Розділ Суспільство

У Великій Медведівці добудовують сонячну електростанцію

Автор 03 жовтня 2019, 17:00

До кінця 2019 року у селі Велика Медведівка Шепетівського району планують запустити фотогальванічну електростанцію (ФЕС).

Про це повідомляють у прес-службі компанії KNESS GROUP, яка споруджує електростанцію. За їхніми даними, ФЕС "Велика Медведівка" обладнана 14 240 сонячними панелями та має пікову потужність 5,2 МВт.

Сонячна електростанція розташована за межами с. Велика Медведівка Судилківської ОТГ, на території 9,5 га землі, непридатної для сільськогосподарського використання.

Станція генеруватиме більше ніж 5,5 млн кВт/годину екологічно чистої електроенергії на рік. Цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією близько 3 тисяч домогосподарств та запобігти викидам в атмосферу 5,3 тис. тонн вуглекислого газу впродовж року.

Побутує безліч міфів про шкоду сонячних електростанцій. У компанії KNESS GROUP допомогли їх розвінчати.

Міф 1. Сонячні батареї генеруючої електростанції голосно шумлять.
Насправді, фотогальванічні панелі не створюють жодного шуму під час своєї роботи. Ба більше, є практики, коли ряди фотогальванічних панелей використовуються як бар’єри від шуму, наприклад біля автострад. 
Єдиним джерелом шуму на фотогальванічній електростанції може бути підсилювальний силовий трансформатор. Що відповідно до ГОСТу 12.2.024-87. “СС БТ. Шум. Трансформаторы силовые масляные. Нормы и методы контроля” вже на відстані 100 м буде складати 40,7 дБА і відповідатиме вимогам. Тому на фотогальванічних станціях немає потреби у санітарно-захисних заходах для пониження рівня шуму.

Міф 2. Електричне поле ліній передач електростанції негативно впливатиме на здоров’я населення.
За словами фахівців підрядної організації, яка встановлює ФЕС, електростанція у Великій Медведівці не передбачає використання електротехнічного обладнання з номінальною напругою вище 10 кВ. А це, відповідно до Державних будівельних норм, означає, що немає потреби у спорудженні спеціального захисту.

Міф 3. Сонячні панелі будуть засмічувати шкідливими речовинами місцеві водойми.
Як стверджують виробники фотогальванічні панелі не містять шкідливих речовин, які б могли потрапити у воду. Оскільки складаються з кристалів кремнію вкритих на лицевій стороні шаром скла, а на тильній – шаром інертного пластику. Рамка панелі виконана з анодованого алюмінію, що не розповсюджує корозію і не взаємодіє з водою.

Міф 4. Несприятливі погодні умови пошкодять панелі, що призведе до непередбачуваних ситуацій.
Як повідомляють представники компанії KNESS GROUP, фотогальванічні панелі виготовляються відповідно до міжнародних стандартів, стійкими до дії природних явищ (вітер, град, сніг, волога) та механічних навантажень під час монтажу та експлуатації. Навіть у випадку пошкодження фотогальванічної панелі, вона не несе небезпеки для навколишнього середовища.

Також у компанії KNESS GROUP говорять, що в технологічному процесі виробітку електроенергії фотогальванічною електростанцією вода не використовується. Для побутових потреб персоналу передбачається локальний водопровід та каналізація з використанням баку для чистої води та герметичного септика. Щодо септика — передбачений вивіз відходів до місць їх утилізації.

Для інформації: Генеральним підрядником виступає компанія «Подільський Енергоконсалтинг», яка входить до складу Групи компаній KNESS. Починаючи з 2009 року Група компаній спроєктувала та збудувала 73 фотогальванічні електростанції у дев’яти областях України, загальною піковою потужністю понад 738 МВт.

Останнє редагування 03 жовтня 2019, 17:17
0
репостів
0
репостів