Розділ Бізнес

Найчастіші питання про земельні відносини під час воєнного стану

Автор 06 червня 2022, 17:27

07 квітня 2022 року набрав чинності Закон України “Щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану”, яким, зокрема, внесено суттєві зміни до Земельного кодексу України. Відповіді на питання про земельні відносини під час воєнного стану розповідають фахівці Шепетівського бюро правової допомоги.

Наразі в Україні тимчасово обмежене функціонування Державного земельного кадастру. Які дії із землею це унеможливлює?

  • Передавати в оренду сформовану земельну ділянку (є кадастровий номер, визначена площа), яка потребує зміни цільового призначення.
  • Передавати в оренду землі запасу. Для ведення с/г виробництва на таких земляхпотрібно зміни їхній код цільового призначення.
  • Передавати в оренду земельні ділянки під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами. Вони мають окремий код цільового призначення – 18.00), який потрібно змінити.
  • Змінити склад угідь («пасовище» на «рілля») при передачі земельної ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва;
  • Передачу органами місцевого самоврядування в оренду земельних ділянок с/г призначення із цільовим призначенням «для ведення фермерського господарства», оскільки в цьому випадку потрібно змінювати цільове призначення.
  • Формувати земельну ділянку за рахунок ділянки під господарськими будівлями і дворами для передачі такої ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва
  • Передавати у власність громадянам присадибні земельні ділянки. Це потребує проведення реєстрації таких ділянок у Державному земельному кадастрі;

А ось відомості про землі державної власності, які можуть бути передні в оренду чи власність можна отримати все ж можна отримати. Зробити це можна у Держгеокадастрі або його територіальному органі. Такі відомості можуть бути наявні такожв сільських, селищних та міських радах.

Всіх, кого цікавлять вищевказані питання, радимо слідкувати за інформацією про функціонування Державного земельного кадастру на офіційному вебсайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастручи безпосередньо в її структурних підрозділах.

Чи можливо отримати у користування присадибні ділянки (городи), якщо попередні користувачі померли і не оформили не них права власності?

Якщо померлі громадянине мали оформлених прав на городи , то їх спадкоємці не можуть їх успадкувати. Їх можна надавати в користування будь яким іншим особам.

Чи можна передавати в оренду частину площі землі, на яку не виготовлений кадастровий номер?

Можна. При передачі в оренду частину площі земельної ділянки потрібно сформувати її у земельну ділянку за правилами, передбаченими Законом № 2145, тобто, на підставі розробки землевпорядної документації землеустрою щодо інвентаризації земель, без внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадаструта присвоєння їй кадастрового номера .

Чи дозволено передавати в оренду невитребувані (нерозподілені) паї?

Так, це можливо за рішенням місцевої ради відповідної територіальної громади.

Останнє редагування 06 червня 2022, 17:33
0
репостів
0
репостів