Розділ Суспільство

Представники Славути у обласній раді "воюють" за збереження району

Автор 16 червня 2020, 16:17

У рамках підготовки до пленарного засідання чергової тридцять третьої сесії обласної ради, окрім внесених до порядку денного питань, сьогодні трьома постійними комісіями обласної ради, як провели Іван Гладуняк, Артур Фрідман та Олександр Слободян, розглянуто також звернення керівників органів місцевого самоврядування Славутського та Городоцького районів з приводу внесення змін до адміністративно-територіального устрою області.

Як відомо, 12 червня цього року на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України схвалив проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів». Цим проектом передбачається створення 119 нових районів в областях (замість 490 існуючих). Наступний крок – прийняття цієї постанови Верховною Радою України.

У разі прийняття документа парламентом на Хмельниччині планується створення п’яти районів замість двадцяти: Дунаєвецький, Кам’янець-Подільський, Старокостянтинівський, Хмельницький та Шепетівський.

Представники органів місцевого самоврядування Славутчини та Городоччини закликали депутатів обласної ради на черговому пленарному засіданні обласної ради прийняти звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою відтермінувати процес утворення та ліквідації районів, оскільки запропонований проект Постанови ВРУ суперечить конституційним нормам та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Зокрема, Славутський міський голова Василь Сидор, голова Славутської районної ради Леонід Радзивілюк, голови чотирьох об’єднаних територіальних громад Славутського району – Маргарита Медведюк, Віктор Васьківський, Валерій Михалюк та Микола Гизимчук, а також депутати обласної ради – Сергій Микульський та Наталія Коваль поінформували депутатів про однозначну позицію своїх громад щодо збереження Славутського району як окремої адміністративної одиниці з центром у місті Славута, до якої запропоновано включити території Славутського, Ізяславського, частини Білогірського районів та міст обласного значення Славута і Нетішин.

Городоцький міський голова Василь Підлісний та голова Городоцької районної ради Ольга Зелінська озвучили звернення мешканців району щодо збереження та недопущення поділу Городоцького району. Адже, відповідно до проекту постанови ВРУ, Городоцька ОТГ віднесена до Дунаєвецького району, а Сатанівська – до Хмельницького. Керівники Городоччини просять обласних обранців підтримати їх пропозицію, аби, у випадку неможливості збереження Городоцького району як окремої адміністративної одиниці, уся територія району була віднесена до Хмельницького району.

Члени постійних комісій, проаналізувавши дані звернення, вирішили їх підтримати, доопрацювати та винести на розгляд пленарного засідання сесії, яке заплановано на 25 червня цього року.

Тим часом один з депутатів Славутсько міської ради Степан Шульга знову підняв стару тему перенесення району до Рівненської області:

Я депутат Славутської міської ради виступаю за збереження Славутського району, як адміністративної одиниці.

Окрім цього, дотримуюсь думки, що нам і з Хмельницькою областю не дуже й по дорозі, а краще бути у Рівненській. Наприклад, більшість Славутчан звертаються за мед послугами в Рівне, оскільки електричка 20 грн і 70 км, а автобус в Хмельницький 100 грн і 120 км.

Про Шепетівку, як адміністративний центр району мови іти взагалі не може, адже їхні економічні показники гірші від Славути, а за логістичними показниками ми на рівних. Також нагадаю, що тільки у Славуті та Нетішині на півночі області позитивна динаміка приросту населення, а в Шепетівці мінус декілька тисяч за останні 20 років. І це щось таки значить.

Хмельницька обласна рада

0
репостів
0
репостів