Розділ Суспільство

Мобільна вогнева група розповіла про збиті ворожі дрони та чотирилапу Ракету

Автор 05 жовтня 2024, 15:23

Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗС України розповіло про одну з мобільних вогневих групи, на рахунку яких 4 збиті ворожі «Shahed».

Четвертий дрон ми знищили зовсім недавно у вересні, під час відбиття ворожого масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару. Також збивали «шахеди» у червні та січні цього року. Ми маємо передбачати маршрути, опинятися у потрібному місці в потрібний час. І знищити ціль. Ще «приземлили» російську крилату ракету. Але авторство собі не приписуємо. Тоді по ній працювали декілька груп. Тож вважаємо це колективним результатом, - розповідає сержант Володимир Бабій.

Він – старший мобільної вогневої групи зенітного ракетного Львівського полку імені Івана Виговського повітряного командування «Захід».

Відбивати комбіновані атаки завжди важко, - каже Володимир. – Концентруєшся на бойовій роботі. Спостерігаєш на всі боки, вслухуєшся і вдивляєшся, щоб нічого не випустити з уваги. В цей час мене дивують деякі цивільні, які не йдуть в укриття, а знімають на телефони, як летить дрон, як ми його збиваємо і як він падає. Люди, звертаюсь до вас! Йдіть у безпечні місця. Вага залізяччя, яке летить на ваші голови з неба - 250 кілограмів, 50 з яких – це маса уламково-фугасної бойової частини. І тут зовсім немає місця для відеоблогерів.

Озброєння цієї мобільної вогневої групи – крупнокаліберний кулемет ДШК. Склад – три військовослужбовці. Якби не війна, ці чоловіки ніколи б не знали один одного, не знали б що таке мобільна вогнева група та не ділили б хліб і побут.

До повномасштабного вторгнення вони були цивільними людьми різних професій. Володимир працював механіком. Кулеметник Ігор Приставський 15 років був директором відділення банку.

В кожного з нас є усвідомлення, що за нашими спинами - жінки, діти, мирні люди, які в нас вірять. Ми воюємо за Україну, за свої землі, за те, щоб окупанти сюди не лізли і на 500 років наперед боялися слова українець, - каже Ігор.

Третій військовослужбовець у бойовому розрахунку – 59-річний кулеметник Василь Завада. До мобілізації він працював будівельником.

Кулеметник має бути швидким і влучним, - так він характеризує свою роботу. - Під час ведення вогню по дрону чи ракеті відстрілюємо декілька стрічок з набоями. Розхід боєприпасів залежить від погодних умов, видимості, курсу та швидкості повітряної цілі. Дрони маневрують. Треба все розрахувати, вести вогонь на випередження

Мобільні вогневі групи знищують цілі на досить близькій відстані і підрив у повітрі чи уламки, що падають, можуть нести серйозну небезпеку для зенітників.

Звичайно, це страшно, але часу боятися нема. В ці миті ми повністю фокусуємося на знищенні цілі. Постійно пам’ятаємо, що наша пильність і влучність зберігає життя багатьох людей, - кажуть чоловіки.

З зенітниками завжди поруч їхня пухнаста чотирилапа посестра кішка Ракета.

462152747 1052106296918852 3735399855787140489 n

Вона кожного разу йде з ними на бойову позицію. Ця кішка зовсім не боїться пострілів, бо ж «відряджена» до зенітного ракетного полку.

Останнє редагування 05 жовтня 2024, 15:30
0
репостів
0
репостів