Розділ Суспільство

У Хмельниччини буде свій план послаблення карантину, але 25 травня відновлять перевезення

Автор 22 травня 2020, 18:25

Хмельницька обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила послабити карантин з понеділка, 25 травня. Однак зняття окремих карантинних обмежень доведеться зачекати трохи довше. Про це сьогодні під час брифінгу розповів голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет.

Очільник області роз’яснив, що послаблення карантинних обмежень визначається відповідно до трьох показників. Перший – це інцидентність (загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення). Цей показник має становити менше 12 осіб на 100 тис. населення. Так, для Хмельниччини, враховуючи кількість осіб, які проживають на території області, цей показник має бути менше, ніж 151 випадок за тиждень. На даний момент, ця кількість становить 6,2 на 100 тис. населення. Наразі цей показник цілком відповідає тим, які встановленні постановою Кабінету Міністрів України, і таким чином він не перешкоджає тому, аби послабити карантинні заходи, які були встановлені в попередні періоди.

Другий критерій стосується завантаженості ліжок в закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів хворих на коронавірусну інфекцію. Ця завантаженість має становити менше 50% від загального ліжко-фонду. В області лікарні першої хвилі розраховані на 285 ліжок, на сьогоднішній день зайнято 57 ліжок, тобто 10% від загальної кількості. Цьому критерію область цілком відповідає.

Останній критерій – це середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА, які мають становити більш ніж 12 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів. Дмитро Анатолійович пояснив, що минулих вихідних (суботу, неділю) обласним лабораторним центром проводилася варифікація устаткування, яке використовуватиметься для того, щоб перейти на використання тестів вітчизняного товаровиробника. Тому кількість тестувань протягом цих двох днів була дуже низькою, саме це вплинуло на показник критерію.

З огляду на це, Дмитро Габінет повідомив, що відповідно до сьогоднішнього рішення обласної комісії ТЕБ і НС продовжено заборону на проведення богослужінь в храмах області до наступної п’ятниці, призупинено відкриття закладів дошкільної освіти до прийняття остаточного рішення у понеділок та продовжено заборону на здійснення міжобласних перевезень до 29 травня.

Із 25 травня відновиться робота міського й приміського (на відстані до 50 км) громадського транспорту. Водночас, комісія ТЕБ і НС не підтримала функціонування міжміського сполучення.

Так само, поки не дійшли згоди щодо роботи дитячих садків. До вирішення цього питання, за словами Дмитра Габінета, мають повернутися у понеділок.

«Щодо відвідування закладів дошкільної освіти, ми вирішили зробити маленьку перерву в плані прийняття цього рішення. Були зовсім різні протилежні думки багатьох членів комісії щодо цього питання. Тому в понеділок, 25 травня, відбудеться чергове засідання комісії з ТЕБ та НС, під час якого буде прийматися рішення про відкриття дошкільних закладів на території Хмельниччини», - розповів Дмитро Габінет.

Він також зазначив, що до понеділка керівники відповідних департаментів мають підготувати статистичні дані, які потрібні будуть для прийняття рішення. Також будуть проведені консультації з представниками органів місцевого самоврядування з приводу цього питання.

Дмитро Габітет також додав, що новацією постанови Кабміну про деяке послаблення карантину з 22 травня є якраз те, що основним органом, який приймає рішення чи можна послабити карантин на території певної області, є регіональна комісія з ТЕБ та НС.

“Надалі ми будемо спостерігати за тим, як буде розвиватися транспортна мережа та чи буде зростати захворюваність на COVID-19. Жителі області мають бути готові до того, що у разі якщо область вийде за встановленні критерії, то будуть прийматися рішення про посилення карантинних заходів. І щоб так не сталося, кожен має дотримуватися заходів індивідуального захисту, гігієни, мити руки, вдягати маску, коли знаходимося в публічних місцях, особливо в закритих приміщеннях. Я можу констатувати, що мешканці Хмельниччини трохи розслабилися. Тому що коли хворіють у Нетішині, то це не відчувається у Хмельницькому. Але я хочу наголосити, що проблема нікуди не зникла. І 30 осіб, яких виявили протягом доби, це значний показник. Якщо буде така динаміка, то проблеми просто неминучі”, – зауважив Дмитро Габінет.

Останнє редагування 22 травня 2020, 19:03
0
репостів
0
репостів