Розділ Суспільство

Одним з найбільших забруднювачем водних об’єктів у області визнали Шепетівську виправну колонію № 98

Автор 28 липня 2021, 13:28

Вчора на засіданні колегії Хмельницької ОДА  заслуховули інформацію про екологічний стан поверхневих водних об’єктів Хмельницької області. З даного питання доповідала директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович.

Як повідомила посадовиця, до поверхневих водних ресурсів Хмельницької області відносяться 3733 річки загальною протяжністю 12880 км, 42 водосховища та 2913 штучно створених водних об’єктів (ставків) загальною площею більше 17 тис. гектарів. Річки області відносяться до басейнів великих річок Дніпро (40% території області), Південний Буг (22,4%) та Дністер (37,6% території області). Лише дві великі річки Дністер та Південний Буг, а також три середні річки Горинь, Случ та Збруч частково протікають по території області.

До основних водних проблем області можна віднести: значний обсяг забруднюючих речовин, що надходять у річки внаслідок скидів зворотних вод і площинного змиву, та надмірне регулювання річкового стоку (створення штучних водних об’єктів), що спричиняє додаткові витрати води на випаровування, уповільнення водообміну і, як наслідок, погіршення якості води і деградацію русел. За даними Регіонального офісу водних ресурсів в області загальні скиди зворотних вод у поверхневі водойми у 2020 році становили більше 44 млн м3, що на 4,4 % менше ніж у 2019 році. На 6,2 % збільшилися обсяги скидання недостатньо очищених зворотних вод. У минулому році вони становили 1,077 млн м3, у 2019 – 1,01 млн м3. Збільшення обсягів забруднених зворотних вод скинутих у поверхневі водні об’єкти відбувається за рахунок незадовільної роботи очисних споруд.

Найбільші забруднювачамі водних об’єктів області

Найбільшими забруднювачами водних об’єктів області залишаються комунальні підприємства: Хмельницькводоканал, “Міськводоканал” м. Дунаївці, “Віньковецький комунсервіс”, “Білогір’яспецтрансбуд”, Красилівське підприємство водопровідно-каналізаційного господарства, Теофіпольське виробниче управління житлово-комунального господарство, Державна установа “Шепетівська виправна колонія “98”, громадське об’єднання “Вікторія” смт Ярмолинці.

Загальний вміст забруднюючих речовин, скинутих у складі зворотних вод у поверхневі водні об’єкти, зменшився більш як на 3 %, з 24,178 тис. тонн у 2019 до 23,361 тис. тонн у 2020 році. Інтенсивне використання земель в басейнах річок (надмірне розорювання, мала їх залісненість), порушення правил обробки ґрунту, невиконання вимог природоохоронного законодавства призводить до забруднення і засмічення річок, замулення їх русел, погіршення якості поверхневих вод.

Також значною проблемою на сьогоднішній день є замулення водосховищ та річок. У результаті чого погіршується їх санітарно-екологічний стан та протидія шкідливим діям вод в результаті зниження регулюючого впливу на стік річок в період весняних повеней та дощових паводків. Розчищення від замулення потребує переважна більшість річок області. Крім того, багато років невирішеним залишається питання винесення в натуру прибережних захисних смуг.

Ще одним проблемним питанням залишається забруднення водних об’єктів неочищеними та недостатньо очищеними зворотними водами через незадовільний технічний стан очисних споруд.

На сьогодні очистка зворотних вод не здійснюється у селищах Летичів та Віньківці через несправність очисних споруд. Неефективно працюють очисні споруди у містах Волочиськ, Деражня, Дунаївці, Ізяслав, Красилів, Старокостянтинів (старі очисні споруди), селищах Нова Ушиця, Ярмолинці, які потребують модернізації та реконструкції. У селище міського типу Стара Синява необхідна реконструкція мулових майданчиків, а також каналізаційно-насосної станції. У містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Славута та Шепетівка очищення зворотних вод проводиться в межах нормативних показників, але через фізичне та моральне зношення очисні споруди потребують реконструкції.

Відтак, на сьогодні реалізуються проєкти з будівництва очисних споруд у смт Віньківці (ступінь будівельної готовності 38%, завершення робіт заплановано до кінця поточного року), у м. Городок (побудована I черга, проводяться пуско-налагоджувальні роботи) та Дунаївці – реконструкція (друга черга) (ступінь будівельної готовності 75%, завершення робіт заплановано до кінця поточного року).

Крім того, програмою охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки передбачені такі заходи щодо охорони та раціонального використання водних ресурсів:

  •  будівництво та реконструкція споруд для очищення стічних вод, що утворюються в промисловості, комунальному господарстві, інших галузях народного господарства, у тому числі м. Городок (ІІ черга будівництва), смт Летичів, с. Климентовичі Шепетівського району (Державна установа «Шепетівська виправна колонія  № 98»), м. Волочиськ, м. Деражня, м. Дунаївці (ІІ черга – напірний колектор, піскоуловлювачі, каналізаційна насосна станція), Красилівське підприємство житлово-комунального господарства Красилівської міської територіальної громади, станції Ярмолинці, м. Старокостянтинів, смт Стара Ушиця, с. Шарівка Ярмолинецької територіальної громади;
  •  будівництво та реконструкція систем роздільної каналізації, каналізаційних мереж і споруд на них, у тому числі селищах Війтівці, Стара Синява, Летичів, Наркевичі, містах Кам’янець-Подільськи, Деражня, Славута, Хмельницький та комунальне некомерційне підприємство «Білогірська центральна районна лікарня»;
  •  будівництво та реконструкція систем водопостачання з замкнутими циклами;
  •  створення водоохоронних зон з комплексом заходів спрямованих на запобігання забрудненню, засміченню та виснаженню водних ресурсів, у тому числі встановлення та закріплення меж прибережних смуг у натурі (на місцевості);
  •  заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, а також заходи для боротьби з шкідливою дією вод (біологічна меліорація водних об’єктів, винесення водоохоронних зон в натуру, упорядкування джерел, очищення русел від дерев, що потрапили до них внаслідок проходження весняних повеней, будівництво протиповеневих водосховищ і дамб тощо).

На завершення сказаного, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін вкотре наголосив на необхідності проведення заходів щодо покращення стану поверхневих водойм. Оскільки, за його словами, останніми роками в населених пунктах області за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів з метою забезпечення населення якісною питною водою здійснюється будівництво нових свердловин та водогонів, але питання каналізування стоків при цьому не розглядається. Тому при будівництві нових водогонів у сільських населених пунктах  територіальним громадам необхідно одночасно вирішувати питання будівництва каналізаційних мереж та очистки стічних вод.

0
репостів
0
репостів