Розділ Суспільство

З грудня вступає в дію заборона на вилов раків

Автор 22 листопада 2021, 17:49
З грудня вступає в дію заборона на вилов раків depositphotos.com

З першого грудня 2021 року розпочинається заборона на вилов річкових раків у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області. Враховуючи рекомендації Інституту рибного господарства НААН України, заборона триватиме до 30 червня 2021 року включно.

З метою збереження та охорони популяції раків в період їх спарювання та виношування ікри Управлінням Держрибагентства у Хмельницькій області видано наказ від 22.11.2021 р. № 91 – од «Про встановлення заборони на лов річкових раків».

«Раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C», – зазначили у відділі іхтіології, регулювання рибальства та меліорації Управління Держрибагентства у Хмельницькій області.

Лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства, за яке передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого сягає до 680 гривень або кримінальна відповідальність, у випадку завдання істотної шкоди, яка передбачає штраф до 85000 грн або обмеження волі до 3-х років.

Крім того, за кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок дотримуватись заборони на вилов річкових раків. Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про заборону можна за телефоном «гарячої лінії» відомства : (068) 384-98-10.

Нагадуємо, що з першого листопада на Хмельниччині діє осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах, яка триватиме до початку весняно-літньої заборони на період нересту 2022 року.

Останнє редагування 22 листопада 2021, 17:52
0
репостів
0
репостів