Розділ Суспільство

Шепетівські районні обранці зустрілися на сесії вперше за 10 місяців

Автор 22 березня 2024, 20:22

Порядок денний 19 позачергової сесії Шепетівської районної ради VIII скликання містив лише 9 питань. За словами голови Шепетівської райради Олега Кулінського, «занадто важливих проблем в житті нашої громади не було, тому і збиратися депутатам не було необхідним». Нагадаємо, що попередній раз депутати збирались на початку травня 2023 року. Тож що ж у районній раді цього разу визначили нагальним, проаналізуємо далі.

Сесію розпочали зі звіту прокуратури. Упродовж 2023 року реально виконано рішень судів за позовами прокурора на суму 5,629 мільярда гривень.

Окремим пунктом хочеться виділити те, що, крім традиційних злочинів (вбивств, грабунків, зґвалтувань та інше), орган державного обвинувачення Шепетівщини веде безкомпромісну боротьбу з майном, яке належить громадянам рф та рб. Стараннями прокуратури до суду надійшло 44 позови про конфіскацію земельних ділянок належних цим іноземцям (понад 60 га) на суму 3,4 мільйона гривень, які, за результатами судових розглядів, було задоволено.

Звітував за рік діяльності також і директор Шепетівського районного спеціалізованого лісокомунального підприємства. Так, за 2023 рік підприємство реалізувало 13 993 кубометрів на суму понад 19,7 мільйона гривень. Вартість кубічного метра соснової дошки в Україні починається від 6 000 гривень.

Водночас Хмельницькі обласні філії лісових господарств державного підприємства “Ліси України” офіційно продають дрова та деревину трьох груп. Тут ціни вже стартують від 750 гривень за кубічний метр. Найдорожчий варіант — це 1 686 гривень за кубометр деревини.

Звіт директора комунального підприємства «Шепетівське районне бюро технічної інвентаризації» — це суто технічне питання. Такий календарний ритуал відбувається щорічно і звіт за 2023 рік — не виключення. Підприємство надало послуги 127 юридичним та фізичним особам на суму понад 422,6 тисячі гривень. В умовах воєнного стану сплатили всі податки, роздали зарплати й у 2024 рік увійшли без заборгованостей.

Технічним можна назвати питання списання проєктно-технічної документації на непобудовану котельню. За словами керуючого справами виконавчого комітету Шепетівської районної ради Анатолія Липканя, проєкт мали реалізувати до 2009 року, але цього так і не зробили через брак коштів. Котельня не збудована, а закладені в проєкт ціни технології змінились. Стос папірців з розрахунками за неактуальними цінами досі «висить» на балансі як матеріальна цінність і тому потребує списання.

Ще два питання формалізували внесення змін до списку присяжних Шепетівського міськрайонного суду. Як і питання передачі зі спільної власності в комунальну — амбулаторії загальної практики — сімейної медицини та уточнення її меж.

Найбільш цікавим пунктом порядку денного виявилось питання щодо ліквідації Грицівської аптеки №31. В проєкті рішення не зазначено ні кредиторів, ні його реквізитів, ні суми заборгованості, ні номенклатури кредитування, ні доля залишків товару.

Фінансовий звіт свідчить, що ще в недалекому минулому цей комунальний заклад приносив ненайгірші відрахування до бюджету. Проте вже у 2022 році прибутки почали зменшуватись. Ще у травні й червні 2023 року аптека отримувала компенсації коштів від Національної служби здоров’я України. А з кінця першого півріччя 2023 року Грицівська аптека №31 взагалі не працювала.

За словами голови Шепетівської райради Олега Кулінського, «заклад став неконкурентоспроможним через звільнення директора аптеки, яка за сумісництвом була і провізором, і фармацевтом, через хворобу».

Приміщення комунальної аптеки розташоване у центральній частині селища, а фактична площа — 179 квадратних метрів.

За словами Олега Кулінського, аптека майже рік зачинена, а неподалік є дві приватні аптеки, тож населення не залишиться без ліків. Передати заклад хотіли місцевій територіальній громаді, але так це і не вдалось зробити.

“Коли ми виконували вимоги закону по передачі майна, яке знаходиться на території інших територіальних громад району, Грицівська територіальна громада, саме на території якої знаходиться даний заклад, відмовилась його приймати і депутати не прийняли рішення про його передачу. Було чітко прописано, що все майно, яке є. Але чомусь у той час голова грицівської громади в області даного закладу не прийняло”, — пригадує голова Шепетівської районної ради.

Депутати Шепетівської райради проголосували під час розгляду цього питання за створення ліквідаційної комісії. Наступну сесію цієї райради планують скликати ще раз навесні цього року.

Підготувала Марія Турчина для ГО "ЖАР"

Останнє редагування 22 березня 2024, 20:44
0
репостів
0
репостів