Розділ Суспільство

У Нетішинській громаді інспектували інтернат, суд, медико-санітарну частину та міську раду

Автор 26 жовтня 2024, 17:12

Працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з експертом проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» відвідали ряд установ та закладів Нетішинської громади Шепетівського району. 

Старокривинський будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю

Під час візиту група ознайомилася з умовами проживання, організацією харчування та медичного забезпечення підопічних.

Заклад розрахований на 30 підопічних, на момент візиту всі місця були зайняті. У будинку-інтернаті мешкають 11 внутрішньо переміщених осіб та 19 осіб з інвалідністю, які забезпечені необхідними засобами догляду.

Заклад має ліцензію на медичну практику, а у 2024 році було організовано поглиблений медичний огляд для підопічних.

Для відпочинку та зустрічей із рідними на першому і другому поверхах облаштовані кімнати для відпочинку та дозвілля.

Підопічні охоче спілкувалися з представниками групи, скарг на неналежне поводження, що призводять до порушення прав підопічних не надходило.

‼Однак під час відвідування групою НПМ були виявлені порушення, що призводять до порушення прав підопічних, зокрема:

  • у деяких кімнатах житлова площа не відповідає стандартам, особливо для користувачів візків;
  • відсутні поручні в коридорах, немає маркування сходинок, а також ліфта або підйомника, що ускладнює пересування осіб з інвалідністю, які проживають на другому поверсі;
  • не забезпечено належний медичний нагляд та виконання лікарських рекомендацій;
  • ведення медичної документації не відповідає вимогам законодавства;
  • порушені правила зберігання ліків та контроль за термінами їх використання;
  • немає укриття або відповідного приміщення для захисту, що може слугувати у якості захисної споруди.

Служба у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Моніторингова група встановила, що робота Служби організована на належному рівні.

Варто зазначити, що у 2021 та 2022 роках за рахунок субвенції з державного бюджету придбано житло або сплачено компенсацію для 9 осіб з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

За ініціативи Служби рішенням 51 сесії VIII скликання Нетішинської міської ради затверджено Програму захисту дітей Нетішинської міської територіальної громади на 2025-2029 роки, якою передбачено фінансування на загальну суму 4 200 000,00 грн. (на 2025 рік передбачено фінансування у розмірі 740 000,00 грн.) з метою поліпшення соціального захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які потребують соціальної підтримки, створення належних умов для соціально-психологічної адаптації дітей, реалізації їх права на сімейне виховання та здоровий розвиток.

Реалізація зазначених ініціатив свідчить про індивідуальний підхід, врахування конкретних індивідуальних потреб кожної дитини та забезпечення її найкращих інтересів.

Крім того, на постійному контролі Служби залишаються важливі питання щодо своєчасного оформлення паспортів для дітей, які досягли 14 років, що забезпечує їхнє право на громадянство; проведення регулярних медичних оглядів з метою додержання права дитини на охорону здоров’я; забезпечення права дитини на освіту.

464473819 975018301334603 8387210416187348585 n

Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин 

Під час візиту увагу зосередили на додержанні прав дітей, у тому числі дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, покинутих батьками та відібраних від батьків.

З метою дотримання права дітей на виховання в сім’ї, на достатній і належний життєвий рівень адміністрація лікарні взаємодіє з органами місцевого самоврядування, з відповідними соціальними службами та службою у справах дітей Нетішинської міської ради.

Під час лікування усі діти незалежно від статусу і наявності законних представників перебувають в облаштованих палатах, забезпечені 4-разовим харчуванням.

Варто зазначити, що вагітні жінки та породіллі мають змогу звернутися до психолога лікарні за отриманням кваліфікованої психологічної допомоги, підтримки та консультації.

У закладі працює «Вікно життя» - анонімний пункт передачі дітей, які стали небажаними під час чи після вагітності. Протягом 2023, 2024 років випадків залишення дітей у даному пункті у закладі не зафіксовано.

У закладі батькам новонароджених дітей забезпечено реалізацію їх права на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді «Пакунка малюка» (бебі бокса).

‼Однак за результатами візиту моніторингова група виявила порушення норм законодавства щодо безпечних умов перебування в умовах воєнного стану.

Зокрема, у закладі наявне підвальне приміщення, яке використовується як найпростіше укриття. Водночас воно потребує ремонту та облаштування відповідно до потреб пацієнтів, персоналу та відвідувачів.

Варто також зазначити, що не всі приміщення закладу відповідають вимогам щодо їх доступності та безбар’єрності для осіб з інвалідністю.

Крім того, наявні у лікарні інформаційні стенди не містять всієї необхідної інформації.

Нетішинський міський суд

Мета відвідування – вивчення стану забезпечення прав обвинувачених (підсудних), засуджених осіб, які перебувають у приміщенні суду, доступності суду для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

В ході відвідування виявлені порушення прав людини у діяльності установи, зокрема, встановлено наступне:

  • у приміщенні суду відсутній турнікет та рамка металодетектора;
  • відсутні відповідні приміщення для співробітників охорони;
  • відсутні приміщення для конвою;
  • відсутні приміщення для підсудних;
  • кімната для роботи адвоката з підсудними (засудженими) також відсутня;
  • відсутній ізольований маршрут конвоювання підсудного до зали судового засідання;
  • відсутній відповідний шлюз для заїзду спецавтотранспорту;
  • через відсутність приміщення для ознайомлення з матеріалами справи, відвідувачі суду ознайомлюються з ними у кабінеті архіваріуса, до якого не мають доступ підсудні (засуджені), які тримаються під вартою, що унеможливлює реалізацію їх права на захист;
  • неможливість вільного доступу маломобільних груп населення до будівлі суду та вільного пересування у приміщенні суду.

З метою усунення виявлених порушень прав і свобод обвинувачених (підсудних) та засуджених Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини будуть скеровані до компетентних органів відповідні акти реагування.

За результатами моніторингового візиту будуть скеровані відповідні акти реагування до компетентних органів для усунення виявлених порушень.

‼Нагадуємо, що у разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

на гарячу лінію: 0800501720;

за тел. 044-299-74-08

Останнє редагування 26 жовтня 2024, 17:25
0
репостів
0
репостів