Розділ Суспільство

З 22 травня запрацює громадський транспорт, а з 25-го – дитячі садки

Автор 19 травня 2020, 15:40

З 22 травня Україна буде переходити до адаптивного карантину, який передбачає поетапне пом'якшення карантинних обмежень. Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV.

"Вже з 22 травня буде розглянуто питання переходу до другого етапу карантину, який включає низку пом'якшень. Ми дозволимо рух міського і приміського наземного транспорту, ми дозволимо проведення спортивних змагань без глядачів, ми також дозволимо роботу готелів, окрім хостелів, але не роботу ресторанів і басейнів у готелях. Також буде надана можливість проведення служб у храмах з розрахунку одна людина на 10 кв. м", - зазначив Прем'єр-міністр.

Він підкреслив, що з 25 травня Уряд планує дозволити роботу дитячих садочків, а також роботу метрополітену в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація. "Тут уже будемо працювати спільно з місцевою владою", - додав Денис Шмигаль.

Очільник Уряду пояснив, що модель адаптивного карантину – це модель, коли скасовуються обмеження, запроваджені на рівні держави, але при цьому Уряд працює спільно з місцевою владою, яка буде дивитися, чи відповідає епідеміологічна ситуація в регіоні критеріям Міністерства охорони здоров'я.

"Ми обрали три критерії: заповненість ліжкомісць, кількість зроблених тестів та кількість захворілих на 100 тис. населення. Якщо ці три параметри відповідають встановленим МОЗ, можемо рухатись від етапу до етапу. По мірі виконання цих трьох параметрів буде можливість робити заходи м'якшими або навпаки їх посилювати в тому або іншому регіоні", - пояснив Прем'єр-міністр.

За його словами, рішення про відповідний подальший перебіг карантину будуть прийматися на засіданні Уряду в середу.

"Це буде другий етап пом'якшення карантинних заходів. Третій етап, якщо дозволятиме епідеміологічна ситуація, ми можемо запровадити з 1 червня", - заявив Денис Шмигаль.

Третій етап послаблень карантину, як повідомив Прем'єр-міністр, включатиме в себе початок навчальних заходів, відкриття спортзалів та фітнес-центрів (без басейнів) та відновлення міжобласних перевезень. Авіасполучення також може бути відновлено в червні. Але це, окрім ситуації із захворюваністю, також залежить від того, як авіасполучення будуть відкривати інші країни.

Рекомендації для роботи дитсадків:

  • перед початком зміни проводити температурний скринінг усім працівникам;
  • температурний скринінг дітей мають проводити при вході, а також кожні 4 години, показники слід заносити у відповідний журнал;
  • ранкове приймання дитини до садку працівник проводить за межами будівлі — на території закладу;
  • дезінфекція поверхонь не рідше, ніж кожні дві години й одразу після закінчення занять;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику – працівників, які досягли 60-річного віку, і тих, хто має хронічні захворювання;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику – працівників, які досягли 60-річного віку, і тих, хто має хронічні захворювання.

Рекомендації для роботи готелів:

  • одночасне перебування відвідувачів у вестибюлі закладу з розрахунку не більше однієї особи на 10 кв. м площі. Допуск відвідувачів і перебування у готелі (поза номером) дозволяється лише в респіраторі aбo масці;
  • у готелях забороняється робота конференц-залів, фітнес- і спа-центрів;
  • харчування в готелях може бути організоване шляхом доставки їжі в номери за попереднім замовленням відвідувачів aбo в ресторанах (кафе) готелів лише на літніх майданчиках;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику — працівників, які досягли 60-річного віку, і тих, хто має хронічні захворювання.

Рекомендації щодо перевезення пасажирів:

  • автоперевізники мають визначити відповідальну особу, яка буде проводити температурний скринінг усім працівникам перед початком зміни;
  • водії, кондуктори впродовж усього рейсу повинні бути в респіраторах або масках;
  • забороняється перевезення пасажирів без респіратора чи маски;
  • перевезення пасажирів здійснюється в межах кількості місць для сидіння;
  • у випадку міжобласного пасажирського перевезення до області, в якій не діють послаблення карантину, таке перевезення дозволяється в межах 50% від кількості місць для сидіння;
  • перед кожним рейсом транспортний засіб підлягає вологому прибиранню, зокрема обробці місць контакту рук (поручні, сидіння).
0
репостів
0
репостів