Розділ Бізнес

ТОП-10 вакансій на Хмельниччині та розмір зарплат у воєнний період

Автор 30 серпня 2022, 15:07

Хмельницька обласна служба зайнятості зібрала більше тисячі пропозицій роботи від працедавців Хмельниччини та склала рейтинг найбільш затребуваних професій на цей час разом з середнім розміром заробітньої плати.

Станом на 30 серпня до ТОП-10 вакансій на Хмельниччині увійшли:

  • швачка – 113 вакансій (середній розмір заробітної плати 7672 грн);
  • продавець продовольчих товарів – 73 вакансії (середній розмір заробітної плати 6709 грн);
  • вчитель закладу загальної середньої освіти – 59 вакансій (середній розмір заробітної плати 7881 грн);
  • водій автотранспортних засобів – 48 вакансій (середній розмір заробітної плати 13207 грн);
  • молодший інспектор (поліція) – 37 вакансій (середній розмір заробітної плати 8432 грн);
  • водій тролейбуса – 35 вакансій (середній розмір заробітної плати 18000 грн);
  • кухар – 33 вакансії (середній розмір заробітної плати 6870 грн);
  • бухгалтер – 25 вакансій (середній розмір заробітної плати 8219 грн);
  • охоронник – 22 вакансії (середній розмір заробітної плати 7730 грн);
  • підсобний-робітник – 19 вакансій (середній розмір заробітної плати 8405 грн).

До речі, перелік вакансій у Шепетівці ви можете знайти на нашому сайті. Станом на сьогоднішній день там зібрано декілька сотень актуальних пропозицій.

Зарплати у воєнний період

Сайт пошуку роботи Work.ua презентував перше в Україні масштабне дослідження зарплат у воєнний період залежно від посади, рівня професіоналізму, статі та знання англійської мови. В опитуванні взяли участь 600 роботодавців та 20 000 працівників, що працюють на найпоширеніших посадах.

Вплив війни на ринок праці: 30% респондентів втратили роботу

Епідемія коронавірусу та війна вплинули на кількість респондентів, які працюють віддалено (16%) або в гібридному форматі (22%). Проте через специфіку посади 62% опитаних працює в офісі, магазині, аптеці тощо. Майже 18% учасників опитування через війну змінили місто чи країну проживання.

Негативний вплив війни відчули на собі 30% респондентів, яких скоротили чи звільнили (19%), або закрилася сама компанія (11%). Та більшість роботодавців зберегли робочі місця своїм працівникам:

  • 33% респондентів відповіли, що компанія спочатку призупинила свою діяльність, але потім працівники повернулися до роботи; 
  • 27% опитаних розповіли, що війна ніяк не вплинула на їхню зайнятість. 

00005990 s

Портрет сучасного працівника: що вище освіта, то вище зарплата

Переважна більшість персоналу — 93% — працює в українському бізнесі. При чому дві третини роботодавців — компанії з історією більше, ніж 10 років.

Українські працівники — освічені люди. Більшість респондентів мають вищу освіту:

  • 66% закінчували інститути, академії, університети;
  • 25% мають професійно-технічну освіту;
  • 9% мають середню освіту та навчалися у школах, ліцеях і гімназіях.

Загалом спостерігається взаємозв’язок між освітою й розміром зарплати. Наприклад, продавці-консультанти з вищою освітою отримують вищу зарплату.

На графіку зображено розмір зарплат продавців-консультантів залежно від типу освіти. Стовпчики на діаграмі позначають медіанну зарплату.

00005991 s

Така ж тенденція спостерігається серед агрономів.

00005992 s

Майже половина респондентів вивчала англійську мову і володіє нею на елементарному рівні й вище. Трохи більш як 6% з них знають мову на високому рівні:

  • Beginner (початківець) — 32%;
  • Не вивчав(-ла) — 23%;
  • Elementary (елементарний) — 22%;
  • Intermediate (середній) — 16%;
  • Upper-Intermediate (вище середнього) — 5%;
  • Advanced (просунутий) — 1%;
  • Proficient (досконале володіння мовою) — 0,3%.

При цьому рівень зарплати може бути напряму пов’язаний зі знанням мови, бо дає спеціалісту змогу працювати з іноземними клієнтами. Нижче проілюстровано зв’язок між рівнем зарплати та рівнем знання англійської на прикладі менеджерів з продажу / менеджерів по роботі з клієнтами.

Найвищі зарплати у менеджерів з продажу з рівнем англійської Proficient та Advanced. Щоб отримувати більше, треба володіти мовою досконало або на просунутому рівні. Усі інші рівні не дають суттєвих переваг.

Стовпчики на графіках означають медіану зарплати.

00005993 s

Зарплати очима працівників: у чверті опитаних зарплата не змінилася

На запитання «Як війна вплинула на вашу зарплату?» чверть опитаних зазначили, що зарплата не змінилася, а в 16% — скоротилася незначно. Водночас у 3% респондентів зарплата збільшилася. Серед негативних наслідків війни — скорочення працівників (19%) та значне скорочення зарплат (36%).

00005994 s

Примітно, що майже десята частина компаній прив’язала зарплати до курсу іноземної валюти, решта — продовжує платити зарплати у гривні незалежно від курсових коливань.

Більшість працівників (65%) не отримують бонуси за свою роботу. Найпопулярніший вид бонусу — до 20% від зарплати (це 16% респондентів).

Соціальний пакет та гарантії: 71% респондентів працюють офіційно

Більшість опитаних (71%) повідомила, що оформлені офіційно та працюють за трудовою книжкою. Як ФОП оформлені 5% працівників, за цивільноправовим або трудовим договором влаштовані 1% працівників. Не мають офіційного працевлаштування 22% опитаних.

00005995 s

Майже дві третини респондентів мають 24 і більше календарних днів відпустки на рік. У 12% працівників відпустка складає 15-24 дні, 5% мають змогу відпочивати 5-10 днів і 2% опитаних вказували найкоротшу відпустку — до 5 днів.

Найпопулярніша складова соцпакета — оплата лікарняних: 51% респондентів відмітили її наявність. У 15% учасників дослідження взагалі немає соцпакета. Решта опитаних зазначили, що їхній соціальний пакет складається з:

  • медичного страхування — 14%;
  • оплати додаткової освіти — 5%; 
  • курсів англійської мови — 3%; 
  • оплати/компенсації занять спортом — 3%. 

Хто заробляє найбільше: тридцятирічні, чоловіки та професіонали

Усі зарплати нижче вказані після відрахування податків (те, що співробітник отримує «на руки»).

У зарплатах зазначено три показники:

  • І квартиль;
  • медіана;
  • III квартиль.

Серед дослідників зарплат вважається, що значення, які знаходяться поблизу I квартиля, відповідають оплаті праці молодшого спеціаліста з мінімальними навичками роботи.

Медіана — це середньоринковий рівень оплати праці спеціалістів, які мають досвід роботи не менше 2-3 років і знаходяться на середньому рівні.

Зарплати III квартиля і вище відповідають оплаті праці спеціалістів із відмінними професійними навичками (високий рівень).

Отже, зарплати від працівників за 12 найпоширенішими посадами (цифра біля посади — кількість отриманих анкет).

00005999 s

З відповідей опитаних працівників, що вказали стать, бачимо, що за 8 дослідженими посадами з 12 — чоловікам платять більше, ніж жінкам.

Наприклад, кухарю вищої категорії чоловічої статі платять 18 000 грн, а жінці — 15 000 грн, професійний менеджер з продажу чоловік заробляє 22 000 грн, а жінка — 18 000 грн. На посадах бухгалтерів, економістів, касирів, офіс-менеджерів, офіціантів і продавців-консультантів в основному працюють жінки, тоді як чоловіків більше серед комірників і комплектувальників. За іншими посадами розподілення між жінками й не має значної різниці.

00005996 s

Найвищі зарплати отримують спеціалісти віком від 25 до 34 років, найнижчі — респонденти віком від 16 до 25 років. На графіку нижче позначені медіани зарплат за всіма посадами, де працівники вказували свій вік.

00005997 s

Що платять роботодавці залежно від професійного рівня спеціалістів

Зарплати, які роботодавці пропонують спеціалістам різних професійних рівнів у великих містах (Дніпрі, Одесі, Львові, Харкові, за винятком Києва), дивіться на графіку:

00005998 s

Додаткова інформація:

 Опитування проводилося у липні 2022 року. В аналізі зарплат не враховані відповіді учасників, які втратили роботу понад 3 місяці тому і ще не знайшли нову (близько 8 000 осіб), щоб результати були якомога релевантнішими.

Основні галузі, які охоплює опитування:

  • готельно-ресторанний бізнес, туризм;
  • логістика;
  • медицина, фармацевтика;
  • сільське господарство, агробізнес;
  • торгівля (магазини, супермаркети);
  • фінанси, банківська справа.

Посади, за якими проводилось опитування: агроном, адміністратор магазину, адміністратор ресторану/готелю, бариста, бармен, бухгалтер, головний бухгалтер, викладач, вихователь, водій, вчитель, директор філії, економіст, електрик, завідуючий аптекою, касир, керуючий магазином, комірник, комплектувальник, кондитер, кредитний експерт, кухар, логіст, медична сестра, менеджер з продажу / менеджер по роботі з клієнтами, мерчендайзер, механізатор, механік, оператор контакт-центру, офіс-менеджер, офіціант, пекар, посудомийник, прибиральник, провізор, продавець-консультант, фармацевт, шеф-кухар.

0
репостів
0
репостів