Розділ Суспільство

У Славуті відбулося Віче проти приєднання до Шепетівського району

12 червня на центральній площі міста Славути відбулося віче, на якому жителі територіальних громад Славутчини висловили спільну позицію щодо збереження Славутського району з адміністративним центром у місті Славуті.

Кабмін остаточно затвердив перелік нових районів Хмельницької області, відповідно до якого, 20 районів Хмельницької області мають «скоротити» до 5. Серед них не передбачено існування Славутського району.

У ході заходу виступили: славутський міський голова, голова Хмельницького РВ АМУ Василь Сидор, голова Славутської районної ради Леонід Радзивілюк, заступник голови Славутської РДА Дарія Бабійчук, голова Берездівської ОТГ Віктор Васьківський, голова Ганнопільської ОТГ Маргарита Медведюк, голова Крупецької ОТГ Валерій Михалюк, голова Улашанівської ОТГ Микола Гизимчук, депутати Хмельницької обласної ради – Сергій Микульський та Наталія Коваль, член виконавчого комітету Славутської міської ради Марія Караван, представник громадської організації “Славутське міськрайонне об’єднання “Майдан” і Славутського осередку “Світанок” Руху Опору Капітуляції Петро Скиба, депутати Славутської міської ради – Роман Бачинський, Валентин Гарбарук, Олександр Мазуркевич та громадський активіст Ігор Піголь. 

До учасників віче звернувся міський голова Василь Сидор: 

Ми спілкувалися із народними депутатами, керівництвом області, урядом, які стверджували, що питання укрупнення районів, зміни до територіального устрою можуть проводитися тільки після того, коли будуть внесені зміни до Конституції України, прийнятий закон про територіальний устрій, конкретно прописані повноваження об’єднаних територіальних громад.

Уряд підленько, порушуючи чинне законодавство, без погодження із громадами, АМУ приймає постанову про об’єднання районів: із 20 районів Хмельниччини утворили 5. Задаємо логічне питання: чому обласні ради, обласні адміністрації не беруть участі у цьому процесі? Чи така суть реформи, яку впроваджує уряд? Єдина надія на людей, які краще депутатів усвідомлюють серйозність усіх наслідків. 

Сьогодні існує пряма загроза не лише децентралізації, а й національній безпеці України, знищенню місцевого самоврядування на всіх рівнях та існуванню громад. Структура, яку сьогодні пропонують на політичному рівні знівелює усі досягнення, які напрацьовувалися роками. 

Ми повинні захистити право на існування і розвиток, на подальшу перспективу. Влада не має права нав’язувати свою ідеологію і знищувати те, що ми маємо. Ці люди ще нічого не зробили, щоб заявляти про себе. Спільними зусиллями, керуючись законами України ми й надалі відстоюватимемо інтереси громад. Місцеве самоврядування переможе!

У підсумку учасники зібрання одноголосно затвердили резолюцію.

РЕЗОЛЮЦІЯ віча «Почуйте голос громад!» м. Славута «12» червня 2020 року

Ми, учасники народного віче, вкрай занепокоєні ситуацією навколо формування в Україні нових районів. В Україні з 2014 року розпочалася реформа децентралізації, яка вселяла надію на перспективний і сталий розвиток громад.

Однак події останніх місяців свідчать про те, що центральні органи влади намагаються вирішувати подальшу долю України, не враховуючи думку громад.

Уряд підготував для парламенту проєкт Постанови щодо нового районного поділу, суттєво укрупнивши райони, при цьому нівелюючи статус міст обласного значення та ОТГ.

Ми категорично проти положень Постанови, впровадження яких приведуть до знищення результатів децентралізаційної реформи, розбудови ОТГ, вилученню з бюджетів міст і громад значної частини доходів важливих при наданні життєво необхідних послуг.

Переконані, що до прийняття закону «Про адміністративно – територіальний устрій», який визначить основні функції нових територіальних одиниць, закріпить статус ОТГ, їх права, вдаватися до перекроювання районів недопустимо.

Не можна здійснювати реформу місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної організації влади, не внісши зміни до цілого ряду інших законів, які б чітко прописали повноваження громад, розподілили їх між місцевим самоврядуванням та державною владою, сформували достатню фінансову базу задля досягнення головної мети реформи – забезпечення належного рівня добробуту кожного українця.

При цьому, процес укрупнення районів має відбуватися за широкого громадського обговорення, оскільки ігнорування думки громад може призвести до соціального вибуху через несприйняття в суспільстві нового районного поділу.

Відтак, відстоюючи законні інтереси територіальних громад півночі Хмельницької області, які є малою проєкцією всієї країни, вимагаємо:

1. Внести зміни до Конституції України з питань децентралізації, які необхідні для подальшого просування реформи та її завершення з недопущенням звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод українців.

2. Відкласти питання формування нового районного поділу до:

– прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій;

– внесення змін до Бюджетного кодексу України, в якому буде законодавчо закріплено збереження фінансової самостійності бюджетів місцевих територіальних громад, що входитимуть до складу укрупнених районів;

– закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

3. Зберегти статус міста Славути як адміністративно укрупненого центру Хмельницької області.

Направити Резолюцію народного віче «Почуйте голос громад!» Президенту України, Голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, голові Хмельницької ОДА, голові та депутатському корпусу Хмельницької обласної ради.

Уповноважити Славутського міського голову, голову Славутської районної ради, голів ОТГ Славутського району, взяти участь у роботі постійних депутатських комісій Хмельницької обласної ради з метою інформування депутатського корпусу щодо вимог Резолюції. Вимагати включення до порядку денного пленарного засідання сесії обласної ради питання щодо підтримки вимог, викладених у Резолюції народного віче із подальшим спрямуванням їх до вищих інституцій держави.

Пресслужба Славутського МВК

Останнє редагування 13 червня 2020, 15:48

Відео

0
репостів
0
репостів