ю., ФОП Василенко Н.В., ФОП Бобровська Ю.С., ФОП Антощук В.В., ПВНВП “Укрекспо-Процес” та ПП “ГДС-21”. Загальна сума усіх проплат за закупівлі з поміткою для транспортних засобів військової частини 918 тисяч гривень. Тобто міська рада загалом закупила запасних частин на 1 мільйон 235 тисяч гривень. Інформацію про ці закупівлі вона, на жаль, не надала. 

ФОП Галдобін С.Ю. та ФОП Лахай Ірина Володимирівна постачали акумулятори до транспортних засобів військової частини 11 штук за 68,07 тисяч гривень та 4 штуки за 21,6 тисячі гривень відповідно. Загальна сума — 89,67 тисячі гривень.

Також міська рада 4 рази купувала шини до транспортних засобів військової частини у 2023 році на загальну суму 135,4 тисячі гривень у приватного підприємства “ГДС-21”.

zakupivli 4

Водночас Шепетівська міська рада виділяла кошти на поточні ремонти транспортних засобів для військової частини у 2023 році. Найбільше їх здійснив ФОП Захарчук А.Л. – 8 ремонтів на загальну суму 319,4 тисячі гривень. Також по одному поточному ремонту проводили: ФОП Момотюк Володимир Васильович (48,07 тисяч гривень), ФОП Коваль О.М. (37,16 тисячі гривень) та приватне підприємство “ТРАНС-АВТО-Д” (28,85 тисячі гривень). Загалом на поточні ремонти спрямували 433,46 тисячі гривень, однак інформацію про здійснення цих закупівель міська рада не надала.

Ми нарахували закупівель на 1,89 мільйона гривень в цьому році, про які міська рада не згадала у своїй відповіді на наш запит, однак які містять помітку «військових частин». Водночас ми не виключаємо, що є й інші закупівлі оборонного характеру, які нам не вдалося самостійно ідентифікувати.

Ізяславська міська рада

Ізяславська міська рада самостійно нічого для потреб оборони не купувала. Торік з бюджету виділили 558 тисяч гривень відповідно до місцевої Програми «Територіальна оборона на 2022 рік» як субвенцію, а вказані кошти перерахували Хмельницькому обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки.

За виділені кошти Центр придбав на 108 тисяч гривень комплектуючих до засобів транкінгового зв’язку системи ТМ «Motorola», на 209 тисяч гривень тактичних поясів РПС і на 160 тисяч гривень підсумків під магазин. Інформації про точну кількість придбаного не надали.

До речі, у червні минулого року міська рада купила за 21,5 тисячі гривень сирену оповіщення тривоги С-40 у ФОП Сахно Юрій Геннадійович. Інших закупівель оборонного характеру в електронній системі ми не виявили.

Видаткова частина бюджету громади минулого року становила 273,26 мільйона гривень, а в цьому році планується видатків на 266,78 мільйона гривень.

Загальний обсяг видатків Шепетівської міської територіальної громади на 2022 рік визначено у сумі 598,4 мільйона гривень, у 2023 році — 513,7 мільйона гривень.

Славутська міська рада

Зі Славутською міською радою довелося понад місяць листуватись, адже вони спочатку дали лише загальну інформацію, посилаючись на те, що «закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб руху опору становлять державну таємницю». Більше про те, як у Славутській міській раді трактують чинне законодавство, можна прочитати у матеріалі “Червона” Славута: як у місті позбуваються радянської символіки”. Але відповідь таки отримали і там майже мільйон гривень, а якщо бути точними, то 922,83 тисячі гривень упродовж минулого року. Тож погнали. 

Тут купували засоби зв’язку. На це, як ідеться у відповіді міської ради, витратили 255,76 тисячі гривень. Мова йде про рації Motorola та Baofeng, які вони купили у ФОП Бондар Г.С. загалом за 220,76 тисячі гривень. Також придбали у ФОП Бражук С.Б. засіб зв’язку системи супутникового зв’язку Starlink за 35 тисяч гривень.

Серед іншого купували засоби захисту. На це витратили загалом 459,6 тисячі гривень. Військові костюми, футболки, кепки, бафи, прапори, шеврони, зимові військові куртки та шапки флісові  у ФОП Косік А.І.

А ось інше обладнання купили на 207,47 тисячі гривень. Мова йде про лопати штикові, мініелектростанцію, канцелярію, шини, бінокль, лазерний далекомір, два металошукачі та прилад віддаленого керування системами оповіщення повітряної тривоги, господарчі та будівельні матеріали. 

Безпілотні літальні апарати, автотранспортні засоби та медичні засоби/обладнання не закуповували. Інформації про цьогорічні витрати на потреби оборони міська рада не надала. Інформації про проведення описаних вище закупівель в електронній системі не оприлюднено.

Загальний обсяг видатків Славутської міської територіальної громади на 2022 рік — 355,94 мільйона гривень, у 2023 році — 344,96 мільйона гривень.

Полонська міська рада

Загалом для потреб оборони тут витратили 99,85 тисячі гривень з лютого 2022 року до лютого 2023 року. 

За ці кошти вони закупили три акумуляторні батареї у підприємця Павла Крисіна за 10,5 тисяч гривень, у підприємця Юрія Москалюка придбали акумулятор за 2,6 тисячі гривень.

В червні та грудні минулого року придбали по одному багатофункційному пристрою у підприємця Олександра Богомола за 19,5 тисяч гривень і 19,8 тисячі гривень відповідно. Також у грудні у підприємця Сергія Писаренка купили болгарку за 2 тисячі гривень. У нього ще також взяли телевізор за 15 тисяч гривень. Цього року 4 акумулятори за 23,5 тисячі гривень придбали у ТОВ «Еколайн».

Лише частина інформації про закупівлі на потреби оборони є в електронній системі. 

Загальний обсяг видатків Полонської міської територіальної громади на 2022 рік визначено у сумі 287,3 мільйона гривень, у 2023 році — 185,37 мільйона гривень.

Водночас на висвітлення діяльності міської ради у 2022 році та у 2023 році витратили 198 тисяч гривень. І це тоді, коли на потреби оборони витрачено лише майже сто тисяч гривень, якщо не враховувати придбання рації.

Нетішинська міська рада

За інформацією, яку надала Нетішинська міська рада, за кошти міського бюджету на 21 червня 2023 року придбали 164 транспортних засоби на загальну суму 38,95 мільйона гривень. З них 54 транспортних засоби закупили за майже 6 місяців 2023 року.

Серед автівок, які придбали, були:

  • Vollkswagen (Transporter, CARAVELLE, T4), 
  • Mitsubishi (L200, Pajero) LAND ROVER (DISCOVERY, FREELANDER), 
  • HYUNDAI GALLOPEN, 
  • FORD RANGER, 
  • OPEL (MOVANO, CAMPO-S, FRONTERA), 
  • Nissan (Navarapik, Navara, Pick-up X-TRAL, KING CAB, Patrol GR, Singel), 
  • HYUNDAY TERRACAN, 
  • FORD (Transit, Ranger), 
  • FIAT Ducato, 
  • KIA (RIO, Sorento), 
  • SSANGYONG Rexton, 
  • Honda CR-V, 
  • TOYOTA (Hiace D-4D 4WD, Land Cruiser) та ін. 
  • Автобуси: CACCIAMALI TIMA, VOLVO (C10M, B12), MERCEDES BENZ (0614, VARIO, 0814, SPRINTER, 711), YOUYI.

У Євгенія Зайчука купили 66 транспортних засобів, у Віталія Москаля – 33, у підприємця Віталія Оленійчука – 42. Також 4 транспортні засоби продала місту підприємиця Ірина Михальчук, 3 – підприємець Сергій Михальчук та 2 –  підприємця Ілля Ухін. В усіх інших купували по одній автівці.

Також міська рада придбала квадроцикли Braves 200 Lux Forte у підприємця Сергія Михальчука. Тобто загалом тут було витрачено 862,1 тисячі гривень. 

В березні 2022 року міська рада придбала навантажувач телескопічний MANITOU MLT 634 у ТОВ «ЄВРОПА АВТО ТРЕЙД» за 1,173 мільйона гривень. А в листопаді минулого року – автобетонозмішувач DIECI D643 у підприємця Івана Гиндака за 976 тисяч гривень. 

В червні минулого року купили 8 радіостанцій Motorola DP2400E за 112 тисяч гривень у підприємця Іллі Ухіна. Ще 10 радіостанцій Motorola DP4800 у цього ФОПа придбали в липні 2022 року за 303,2 тисячі гривень. В жовтні того ж року 2 радіостанції  DP4800 за 71,7 тисячі гривень постачала підприємиця Юлія Клименко. 

Вже в лютому 2023 року 10 радіостанцій Motorola незрозуміло якої комплектації постачав Олександр Гнатюк за 391,5 тисячі гривень. 13 березня ж цього року 10 радіостанцій Motorola R7a NKP за 408 тисяч гривень знову постачала підприємиця Віта Ухіна, а також невідому кількість радіостанцій Motorola невідомої комплектації цей ФОП постачав 24 березня за 302 тисячі гривень.

Два тепловізійні монокуляри AGM TAIPAN TM19-384 в липні минулого року придбавались у підприємиці Тетяни Мороз за 110 тисяч гривень та 165 тисяч гривень відповідно. В листопаді 2022 року у  підприємця Віталія Мороза міська рада придбала 4 тепловізійних монокуляри InfiRay Finder FI 35R за 361 тисячу гривень.

Вже у квітні цього року тепловізійний прилад було придбано за 200 тисяч гривень у підприємиці Тетяни Мороз.

Всякої всячини, від калія йодиду, захисних чоботів, запасних частин, шевронів, послуг пошиття жилетів та самих жилетів до бензину, автошин, мотокіс, електричних акумуляторів, побутової техніки та меблів, аксесуарів до аптечок в міській раді придбали вже на 2,934 мільйона гривень.

Якщо говорити про загальні цифри, то торік за інформацією самої міської ради було витрачено 29,47 мільйона гривень на потреби оборони, в цьому році станом на кінець березня – 16,6 мільйона гривень.

Витратна частина бюджету цієї громади в минулому році становила 543 мільйони гривень та у 2023 році – орієнтовно 557,9 мільйона гривень.

Якщо заглянути у закупівлі виконавчого комітету Нетішинської міської ради, то в електронній системі за 2022 рік розміщено інформація про придбання 12 автомобілів на майже 2,4 мільйона гривень та у 2023 році – про придбання 80 автівок на 20,11 мільйона гривень. Поряд з тим лише в деяких закупівлях міститься опис, що вони проведені «на виконання заходів національного спротиву». Інші ж закупівлі мають мінімум інформації на кшталт зазначення лише того, що це придбавався «Автомобіль». 

Про те, які ж автівки купували можна побачити лише у 7 торішніх закупівлях:

Поряд з тим міська рада у вересні цього року пробувала придбати на відкритих торгах 4 автівки на більше як 1 мільйон гривень, однак торги не відбулися.

Також в електронній системі закупівель бачимо придбання торік двох квадроциклів за 170,15 тисячі гривень та автобетонозмішувача за 976 тисяч гривень.

В цьому ж році бачимо купівлю навантажувача за 530 тисяч гривень, автобуса за 351,2 тисячі гривень, а також: двічі знову купували квадроцикли за 405 тисяч гривень (5 одиниці) та за 163,4 тисячі гривень (2 одиниці), тричі – 6 візків для квадроциклів (22 тисяч гривень 2 одиниці, 28,7 тисячі гривень 2 одиниці та 22 тисячі гривень знову ж таки за 2 одиниці). В травні цього року придбали причіп спеціалізований за 150,17 тисячі гривень, а також причіп купили в серпні 2023 року за 125,4 тисячі гривень.

Торік розміщена інформація про придбання 12 радіостанції Motorola R7A, DM2600 за 350,8 тисячі гривень у підприємиці Юлії Клименко.

У кінці минулого року та вже на початку цього року купували засоби зв’язку:  

  • ретранслятор MotoTRBO SLR 8000 VHF – один комплект: дуплексер, антена, грозозахист, щогла, кабель за 333,8 тисячі гривень у підприємиці Юлії Клименко; 
  • 12 рацій  за 391,5 тисячі гривень у Олександра Гнатюка.

Радіостанції в цьому році закуповували ще декілька разів: 

Торік також оприлюднили інформацію про закупівлю 4 тепловізійних монокулярів на 361 тисячу гривень у підприємця Віталія Мороза. У березні цього року придбали 4 тепловізори за 223 тисячі гривень у підприємиці Тетяни Мороз та за 15 тисяч гривень один тепловізор у ФОП Мантула А.О. Також 4 тепловізори за 200 тисяч гривень купили у квітні знову ж у Тетяни Мороз, 2 тепловізійні прилади придбали в липні за 114,8 тисячі гривень у підприємиці Ганни Зейкан та 4 прилади в серпні за 204 тисячі гривень у підприємця Дмитра Семененка.

Також в електронній системі відображено придбання 33 квадрокоптерів в цьому році за 438,4 тисячі гривень у ТОВ «БРЕІН» та 37 ретрансляторів за 157,4 тисячі гривень у ТОВ “КОМЕЛ”.

Історії із ремонтом бруківок, автошляхів, купівлею барабанів та мультиварок виглядають абсурдними на фоні постійних волонтерських зборів для військових на фронт. Здавалось, чому гроші не перерахують на першочергові потреби оборони, чи військовим частинам, чи просто не куплять усе, щоб пришвидшити перемогу та зменшити кількість втрат на фронті? Часто це бюрократичні проблеми. У 2022 році уряд обмежив усі витрати з міських бюджетів за межами нагальних потреб. Втім, це не зупиняло муніципалітети і вони витрачали кошти на військових. Майже усі купували форму. Переліки придбаного для потреб оборони досить об’ємні. Але якщо дивитись на відсоткове співвідношення витратної частини бюджету і того, що витратили на оборону, виникає багато питань. Часто ті ради, які мають порівняно невеликі бюджети, допомагають військовим більше, ніж ті, чиї бюджети більші. 

Останнє редагування 13 жовтня 2023, 15:02
0
репостів
0
репостів