Розділ Суспільство

ОПОРА оприлюднила ймовірний розмір виборчої застави на місцевих виборах у жовтні

Автор 27 серпня 2020, 09:35

На місцевих виборах 25 жовтня 2020 року в Хмельницькій області обиратимуть 1668 депутатів до 64 місцевих рад: обласної, 3 районних, 13 міських, 22 селищних та 25 сільських. Відповідно до аналізу ОПОРИ вибори міських голів та депутатів місцевих рад в регіоні відбудуться переважно за мажоритарною виборчою системою відносної більшості – в єдиному одномандатному та багатомандатних виборчих округах відповідно. Найбільший розмір застави доведеться сплатити для участі у виборах до Хмельницької обласної ради.

Які виборчі системи діятимуть на виборах

На місцевих виборах 25 жовтня 2020 року фактично діятимуть чотири виборчі системи. Залежно від кількості виборців у громадах міських голів обиратимуть за мажоритарною виборчою системою відносної (міста з кількістю виборців до 75 тисяч осіб) чи абсолютної (міста з кількістю виборців 75 тисяч осіб і більше) більшості в єдиному міському одномандатному окрузі, а депутатів місцевих рад – за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) або за системою пропорційного представництва (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше). Про це йдеться у статті 192 Виборчого кодексу України.

Нагадаємо, що за використання мажоритарної системи відносної більшості обраним вважається кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців. Якщо ж застосовується мажоритарна система  абсолютної більшості, то переможцем буде кандидат, за якого віддали свої голоси більше половини виборців, які прийшли на вибори, тобто 50% +1 голос. Якщо при цьому жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, оголошують повторне голосування за двох кандидатів, що набрали найбільшу кількість голосів.

Позаяк на Хмельниччині переважають міста з кількістю виборців до 75 тисяч осіб, то міських, селищних та сільських голів у регіоні обиратимуть здебільшого за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Такі виборчі правила діятимуть, зокрема, в містах Дунаївці, Волочиськ, Городок, Деражня, Красилів, Старокостянтинів, Ізяслав, Нетішин, Полонне, Славута й Шепетівка. Лише в Хмельницькому та Кам'янці-Подільському вибори міських голів відбуватимуться за мажоритарною системою абсолютної більшості, що означає ще й можливість повторного голосування, так званого другого туру.

Для виборів депутатів місцевих рад в області частіше використовуватимуть мажоритарну систему відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Така система діятиме під час виборів депутатів Закупненської, Новодунаєвецької, Смотрицької, Староушицької, Антонінської, Війтовецької, Вовковинецької, Меджибізької, Наркевицької, Сатанівської, Чорноострівської, Грицівської, Понінківської, Ямпільської селищних рад, Гуківської, Жванецької, Китайгородської, Маківської, Орининської, Гвардійської, Заслучненської, Зіньківської, Лісовогринівецької, Миролюбненської, Розсошанської, Солобковецької, Староостропільської, Щиборівської, Берездівської, Ганнопільської, Крупецької, Ленковецької, Михайлюцької, Плужненської, Сахновецької, Судилківської та Улашанівської сільських рад.

Система пропорційного представництва діятиме на виборах депутатів Хмельницької обласної ради, Кам’янець-Подільської, Хмельницької та Шепетівської районних рад, Дунаєвецької, Кам’янець-Подільської, Волочиської, Городоцької, Деражнянської, Красилівської, Старокостянтинівської, Хмельницької, Ізяславської, Нетішинської, Полонської, Славутської та Шепетівської міських рад, Новоушицької, Чемеровецької, Віньковецької, Летичівської, Старосинявської, Теофіпольської, Ярмолинецької, Білогірської селищних рад, а також Гуменецької сільської ради.

Якщо коротко, то система пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками передбачає, що право висування списків кандидатів мають лише політичні партії. При цьому безпартійні кандидати не зможуть балотуватися як самовисуванці, але можуть бути висунуті в списку політичної партії. Партії висуватимуть єдиний список, з якого формуватимуть територіальні виборчі списки для кожного округу.

Скількох депутатів обиратимемо

Кількість депутатів місцевих рад, як зазначено у частині 3 статті 197 Виборчого кодексу України, залежить від чисельності виборців у громадах і становить: до 10 тисяч виборців – 22 депутати; від 10 тисяч до 30 тисяч виборців – 26 депутатів; від 30 тисяч до 50 тисяч виборців – 34 депутати; від 50 тисяч до 100 тисяч виборців – 38 депутатів; від 100 тисяч до 250 тисяч виборців – 42 депутати; від 250 тисяч до 500 тисяч виборців – 54 депутати; від 500 тисяч до 1 мільйона виборців – 64 депутати; від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців – 84 депутати; понад 2 мільйони виборців – 120 депутатів.

Відповідно до інформації ЦВК, станом на 1 серпня 2020 р. на Хмельниччині налічується 987 579 виборців, отже до обласної ради обиратимуть 64 депутати. Склад Хмельницької районної ради налічуватиме 64 депутати, Кам’янець-Подільської та Шепетівської районних рад – по 42 депутати. 37 місцевих рад в області матимуть мінімальну кількість депутатів – 22. Загалом в області обиратимуть 1668 депутатів до 64 місцевих рад.

Кількість депутатів у місцевих радах Хмельниччини після місцевих виборів 25 жовтня 2020 р.

кількість депутатів

Ймовірний розмір виборчої застави

Відповідно до положень частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України визначальними для розміру грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня є два фактори: кількість виборців, що мешкають на території відповідної місцевої ради, та розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на день початку виборчого процесу, тобто на 5 вересня 2020 року.

Як повідомляє Урядовий портал, 25 серпня 2020 року Верховна Рада Україна підтримала в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який передбачає збільшення розміру мінімальної заробітної плати з 1 вересня цього року. Якщо закон набуде чинності найближчими днями, розмір мінімальної заробітної плати на день початку виборчого процесу становитиме 5000 грн. Отже, щоб визначити ймовірний розмір застави на виборах депутатів і міських голів, використовуємо саме це число.

Сума застави для кандидата у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, становитиме двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, тобто 1000 грн. Стільки ж доведеться сплатити за кожного кандидата на спеціальний рахунок виборчої комісії і організації партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради. Такий розмір застави застосовуватиметься на виборах до 37 місцевих рад області.

Застава у розмірі місячної мінімальної заробітної плати (відповідно до змін у законодавстві – 5000 грн) передбачена для організації партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, або організації відповідної партії вищого рівня, а також для особи, висунутої шляхом самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови у єдиному одномандатному виборчому окрузі, коли йдеться про  міста з кількістю виборців до 75 тисяч. Таку заставу сплачуватимуть кандидати на посади міських голів у 11 з 13 міст Хмельницької області, де обиратимуть очільника міста.

Натомість заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо платитимуть організації партії, які висунули виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організації відповідних партій вищого рівня, а також особи, які висуваються кандидатами на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування.

Оскільки в Хмельницькому та Кам’янці-Подільському кількість виборців перевищує 75 тис., то для кандидатів на посади голів у цих містах розмір застави буде становити чотири мінімальні заробітні плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців, тобто 49892,9 грн для Хмельницького та 17508 грн для Кам’янця-Подільського. Застава для участі у виборах до Хмельницької обласної ради становитиме 219462 грн, до Хмельницької районної ради – 120946,9 грн, Кам’янець-Подільської районної ради – 49377,3 грн, Шепетівської районної ради – 49137,8  грн.

Ймовірний* розмір застави на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року

oporaua

* - для розрахунку розміру застави використано розмір мінімальної заробітної плати станом на 1 вересня 2020 року, визначений у Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік», який станом на 25 серпня 2020 року не набув чинності. Вказаний у таблиці розмір виборчої застави має довідковий характер, а офіційне визначення та оприлюднення розмірів виборчої застави здійснюється ЦВК до 10 вересня 2020 року включно.

Відповідно до статті 225 Виборчого кодексу України Центральна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день після початку виборчого процесу на підставі відомостей Державного реєстру виборців станом на день початку виборчого процесу відповідних місцевих виборів  визначає розмір грошової застави для кожного єдиного сільського, селищного, районного в місті, міського, районного, обласного виборчого округу та єдиного республіканського багатомандатного виборчого округу. Дані про розміри грошової застави невідкладно після їх визначення оприлюднюються Центральною виборчою комісією на її офіційному вебсайті та повідомляються відповідним територіальним виборчим комісіям.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

За матеріалами громадянської мережі ОПОРА

Останнє редагування 27 серпня 2020, 15:10
0
репостів
0
репостів