Розділ Суспільство

На Шепетівщині зросла захворюваність гострими кишковими інфекціями: що не так з криницями

Автор 02 квітня 2024, 13:48

З давніх-давен відомо, що питна вода є одним з надзвичайно важливих чинників здоров’я населення. Однією з вагомих проблем суспільства у сфері громадського здоров’я є забезпечення населення якісною та безпечною питною водою. Проблема безпеки питної води ніколи не втрачає актуальності (особливо для сільської місцевості) не тільки в силу постійного впливу її на організм людини, а й через забруднення джерел водопостачання, яке не припиняється через інтенсифікацію антропогенної діяльності. Рівень охорони навколишнього середовища, на жаль, не дозволяє відчутно зменшити негативний вплив на водні ресурси країни.

Проведений аналіз санітарного стану питної води децентралізованого водопостачання Шепетівщини по мікробіологічних показниках вказує на те, що її якість є незадовільною. Забруднення води хвороботворними бактеріями, вірусами, яйцями гельмінтів пов’язане з природними чинниками та внаслідок неналежного облаштування колодязя та території навколо нього.

Природними чинниками забруднення підземних вод може бути наявність так званих «гідрологічних вікон», тобто ділянок на яких над водоносним горизонтом відсутній водонепроникний пласт. Через ці «вікна» поверхневі забруднення можуть досягти підземних вод.

Патогенні мікроорганізми потрапляють у підземні води при фільтрації фекальних і господарсько-побутових стічних вод з індивідуальних систем (вигрібні ями, септики) і мереж централізованої каналізації, з ділянок розміщення тваринницьких ферм і комплексів, зрошування неочищеними господарсько-побутовими стічними водами.

Але не всі знають, що для того, щоб вода була безпечна в епідемічному плані, потрібно весною та восени проводити профілактичну дезінфекцію криниць. За рахунок збільшення танення снігів навесні та збільшення кількості опадів зростає кількість поверхневого стоку, який потрапляє до ґрунтових вод, що і є причиною різкого зниження якості води даних періодах.

Тож знезараження є необхідним, щоб попередити виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції. Тому на сьогоднішній день в Шепетівському районі захворюваність такими гострими кишковими інфекціями, як гастроентероколіти, сальмонельози, дизентерія знаходиться на високих рівнях.

Для забезпечення населення питною водою із джерел децентралізованого водопостачання, яка відповідає вимогам санітарно-гігієнічних норм, необхідно постійно контролювати мікробіологічні показники води та своєчасно проводити дезінфекцію криниць.

Якщо Ви сумніваєтеся в якості води, яку споживаєте, для впевненості щодо якості проведеної дезінфекції можете звернутися для проведення відповідних лабораторних досліджень до Шепетівського районного відділу Державної установи "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" за адресою: м. Шепетівка, вул. Захисників України 70.

Шепетівський районний відділ ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

0
репостів
0
репостів