Розділ Суспільство

У області звершили територіальну реформу органів поліції

Автор 02 березня 2021, 19:07

Начальник Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області Руслан Герасимчук на пресконференції, яка відбулась сьогодні, 2 березня, представив нову модель організації діяльності поліції Хмельниччини. 

Ці зміни в структурі ГУНП, які торкнулися, в першу чергу, територіальних підрозділів, були продиктовані кількома факторами. 

Перший — це новий адміністративно-територіальний поділ області, другий — це необхідність створення єдиного безпекового простору та оперативного реагування на виклики і третій — забезпечення максимальної доступності поліцейських послуг навіть у найвіддаленіших куточках області. 

Відповідно до цієї моделі на території Хмельниччини з’явилися, окрім Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області, ще три районних управління — Хмельницьке, Кам’янець-Подільське та Шепетівське, відповідно до кількості адміністративних районів. 

— До запровадження такої моделі організації роботи ми ретельно готувалися кілька місяців, провели детальний аналіз, вивчили оперативну обстановку, визначили навантаження на кожного працівника поліції, враховали протяжність територій, чисельність і густоту населення в районах, — розповів керівник обласної поліції. — В результаті десь ми залишили відділи поліції, як і було раніше, а десь створили відділення або сектор поліцейської діяльності. На якості та швидкості надання поліцейських послуг населенню це жодним чином не відобразиться, хіба тільки у кращому розумінні.

 

Наразі в структурі Головного управління Національної поліції Хмельницької області функціонує:
•    3 районних управління поліції (Хмельницьке, Кам’янець-Подільське та Шепетівське); 
•    3 відділи поліції зі штатом до 100 осіб (у Волочиську, Летичеві, Старокостянтинові); 
•    6 відділень поліції зі штатом не менше 50 осіб без підрозділів слідства та карного розшуку (2 — у м. Хмельницький (на базі Хмельницького районного відділення поліції та об’єднаних Південно-Західного і Зарічанського ВнП), по одному — в м. Кам’янці-Подільському, Дунаївцях, Славуті та Ярмолинцях);
•    6 відділів поліцейської діяльності зі штатом понад 30 працівників та дислокацією підрозділів дізнання (в Городку, Красилові, Ізяславі, Нетішині, Полонному та Чемерівцях);
•    6 секторів поліцейської діяльності зі штатом до 30 осіб без підрозділу дізнання (у Білогір’ї, Віньківцях, Деражні, Новій Ушиці, Теофіполі, Старій Синяві). 

— Всі відділення поліції поділені на два типи: одні будуть мати у штаті слідчі підрозділи та карний розшук, а в інших залишиться лише дізнання та превентивні служби, — наголосив полковник поліції. — Це пов’язано з тим, що злочини невеликої тяжкості тепер є кримінальними проступками, які можуть розслідувати поліцейські офіцери громади, дільничні та працівники ювенальної превенції. Тож не всі невеликі підрозділи потребують у своїй структурі кримінальну поліцію та слідство. Бо населення на тій території обслуговування в принципі небагато і криміногенна ситуація спокійна.

Сектори поліцейської діяльності — це невеликі підрозділи поліції, де буде працювати лише превенція — тобто групи реагування патрульної поліції, які оперативно виїжджають на виклики по лінії 102, а також дільничні офіцери поліції, поліцейські офіцери громади, які безпосередньо працюють із населенням.

Одна із основних ідей зміни моделі управління — це створення на базі кожного району єдиного безпекового простору та оптимізація надання поліцейських послуг громадянам. 

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

Останнє редагування 02 березня 2021, 19:16

Відео

0
репостів
0
репостів