Розділ Суспільство

Депутати обрали заступників голови облради, а от легітимність самого голови поставлено під сумнів

Як ми повідомляли раніше, на сьогоднішній сесії Хмельницької облрада було обрано нового голову - Віолету Лабазюк від партії «За майбутнє». Та інша кандидатка на посаду голови Хмельницької обласної ради, представниця політичної партії «Слуга народу» Оксана Бочкарьова повідомила, що вона разом з однопартійцями буде оскаржувати результати голосування в окружному адміністративному суді.

Про це вона заявила під час пленарного засідання сесії сьогодні, 7 грудня.

Нагадаємо, головою обласної ради обрано Віолету Лабазюк від політсили «За майбутнє». За неї проголосували 33 депутати з 33-х мінімально необхідних голосів для перемоги. За Оксану Бочкарьову голоси віддали 27 обранців, 4 бюлетені визнано недійсними.

«Вирішальним був саме тридцять третій голос. Цей бюлетень був врахований, хоча він за всіма ознаками є фактично недійсним, – прокоментувала ситуацію опонентка новообраної голови ради місцевому телеканалу. – Враховуючи статтю 60 Регламенту, за яким працює сесія, недійсними вважаються бюлетені невстановленого зразка, без відтискупечатки, а також ті, які містять позначки, проставлені не у квадраті навпроти прізвища кандидата».

пc05ecda5 40b3 4966 9d77 c1918647894c 768x768

Саме цей бюлетень, на думку Оксани Бочкарьової, у якому стояла позначка поза квадратом, був прийнятий більшістю голосів лічильної комісії,  хоча його взагалі не мали би розглядати і повинні були визнати  недійсним, оскільки він містить ознаки фальсифікації.

Після її репліки у сесійній далі щодо легітимності обрання голови обласної ради, юристи пояснили, що будь-хто із обранців має право оскаржувати результати голосування в окружному адміністративному суді.

Депутати обрали заступників голови Хмельницької обласної ради

Під час першого пленарного засідання першої сесії депутати шляхом таємного голосування обрали заступників голови обласної ради. Зокрема,  першим заступником голови облради став Володимир Гончарук від обласної регіональної парторганізації ПП «Команда Симчишина», заступником – Валентин Соколюк від партії «Європейська Солідарність».

Кандидатуру Володимира Гончарука підтримали 48 депутатів, проти проголосували 7 обранців, 8 бюлетенів визнані не дійсними. За кандидатуру Валентина Соколюка проголосували 40 депутатів, проти – 9 обранців, 7 бюлетенів визнані не дійсними.

Новообраний заступник зачитав присягу посадової особи місцевого самоврядування. Під час своїх виступів обидва заступники голови ради висловили переконання у конструктивній і плідній співпраці на благо соціального і економічного розвитку області та розбудови територіальних громад краю.

З метою забезпечення належної підготовки проекту регламенту обласної ради восьмого скликання та проектів положень про постійні комісії ради, її президію, голова обласної ради Віолета Лабазюк запропонувала оголосити перерву в пленарному засіданні першої сесії обласної ради та провести друге пленарне засідання першої сесії обласної ради 14 грудня 2020 року о 10 годині у м. Хмельницький, в приміщенні Будинку рад.

Відео

0
репостів
0
репостів