Розділ Суспільство

40 років минуло від дня, як Нетішин отримав статус міста

Автор 08 серпня 2024, 12:26

Перша писемна згадка про Нетішин датується 30 січня 1542 року. Тоді село Нетішин поряд з іншими згадується як таке, що відійшло у володіння Беати та Гальшки Острозьких. Далі Нетішин разом зі своїми мешканцями торував свій насичений подіями (не завжди радісними) шлях.

Докорінно життя Нетішина змінило рішення про будівництво поруч із ним енергетичного велетня – Хмельницької атомної електростанції. З того часу (а сталося це у 70-х роках XX ст.) Нетішин впродовж доволі короткого проміжку часу кілька разів змінював свій статус.

Свого часу детально про адмінперетворення у Нетішині написав Тарас Вихованець у статті «Шлях адміністративних перетворень Нетішина», поміщеній у 5 випуску наукового збірника «Вісник Нетішинського краєзнавчого музею». Вперше наш населений пункт змінив статус у 1980 (!) році. Звернемо увагу на цю дату. Далі процитую Т. Вихованця:

«З огляду на зростання села, побудову нових об’єктів житла тощо з часом на порядок денний виходить думка про приєднання до Нетішина сусіднього Солов’я. Разом із тим, постають питання про надання Нетішину статусу селища міського типу а також перейменування населеного пункту на Островський… Виконавчий комітет Хмельницької обласної ради народних депутатів своїм рішенням від 10 липня 1980 року об’єднав Нетішин і Солов’є й надав Нетішину статус селища міського типу, питання ж назви залишилось поза увагою… Невдовзі повідомлення про це рішення з’явилось у «Відомостях Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки» від 5 серпня 1980 року…».

На жаль, у вільній енциклопедії Вікіпедія та на деяких міських сайтах досі фігурує дата 5 травня 1981 року. Мовляв, у цей день указом Президії Верховної Ради УРСР село Нетішин віднесено до категорії селищ міського типу. Хочемо ще раз наголосити, що такого Указу виявити не вдалося.

Рік 1984 також став знаковим для Нетішина. 30 березня був відкритий універмаг, споруджений польськими будівельниками. 5 квітня укладено перші тонни арматури в основу другого енергоблоку ХАЕС, який, до речі, сьогодні святкує свій 20-річний ювілей. Прийняла своїх перших учнів середня школа №2. 8 серпня Президія Верховної Ради Української РСР своїм Указом надала Нетішину статус міста районного підпорядкування. На той час чисельність населення складала 12 500 осіб.

У 1993 році Нетішин набув статусу міста обласного підпорядкування. Проте, у зв’язку з адмінреформою, що відбувалась впродовж 2015-2020 років, Нетішин знову повернувся до статусу міста районного підпорядкування.

У якості ілюстративних матеріалів використані копії документів та світлини В.Войковського, зроблені у 1984 році.

За матеріалами Оксани Кононюк, Нетішинський міський краєзнавчий музей

0
репостів
0
репостів