Розділ Суспільство

На Шепетівщині отримав вирок винуватець смертельної ДТП із мотоблоком

Автор 24 вересня 2024, 11:57

Ізяславський районний суд виніс вирок мешканцю Шепетівщини за вчинення смертельної ДТП. Обвинувачений на автомобілі Toyota RAV-4 Hybrid врізався в мотоблок із напівпричепом, у результаті чого загинув 43-річний водій останнього.

Як йдеться у вироку від 19 вересня, 3 листопада 2022 року приблизно о 17 годині 17 хвилину родженець с. Влашанівка керуючи автомобілем рухався по автодорозі Т-18-04 сполученням «Корець-Славута-Антоніни» зі сторони с. Нове Село Шепетівського району Хмельницької області в напрямку с. Сахнівці Шепетівського району Хмельницької області зі швидкістю близько 80 км/год, порушуючи вимоги п.п. 1.5, 2.3 (б), 12.3 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10 жовтня 2001 року (далі Правила дорожнього руху).

Проявив неуважність і вʼїхав у мотоблок із напівпричепом марки Kentavr. Унаслідок зіткнення тяжкі травми отримав 43-річний водій останнього.

Як розповіла дружина загиблого, чоловік перебував в тяжкому стані в реанімації, йому робили операції, ампутували ногу, але, не зважаючи на всі зусилля, чоловік помер 22 листопада 2022 року. 

Вона повідомила, що під час перебування чоловіка в лікарні обвинувачений надавав їй грошові кошти в сумі 55000 грн, привозив необхідні ліки з інших населених пунктів, здавав кров, але після смерті чоловіка на похорон не прийшов, жодних грошових коштів не надавав, вибачення не просив.

Також звернула увагу суду на поведінку обвинуваченого під час судового розгляду, який на початку судового розгляду своєї вини не визнавав, пробачення не просив, грошових коштів не надавав, неодноразово не з`являвся в судове засідання за різних причин, що ставало підставою для відкладення розгляду справи, лише після дослідження всіх доказів, допиту потерпілих та свідків обвинувачений визнав свою вину, повідомив про щире каяття і став надсилати грошові кошти. При цьому потерпіла вважає, що каяття підсудного не являється щирим, а є результатом побоювання суворості вироку. 

4 листопада 2022 року проводився слідчий експеримент за участю обвинуваченого. Під час нього було встановлено, що за умов проведення експерименту чолові міг побачити мотоблок з гужовою повозкою за 47,5 м. При цьому суд зауважує, що експеримент проходив не в умовах сутінок, а в темну пору доби, що не відповідає обставинам, за яких було скоєно дорожньо-транспортну пригоду.

24 березня 2023 року був проведений слідчий експеримент відповідно до протоколу проведення слідчого експерименту з фототаблицями. При цьому суд зауважує, що обвинувачений відмовився приймати участь у вказаному експерименті, що підтверджується його власноручною заявою. Під час вказаного експерименту встановлено, що мотоблок марки «Кентавр» моделі «МБ107ОД» можна було помітити на відстані 299,7 м.

У суді водій свою вину визнав і розкаявся. Розповів, що у день аварії їхав зі швидкістю 80 км/год, перед ним було декілька автомобілів, а мотоблок він побачив за кілька секунд до зіткнення, тому загальмувати не встиг. За словами обвинуваченого, від удару потерпілого відкинуло до дерева, де він лежав без свідомості, але живий. Обвинувачений домедичної допомоги не надав, бо боявся нашкодити.

Суддя визнала Михайла Дегодюка винним за ч.2 ст.286 ККУ (порушення ПДР, що спричинило смерть потерпілого) й призначила пʼять років увʼязнення без права керувати транспортними засобами на три роки. Крім того, страхова компанія обвинуваченого заплатить дружині загиблого 700 тис. грн компенсації за поховання. Рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді.

0
репостів
0
репостів