Як носити контактні лінзи та проводити їх заміну?

luxopticaМ'які контактні лінзи розрізняють не тільки за матеріалом, основними характеристиками - пропускання кисню, вміст вологи та модулем пружності, а й по режиму носіння та їх заміни. Від того, наскільки чітко власник його дотримується, залежить безпечне та комфортне носіння лінз. Перше за все треба обирати якісну продукцію від Люксоптика, а вже відштовхуючись від особливостей кожної моделі підтримувати правильний режим їх застосування. Тож дане питання є важливим та заслуговує на увагу.

Які є режими носіння?

Режими носіння м'яких контактних лінз можна розділити на наступні:

  • денний;
  • гнучкий;
  • пролонгований.

Денний режим є найбільш зручним та популярним, оскільки більшість гідрогелевих та силікон-гідрогелевих лінз можна носити протягом дня. На час сну їх обов'язково треба знімати, адже це може привести до ускладнень гіпоксичного характеру. Це пов'язано з тим, що в око не потрапляє достатньої кількості кисню. Як наслідок, око червоніє, набрякає або ж в рогівку проростають новоутворені судини. І хоча є деякі моделі силікон-гідрогелевих видів, все ж їх показано носити лише вдень.

Гнучкий режим передбачає користування лінзами без їх знімання протягом 1-2 ночей. Навіть при закритих повіках такі лінзи здатні пропускати достатньо кисню до рогівки. Більшість таких лінз є силікон-гідрогелевими.

А от пролонгований режим передбачає наявність високого показника пропуску повітря. У таких лінзах із силікон-гідрогелю можна бути кожного дня. Цей процес також називають безперервним або продовженим. Людина може носити їх від декількох тижнів до декількох місяців. В будь-якому разі режим носіння таких лінз визначає лікар-офтальмолог. Такі пацієнти перебувають під пильним наглядом лікаря, ніж ті, які користуються денними чи гнучкими режимами носіння.

Режими заміни

Будь-які лінзи окрім режиму носіння мають також терміни після чого вони повинні піддаватися заміні. Якщо пацієнт користується ними більше зазначеного часу, на них можуть утворюватися нашарування, що надалі призведе до дискомфорту в очах, а також зниження їх характеристик. Тож не варто ризикувати власним здоров'ям.

Так, розрізняють такі типи заміни:

  • планова. Лінзи планової заміни змінюються щомісяця. Тобто, людина може без проблем протягом місяця користуватися ними, дотримуючись усіх рекомендацій до догляду. Є й такі, які потрібно замінювати раз на два тижні, але якщо носити такі лінзи в подовженому режимі, то міняти їх треба раз на тиждень;
  • щоденна. Лінзи щоденної заміни вважаються найбільш безпечними та зручними, адже за ними не треба доглядати і вранці завжди можна замінити на нову пару;
  • щоквартальна. Лінзи щоквартальної заміни проводять заміну дин раз на 3 місяці. Є й традиційні, котрі треба заміняти раз в 6-12 місяців, однак останнім часом їх майже не використовують.

Таким чином, дотримуючись правильного режиму носіння та вчасно замінюючи лінзи можна не тільки чудово корегувати зір, а й зберігати своє здоров'я. Не варто самостійно купувати лінзи, адже лише лікар-офтальмолог здатен визначити найбільш вдалий варіант лінз, час їх носіння та заміни для кожного окремого пацієнта.

0
репостів
0
репостів