Розділ Суспільство

На Шепетівщині обговорили питання про застосування суспільно корисних робіт до безвідповідальних батьків

Автор 08 липня 2021, 16:46

Голова районної державної адміністрації Анатолій Катеренчук спільно з головами територіальних громад, заступником начальника Шепетівського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області, представниками правоохоронних органів обговорили питання про застосування суспільно корисних робіт до безвідповідальних батьків.

З метою захисту прав дитини законодавчо визначено нові способи притягнення до відповідальності боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів. Зокрема, законодавство передбачає нову форму адміністративної відповідальності для неплатників аліментів – суспільно корисні роботи.

Суспільно корисні роботи – це вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Несплата аліментів на утримання дитини більш ніж за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого листа до виконання, тягне залучення боржника до суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. А якщо дитина має інвалідність або тяжкі захворювання, відповідальність у вигляді залучення до суспільно корисних робіт виникає у разі несплати аліментів протягом більш ніж 3 місяців. Якщо протягом року дане правопорушення вчиняється повторно, то воно тягне за собою залучення до суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин.

Щоправда, є низка законодавчих обмежень, серед яких:

  • виконання суспільно корисних робіт не має перевищувати 8 годин, а для неповнолітніх – 2 годин в день;
  • суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю I-II групи, вагітним жінкам, чоловікам старшим 60-ти років, та жінкам – старшим 55-ти років.

Зазначені зміни внесені до законодавства з метою впливу на несумлінних батьків, оскільки за ухилення від сплати аліментів вони будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи, а отримані кошти спрямовуватимуться на сплату аліментів, що є ефективним заходом для погашення наявної заборгованості.

Якщо боржник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати, але термін арешту не може перевищувати 10 діб, при цьому кожна доба арешту буде рахуватися як 15 годин суспільно корисних робіт.
У разі злісного ухилення від несплати аліментів боржника можуть притягнути до кримінальної відповідальності та застосувати міру покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років.

По закінченню наради сторони узгодили усі питання щодо належного застосування суспільно корисних робіт до боржників задля отримання позитивного результату у вигляді виплати реальних коштів дітям, а також досягнули домовленостей щодо належного забезпечення виконання стягнень у виді суспільно корисних робіт.

Шепетівська РДА

0
репостів
0
репостів