Розділ Суспільство

Вчинив автоаварію напідпитку та залишив потерпілого без допомоги: який вирок отримав водій

Автор 21 жовтня 2024, 16:24

На Шепетівщині до 7 з половиною років ув’язнення засудили водія, який у стані сп’яніння вчинив ДТП з летальними наслідками. Попереднє освідування водія на стан сп’яніння за допомогою приладу «Драгер» показало перевищення допустимої норми алкоголю в крові у 10 разів.

Дорожньо-транспортна пригода сталася увечері 10 лютого 2024 року у м. Полонному: водій легковика перевищив дозволену швидкість руху, не вибрав безпечного бокового інтервалу, не стежив за дорожньою обстановкою, не відреагував на її зміну та наїхав на 71-річного велосипедиста, що рухався попутно правим краєм проїзної частини.

Розуміючи, що збив людину, водій залишив місце ДТП. Унаслідок отриманих травм пенсіонер помер у лікарні.

Під час судового розгляду справи обвинувачений свою вину визнав частково. Розповів, що дійсно того вечора був за кермом ВАЗ, хоча й не мав посвідчення водія на право керування транспортними засобами. Запевнив, що не перевищував швидкість та не був п’яним, а велосипедиста не помітив через дощ та темну пору доби. Сказав, що випив алкоголь вже після аварії «для свого заспокоєння».

Суд уважає, що версію обвинуваченого спростовують докази у справі. Зокрема, за свідченнями його сусіда, після ДТП обвинувачений під’їхав до його будинку та подав звуковий сигнал, при розмові від нього було чути запах алкоголю й він нестійко тримався на ногах.

464133350 858181439766400 5610891899525260416 n

Станом на першу ночі 11 лютого 2024 року тестування водія, підозрюваного у вчиненні аварії, на приладі "Драгер" показало результат 2.01 проміле алкоголю.

За висновком експерта, на момент аварії швидкість ВАЗу становила близько 69 км/год. З такою швидкістю водій не мав технічної можливості уникнути наїзду на велосипедиста.

На думку суду, його вина у порушенні правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України), та у завідомому залишенні без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан (ч. 1 ст. 135 КК України), повністю доведена.

Полонський районний суд визнав 35-річного водія винним у вчиненні кримінального правопорушення та засудив його до 7 з половиною років ув’язнення. Також суд зобов’язав засудженого сплатити 200 тисяч гривень моральної шкоди доньці загиблого.

Призначаючи покарання, суд серед іншого врахував те, що водія неодноразово притягували до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, його поведінку після вчинення кримінальних правопорушень, наявність захворювань, а також думку потерпілої щодо суворого покарання, часткове добровільне відшкодування їй завданої моральної шкоди.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

Останнє редагування 21 жовтня 2024, 16:31
0
репостів
0
репостів