Розділ Суспільство

Правоохоронці звітували про роботу та криміногенну обстановку за перше півріччя 2020 року

Автор 08 серпня 2020, 09:35

Під головуванням керівника місцевої прокуратури Комара І.В. проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів міста Шепетівка та Шепетівського району щодо стану попередження та протидії злочинності.

Основна тематика наради стосувалася стану законності та правопорядку на території міста та району упродовж І півріччя 2020 року, визначення основних напрямів запобігання та протидії злочинності, розробки та узгодження спільних заходів, спрямованих на своєчасне виявлення, розкриття, припинення та попередження кримінально протиправних проявів, усунення причин та умов, що їм сприяли.

Захід відбувся за участі керівників правоохоронних органів міста та району, представників органів влади, місцевого самоврядування. У роботі наради прийняв участь начальник управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Хмельницької області Висоцький Ю.М.

Розпочинаючи роботу наради, керівник місцевої прокуратури І. Комар відзначив позитивні результати, яких досягнуто спільними зусиллями. Слід констатувати, що у І півріччі 2020 року на території міста та району обліковано на 111 злочинів менше, ніж у І півріччі 2019 року. Рівень злочинності на 10 тис. населення зменшився на 25,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Завдяки належно організованим превентивним заходам вдалося зменшити на 72,7% кількість особливо тяжких злочинів та на 50,3% кількість тяжких злочинів. На території міста зменшено також кількість злочинів середньої тяжкості (на 30,4%) та злочинів невеликої тяжкості (на 6%). Вдалося уникнути вчиненню умисних вбивств, спричинення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, зґвалтувань, перешкоджання журналістській діяльності, грубого порушення законодавства про працю, а також незаконного заволодіння транспортним засобом.

Упродовж І півріччя 2020 року в цілому зменшилась кількість злочинів проти власності, зокрема крадіжок з 188 до 103, що становить 45,2%, в тому числі квартирних крадіжок з 6 до 1, що становить 16,7%, розбоїв з 4 до 3, що становить 25%. На території міста також зменшилась кількість грабежів з 9 до 8 (на 11,1%).

Завдяки попередньо скоординованим діям, на території міста та району суттєво зменшилася кількість вчинених злочинів проти громадської безпеки (з 6 до 2, тобто на 66,7%), хуліганств (з 12 до 1, тобто на 91,7%).Виявлено на 27,3% більше (з 11 до 14) злочинів у сфері службової діяльності. Кількість рецидивних злочинів зменшилася на 48,6% (з 74 до 38), злочинів, вчинених групою осіб – на 75% (з 12 до 3), злочинів, вчинених у стані сп’яніння – на 27,6% (з 29 до 21).

Однак, попри позитивні тенденції, основною темою для обговорення стали існуючі проблеми у сфері протидії злочинності. Так, допущено ріст на території району злочинів середньої тяжкості (з 29 до 32, що становить 10,3%) та злочинів невеликої тяжкості (з 43 до 49, що становить 14%). В структурі злочинів як негатив слід відмітити, ріст злочинів проти життя та здоров’я як на території міста (на 3,6%), так і на території району (на 17,2%).

Виявлено 2 випадки незаконного позбавлення волі людини, 2 випадки невиплати заробітної плати та 1 випадок втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність на території міста, в той час, як у І півріччі 2019 року такі злочини не вчинялися. Спостерігається ріст грабежів на території району на 50 % (з 4 до 6), шахрайств – на 300% (з 2 до 6). Неприйнятним є ріст злочинів проти безпеки руху. Так, на території міста вчинено 8 порушень правил безпеки руху, в той час як у І півріччі 2019 року – 5.

Очільник прокуратури наголосив на необхідності профілактики та превентивної діяльності з метою запобігання вчинення таких злочинів. Керівник місцевої прокуратури акцентував увагу на головних пріоритетах у роботі та наголосив на необхідності посилення протидії корупційним проявам, незаконним оборудкам із землею, надрами та лісовими ресурсами, зловживанням у бюджетній сфері, у т.ч. під час використання коштів, виділених на ремонт та будівництво доріг, протидії незаконному обігу наркотиків, насамперед їх збуту, незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин, припиненню діяльності нелегальних автозаправних станцій тощо.

Під час обговорення усіх проблемних питань учасники наради надали свої конструктивні пропозиції, які стали основою для прийняття комплексу додаткових узгоджених заходів для зміцнення законності та попередження злочинності на Шепетівщині.

В. Мельник, заступник керівника Шепетівської місцевої прокуратури

Останнє редагування 08 серпня 2020, 10:06
0
репостів
0
репостів