Розділ Суспільство

На Шепетівщині у «Княжого озера» хотіли забрати понад 15 га площі вартістю 200 млн грн

Автор 06 березня 2024, 19:16

За результатами розгляду позову Шепетівської окружної прокуратури судом скасовано рішення щодо передачі у комунальну власність понад 15 га землі в межах гідрологічного заказника місцевого значення «Княже озеро» як землі сільськогосподарського призначення.

Територія заказника є притулком для рідкісних представників фауни та багата на дуже цінні рослини, які занесені до Червоної Книги України.

Встановлено, що наказом Головного управління Держгеокадастру ділянки землі природно-заповідного фонду вартістю 200 млн грн неправомірно передано Крупецькій сільській раді як землі сільськогосподарського призначення.

Реагуючи на порушення, прокурори звернулись з позовом до суду.

Суд задовольнив позовні вимоги, забезпечивши належний правовий статус земель природно-заповідного фонду, що перебувають під особливою охороною держави.

Княже озеро

Кня́же о́зеро — гідрологічний заказник місцевого значення в Україні. Розташований на правому березі річки Горинь, між селами Крупець та Колом'є Крупецької сільської громади Шепетівського району Хмельницької області, в межах природної зони Мале Полісся.

Охороняюється заплава р. Горинь, яка включає торф’яні болота, заплавні луки, заболочені низовини з невеличкими штучними водоймами, багато з яких вже заросли водною рослинністю, низинне болото, що утворилося на місці колишнього зарослого осокою та очеретом ставка та озеро площею 3,8 га. З північного заходу територія заказника оточена сосновим лісом, а з південно-східного боку – прокладена вузькоколійна залізниця.

Ландшафтно-екологічною основою заказника є однойменне озеро, яке в середині XIX ст. прикрашало літню резиденцію місцевих землевласників – князя Четвертинського та пана Камінського. Озеро досить глибоке, з прозорою, дуже холодною водою, живиться за рахунок численних джерел, що вважаються цілющими.

По краях водойма заросла очеретом, трапляється тут болотна папороть, яка охороняється в Хмельницькій області – теліптерис болотний. Основні площі навколо озера займає добре збережений папоротевий вільшаник. На підвищеннях в ньому домінує ще одна папороть – безщитник жіночий.

Флористичне ядро тут утворюють супутники вільхи: осока несправжньосмикавцева та осока видовжена, вовконіг болотний, чистець болотний. Великі ділянки довкола озера займають лікарські рослини – дягель лікарській, аїр, на підвищеннях – чебрець, валеріана лікарська та невеликі популяції герані Робертової, живокісті Бессера, буквиці лікарської, кукілю. 

Біля озерця виявлені популяції рослин, занесені до «Червоної книги України» – баранець звичайний та плаунець заплавний. На заболочених луках, де переважають щучник дернистий і дрібні осоки, ростуть і червонокнижні орхідеї – зозульки травневі, зозульки м’ясочервоні, коручка болотна, билинець найзапашніший.

На невеличкому озерці площею біля 100 м2 виявлено популяцію червонокнижного плавуна щитолистого.

Заболочені луки є притулком водно-болотних птахів і численних комах. Тут можна зустріти види тварин, що занесені в охоронні списки різного рівня. Серед них – дозорець-імператор, лелека чорний, вовчок горішковий, лелека білий, лунь очеретяний, коловодник лісовий, плиски біла та жовта. вівчарик-ковалик, кропив’янка чорноголова, синиця велика, вівсянка звичайна.

Хмельницька обласна прокуратура

Останнє редагування 06 березня 2024, 19:28
0
репостів
0
репостів