Розділ Суспільство

Мешканець Шепетівщини проігнорував повістку, бо не погодився з ВЛК: що вирішив суд

Автор 16 липня 2024, 15:13

Ізяславський районний суд виніс вирок місцевому жителю за ухилення від мобілізації. Обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію та отримав бойову повістку, однак у вказаний день до пункту збору так і не з’явився.

Як стало відомо з вироку суду від 12 липня, у травні 2023 року ізяславчанин пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби в ЗСУ. Чоловіку вручили повістку, згідно з якою він мав 24 червня прибути у пункт збору для подальшого відправлення на службу за мобілізацією. Втім, у вказаний день обвинувачений там так і не з’явився.

У суді обвинувачений своєї вини не визнав. Суду показав, що пройшов медичний огляд, але вважає, що медичний огляд ним був пройдений не в повному обсязі і військово-лікарська комісія зробила неправильний висновок про його придатність до військової служби, оскільки він пройшов тільки двох лікарів, також не було взято до уваги, що він має травми голови і хребта. 

Чоловік не заперечував, що отримав повістку і мав з`явитисядо ТЦК для подальшого слідування до військової частини, але за викликом не з`явився, причин неявки не повідомив. Також вказав, що не казав працівникам ТЦК про те, що не згоден звисновками військово-лікарської комісії щодо придатності до військової служби.

Зазначив, що вважає висновок ВЛК неправильним, оскільки його оглянули лише два лікарі, які не взяли до уваги його травми голови і хребта.

Посилання обвинуваченого на неповне проходження медичного огляду і неправильність висновку військово-лікарської комісії про його придатність до військової служби не знайшли підтвердження в ході судового розгляду, оскільки згідно п. 10 картки № 252 обстеження та медичного огляду військовозобов`язаного він пройшов усіх передбачених лікарів; як поясняв сам обвинувачений, що підтвердили всі допитані вході судового слідства свідки, обвинувачений жодних скарг на неправильність висновку військово-лікарської комісії не висказував.

В ході судового розгляду обвинувачений пояснив, що за медичною допомогою до лікувальних закладів не звертався, жодних доказів на підтвердження власних доводів про незадовільний стан здоров`я  суду не надав.

У підсумку суддя визнала чоловіка винним за ст. 336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації) й призначила покарання – три роки позбавлення волі. Рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді.

0
репостів
0
репостів